Subvencije sačuvale radna mjesta

0

Od maja do septembra država je sa 51 milionom eura subvencionisala zarade 73 hiljade zaposlenih čija su preduzeća bila najpogođenija pandemijom koronavirusa, saopšteno je za TVCG iz Ministarstva ekonomije.

Poslodavci kažu da su im subvencije pomogle da prežive, dok sindikalci smatraju da su zahvaljujući njima sačuvana mnoga radna mjesta. Zato ih je i obradovala najava da će država nastaviti sa subvencijama i u naredna dva mjeseca.

Pandemija korona virusa zaustavila je putovanja od marta, pa turističke agencije od tada gotovo da nijesu imale posla.

“Osim osmomartovskih aranžmana koje smo uspjeli tada realizovati mi do dana danas nismo imali organizovanih grupnih polazaka. Mi bukvalno nijesmo imali prihoda od marta mjeseca, ako izuzmemo jul i avgust kada smo sa hotelijerima imali samo neki dio aktivnosti”, kaže za TVCG Milan Koptrivica iz jedne podgoričke turističke agencije.

Za to vrijeme na naplatu su im redovno stizale sve obaveze, a najteže je bilo sačuvati radna mjesta i isplatiti zarade zaposlenima. Da ne stave ključ u bravu i otpuste radnike pomogao im je kažu vladin program subvencija.

“Ne razmišljamo o zaradi, ne razmišljamo o dobiti već smo o prihodima koji će doprinijeti stabilnosti rada jedne agencije tj. njenom opstanku i čuvanju radnih mjesta Subvencije jesu pomogle i dobra je okolnost što su najavljena još dva mjeseca”, navodi Koprivica.

Ova turistička agencija, koja ima šest zaposlenih, samo je jedna od 15 i po hiljada preduzeća koja su iskoristila vladine subvencije, pokazuju podaci ministarstva ekonomije.

“Od 1.maja do danas isplaćeno je 51 milion eura subvencija za zarade zaposlenih radi ublažavanja negativnih posljedica epidemije koronavirusa. Subvencionisano je 215.000 zarada za 73.000 zaposlenih u 15.555 privrednih subjekata, navodi se u saopštenju Ministarstva ekonomija.

No i pored vladinih subvencija 15 hiljada radnika od marta do avgusta ostalo je bez posla, pokazuju podaci Monsta.

U Uniji slobodnih sindikata smatraju da bi taj broj bio znatno veći da nije bilo vladinih subvencija. Ne spore da bi finansijska podrška države privredi mogla biti veća ali smatraju da je u ovom momentu važnije što se redovno isplaćuje.

“Važno da su targetirane prave djelatnosti, odnosno one najugroženije i mislimo da u ovm novom paketu za dva mjeseca koji je produžen treba ispraviti tu nepravdu kada govorimo o novčanim davanjima za situacije kada lica moraju da budu izolovani ili u karantinu ili roditelje djece do 11 godina. U tom slučaju moramo da ta nakanda treba da ide na 100 posto”, naveo je Srđa keković iz Unije slobodnih sindikata.

Iz Vlade su juće najavili da će subvencionirati dio oktobraskih i novembarskih zarada, a iznos subvencija zavisiće od ugroženosti djelatnosti kojom se bave. Subvencije su do sada iznosile 298 eura po radniku za zatvorena preduzeća, 182,5 eura za ugrožena i 255 eura za plaćeno odsustvo i novozaposlene.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].