Svaki osiguranik od danas ima uvid u to koliko košta njegovo liječenje

0
Sead Čirgić

Osiguranicima Fonda za zdravstveno osiguranje na portalu www.ezdravlje.me i mobilnoj aplikaciji od danas je dostupan novi, deveti po redu, elektronski servis eEK (Elektronski ekonomski karton).

“Ovaj servis omogućava osiguranicima uvid u nastale troškove za ostvarivanje njihovih prava iz zdravstvenog osiguranje, čime smo postigli veći nivo transparentnosti i mogućnosti kontrole od strane samih osiguranika”, kazao je direktor Fonda Sead Čirgić.

U kartonu je, objašnjava on, prikazan iznos troškova za ostvarivanje prava na zdravstvenu zaštitu koja se ostvaruje u javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama, troškova drugih prava iz zdravstvenog osiguranja, kao i iznos participacije za osiguranika po pojedinim kategorijama.

“Osiguranicima je data mogućnost detaljnog pregleda troškova počevši od 1.januara 2019., a posebnom stavkom prikazan je i ukupan iznos troškova i participacije od početka elektronske evidencije usluga u IISZ, dakle i za period prije 2019., za evidencije koje smo imali u ranijem periodu”, navodi Čirgić.

On je naglasio da je eEK od značaja i za sam Fond i ukupno za cijeli zdravstveni sistem zbog mogućnosti koje se otvaraju njegovim korišćenjem, i što nas približavaju jednom od ciljeva reformi da sredstva prate osiguranike.

“Dobijamo mogućnost preciznije procjene finansijskih potreba zdravstvenog sistema i bolje alokacije resursa. Takođe, stvorili smo uslove za izradu novih alata finansijskih indikatora potrošnje u zdravstvu, koji su važni pokazatelji za praćenje zdravstvenog sistema, a uporedivi su unutar zemlje  i u odnosu na druge zemlje. Pokazatelji nam daju informaciju o opštim trendovima potrošnje za zdravstvo i omogućavaju međunarodna poređenja koja nas upozoravaju na područja u kojima država odstupa od drugih evropskih zemalja. Takva međunarodno uporediva analiza može služiti kao dodatni argument u formulisanju ciljeva i određivanju prioriteta zdravstvenih politika. U isto vrijeme su ovi pokazatelji također alat za praćenje i evaluaciju postizanja postavljenih ciljeva”, navodi Čirgić.

On je najavio i deseti servis elektronski zdravstveni pacijenata.

CdM

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].