Sud u Strazburu odbio zahtjev beogradskih advokata za zabranu sprovođenja Zakona o slobodi vjeroispovijesti

3
“Crna Gora 2012. dobila spor pred Evropskim sudom za ljudska prava po tužbi Srpske pravoslavne crkve” (Foto: rtcg.me/Arhiva)

Evropski sud za ljudska prava odbio je zahtjev Advokatske kancelarije Radić iz Beograda da se Crnoj Gori zabrani sprovođenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti do donošenja odluke Ustavnog suda o ustavnosti Zakona ili do zaključenja temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom, saopšteno je iz Vlade.

Advokatska kancelarija Radić iz Beograda podnijela je 27. i 30. januara 2020. godine inicijative Evropskom sudu za izdavanje privremene mjere kojom bi se državnim organima Crne Gore zabranilo sprovođenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti, do donošenja odluke Ustavnog suda Crne Gore po podnijetim inicijativama za ocjenu ustavnosti i zakonitosti ili do zaključenja temeljnog ugovora između SPC i države Crne Gore.

“Sud u Strazburu je odbio ovakav zahtjev, o čemu je zvanično obaviještena Kancelarija zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava”, ističu u Vladi.

Podsjećaju da je još 2012. godine Crna Gora dobila spor pred Evropskim sudom za ljudska prava po tužbi Srpske pravoslavne crkve koja je zahtijevala restituciju crkvene imovine u Crnoj Gori.

“Sud u Strazburu je tada obacio tužbu SPC, kojoj se pridružila u svojstvu umješača i Srbija, kao očigledno neosnovanu i neprihvatljivu, utvrdivši da podnosioci tužbe nijesu imali „postojeću imovinu“ niti „legitimno očekivanje“ za povraćaj imovine čiju su restituciju zahtijevali. Najnovija odluka Suda u Strazburu predstavlja još jedan dokaz da su primjedbe koje se iznose na račun Zakona o slobodi vjeroispovijesti isključivo političke i ideološke prirode i da nemaju utemeljanja ni u domaćem ni u međunarodnom pravu”, navode u Vladi.

3 KOMENTARI

  1. Senzaciolizam recimo da ste polupismene uspeli da obmanete, zat je profesionalizam postradado. Posle se zalite nemate para pare zaradjuju profesionalci.

  2. ..ZAMALO NE ZABORAVIH? ZA IZMJNE ILI ISPRAVE POKRDENE IMOVINE..U KATASTAR NEKRETNINA-NA PJACU OD SVETOGA TRIPUNA-PODKROVLJE-OPŠTINE-TREBA UPLATITI SAMO 5 EURIĆA DRŽVNE TAKSE-ZA ISPRAVLJANJE TUĐIJE GREŠAKA-TAKOZVANIH -PO NŠKI ZVANIH-LUPEŽA SVAKE RACE-VJERE-NCIJE…?!BEZ OBZIRA ĐE MU JE SPOMENIK OKRENUT NA SIMITORIO..ELI NA ZAPAD ELI NA ISTOG -ILITI U NEBESA..PAZ..

  3. JA AKO ZNAM ŠTO OĐEN PIŠE I ŠTO JE PISALO PRIJE I POSLIJED 2012-MENE ISTE MUKE SPOPALE-KA OVE TE EVO VIŠE OD 3O GODINA- VEĆ PROSUTU I U LJUCVKU KRV PRETVORILI I PREMETNULI VELJU DRŽAVU JUGOSLVIJU-I DALJE PREMEĆU-PREKRAJAJU..PO ONIM-IZGORELIM ŠAVOVIMA NA KONAVLE I DUBROVNIK-ĐE SU “OVI ISTI I “POZICIJA I OPOZICJA SA SePsC-om” ZA VAZDA.”ISPRVILI NEPRIRODNE GRANICE”-NA KONAVLE I DUBROVNIK”?!!!

    DAKLE OVAJ NOVI-PO MENI- BEZVEZNI ZAKON O VJERISPOVIJSTI”-NEMA NIKAVE VEZE-NITI SE NJIME MOGU REGULISATI “IMOVINSKO PRAVNI ODNOSI”-ODNOSNO SVOJINA…BREZ DA SE -NA BRZAKE- POTULE DRGUGA DVA ZAKONA,KOJE SLIJEDE DOLJE U MOM-NASTAVKU KOMENTARIŠČIĆA)!!!!

    ALI ZATO POSTOJE DRUGA DVA ZAKONA-KOJI SU POODAVNO na SNAGU(ali ne odgovaraju nabiguzičarima-zar ne ?!!!)-KOJIMA SE REGULIŠU I ISPRAVJAJU GREŠEKE (SVOJINSKE PRIJERODE-KRAĐA I PREKRAĐA TUĐE IMOVINE-ZA KOJU GOSPOD NA NEBESA KAŽE(CRKVA NE ČUJE-OD ZVONA OSOBENIJE BLIZNICA-OLITI G..CA)..:”OD TUĐEGATUGA TUGA BIJE”-UZ PITANJE IMA LI BOGA-KOJEGA NE SLUŠAJU NJEGOVI PASTIRI-ČOBANI-(NE)VJERNIKA NA ZEMLJI? JA BI REKA IMA NA ZEMLJI -ĐE ŠEDI U FOTELJU PREŠDNIKA-SVAKE DRŽAVE ILI VLADE?))..U DRŽAVNE KATASTRE… !!! TO JE ZAKON O UPRAVNOM POSTUPKU I ZAKON O KATASTRU NEPOKRETNOSTI..DRŽAVE ,”KAKAVA JE DAJE”-KO JE VODI I DOBRA JE…KAKVA TAKVAJE-JER TRENUTNO NEMAMO BOLJU!!! A OĆEMO LI IMATI BOLJU ZAVISI-OD TOGA, KAD ĆE SE OVAJ NAROD DOZVAT I POČET RADITI U SVOJU KORIST-UZ USLOV DA SADAŠNJU “POLITIČKONENARODNU-I POZICIJU I KOMPLET OPOZICIJU POŠALJE U (NE)ZASLUŽENU-MIROVINU…ŠTO BI STARI LJUDI REKLI “BIOLJE I RANJEN-NEGO UBIJEN”-KA OVAJ NAROD U MOŽDANE-EVO VIŠE OD 3O GODINA-KOJE SU POZOBALI NABIG…I…ČARI..!!!

    I NA ULTIMU-MI SMO SVE RIJEŠILI-PRED ULAZ(ak) U JEVROPU…U KOJU ĆE MO-ONIJEM PODPORTIKOM-OLITI HODNIKOM..U GUMENE ČIZME.. KROZ VODE ŠKURDE DVIJE-DRITO SA VRH LUŽE-KRUZERIMA…NA KRWDIT(na obraz)…KO GA BUDE IMAO OKLE VRAĆATI…?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].