Štrabag tražio neograničeni rok da postavi cjevovode, arbitražni sud presudio u njegovu korist (III)

0
Regionalni vodovod Crnogorsko primorje

U Crnoj Gori Štrabag je vlasnik tri kompanije: Strabag AG Glavna podružnica u Podgorici (Štrabag), Crnagoraput i Strabag doo Podgorica (Štrabag).

Ukupno za protekle četiri godine, Štrabagove kompanije, kako se navodi u Studiji slučaja o poslovanju Regionalnog vodovoda, u Crnoj Gori su imale prihode u iznosu od 101,5 miliona eura i zapošljavaju gotovo 300 ljudi.

“Dakle, Štrabag zaista jeste velika kompanija i za crnogorske prilike”, konstatuje se u dokumentu čiji je autor konsultanstka kuća Fidelity consulting.

KAKO JE POČELO

Početkom aprila 2008. godine, potpisan je Ugovor između Štrabaga (Strabag AG Austrija) i Regionalnog vodovoda (RVCP)  o izgradnji kontinentalnih cjevovoda u roku od 12 mjeseci, pri čemu nije ugovorena institucija pred kojom će se vršiti eventualna arbitraža.

strabagTada se vjerovalo da će Štrabag, budući na renome kompanije, bez ikakvih problema postaviti cjevovode Regionalnog vodovoda. No, prvi problemi su, kako je o tome pisao autor ovog članka, počeli odmah po početku radova: raskopane plaže i žalbe građana su postojale sve češće.

“Pola godine nakon isteka predviđenog roka, oktobra 2009. godine, Štrabag zahtijeva produženje ugovorenog roka na 417 dana”, kaže se u Studiji.

Mjesec dana kasnije, Štrabag, na zaprepašćenje crnogorske javnosti, zahtijeva produženje ugovorenog roka na neograničen rok .

Tadašnja uprava Regionalnog vodovoda povlači jedini mogući potez- raskida ugovor sa Štrabagom što aminuje Vlada 10. decembra 2009. godine.

IZLASKOM ŠTRABAGA EFIKASNOST POVEĆANA NEKOLIKO PUTA

Zbog raskida ugovora, Štrabag 17. maja 2010. godine pokreće tužbu protiv RVCP kod MTK u Parizu.

S druge strane, na terenu se pokazalo da izlaskom Štrabaga značajno poboljšala efikasnost radova.

sudski-cekic003Tako su  sredinom jula 2010. godine, završeni radovi RVCP sa istim podizvođačima Štrabaga, pri čemu je efikasnost radova podignuta nekoliko puta.

Isporuke vode Budvi, Tivtu i Kotoru je počela 28. jula iste godine.

Grupacija Štrabag je građevinski gigant; na kraju 2017. godine, zapošljava skoro 73.000 ljudi. Poređenja radi, naš cijeli javni sektor broji oko 60.000 ljudi.

Prema podacima iz izveštaja o radu za 2017. godinu, sa godišnjim prihodima od preko 14,6 milijardi eura u 2017, Strabag je jedna od najvećih građevinskih grupa u Evropi. Glavni akcionari Štrabaga su Raiffeisen / UNIQA (27,5%), porodica Haselsteiner (26,4%) i Rasperia Trading Ltd. (25,9%).

Rasperia je podružnica Basic Element Holdinga, koja je u vlasništvu ruskog biznismena, Olega Deripaske čija je kompanija CEAC tužila državu Crnu Goru zbog spora vezan za Kombinat aluminijuma Podgorica.

Prema podacima S&P od 12. jula 2018 godine, kreditni rjeting je BBB/Stabilan/- -, što pokazuje Štrabagovu veliku finansijsku i operativnu snagu.

PRESUDA

Gotovo tri godine nakon tužbe 12. marta 2013. godine, Arbitražni sud preglasavanjem donosi odluku kojom se usvaja tužbeni zahtjev Štrabaga.

regvodovodNedugo zatim, počinju pregovori između Štrabaga i Regionalnog vodovoda.

Godinu i po dana kasnije, 18.septembra 2014. Štrabag podnosi Privrednom sudu u Podgorici zahtjev za priznanje arbitražne odluke iz Pariza.

U sljedećem nastavku pokazaćemo kako su sudske odluke i blokada Regionalnog vodovoda od 245 dana ozbiljno ugrozila ovo državno preduzeće ali i turističku privredu u cjelini…

portalanalitika

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].