Studenti treba da se bore za sebe i svoju budućnost u Crnoj Gori

0

Povodom 4.aprila – Dana studenata, Centar za građansko obrazovanje (CGO) poziva crnogorske studente da budu aktivniji u osvajanju sopstvenih studentskih prava, a posljedično i boljih uslova za kreiranje svoje budućnosti u Crnoj Gori.

Iako brojna, studentska populacija, koju danas čini oko 25.000 studenata na crnogorskim univerzitetima, ostaje nedovoljno vidljiva i aktivna u crnogorskom društvu. To je naglašeno i kad je riječ o bazičnim studentskim pravima, a što ilustruje i nedovoljna agilnost da i u trenutnoj situaciji, pandemije novog korona virusa, studenti utiču na svoje matične univerzitete i profesore da ulože veći napor kako bi im se osigurao kontinuitet u radu fakultetskih jedinica i određeni nivo kvaliteta nastave u danima učenja od kuće. Ne mali broj studenata se ovih dana javljao CGO-a sa navodima da online nastava nije organizovana na odgovarajući način niti unificirana po fakultetskim jedinicama.

Dodatno, na crnogorskim univerzitetima i dalje radi dio akademskog osoblja sa sumnjivim referencama a koji ne mogu biti uzor mladima, niti kreirati neophodnu kritičku svijest u visokom obrazovanju i nauci.

Studentski glas se slabo čuje čuje kad je riječ o ovim pitanjima iako je to presudno važno za kvalitet njihovih studija i snagu diplome koju će dobiti nakon završetka.

Prema nalazima CGO-a za potrebe „Studije o mladima u Crnoj Gori 2018/2019“, mladi su polovično zadovoljni kvalitetom obrazovnog sistema, a značajan broj njih (62,91%) je uvjeren u potpunosti u postojanje slučajeva korupcije u obrazovanju. U međuvremeni, kontinuirano raste broj mladih koji žele da napuste Crnu Goru, što zabrinjava jer izgleda da mladi bez borbe odustaju od budućnosti u Crnoj Gori.

I pored retoričke želje crnogorskih vlasti da zadrže mlade svršene visokoškolce i da se oni vrate nakon obrazovanja u inostranstvu, činjenica je da nema razvijenog sistemskog ni strateškog pristupa tom pitanju, ali više ni inicijative samih studenata da se na tome više radi.

Stoga, CGO poziva studentske organizacije i studente da javno otvorenije i konkretnije pričaju o problemima sa kojima se suočavaju, kao i da predlože načine na koji se ti problemi mogu prevazilaziti, jer ako se student samo ne bore aktivnije za sebe i svoju budućnost u Crnoj Gori neće to niko drugi činiti za njih.

Snežana Kaluđerović, viša pravna savjetnica

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].