Što bolje iskoristiti turističke potencijale

0
Boka Kotorska

Svjetski je dan turizma. Prognoze Svjetske turističke organizacije predviđaju da će zbog korona krize pad ove privredne grane biti između 60 i 80 odsto. Naša država, kao i cio Mediteran, biće među najpogođenijima. Sagovornici Dnevnika TVCG poručuju da iz ovog perioda svi moramo izvući pouke i što bolje iskoristiti postojeće turističke potencijale naše države.

Prognoze s početka pandemije koronavirusa da će turizam biti privredna grana koja će biti najteže pogođena potvrđuju i projekcije svjetske turističke organizacije za ovu godinu.

“Očekuju da će turizam pasti do kraja godine između 60 i 80 posto u odnosu na prethodnu 2019. Godinu, a da će najgore da prođu regije kakav je Mediteran kakvom i mi pripadamo. Prognozira se da ćemo izgubiti oko 1,2 milijarde turista što je ogroman gubitak i da ćemo na globalnom planu izgubiti oko milijardu i 300 eura prihoda”, kaže dekan na Univerzitetu Mediteran Rade Ratković.

Korona kriza desetkovala je i naš turistički promet.

“Posljednji preliminarni podaci koje mi imamo od kraja jula i da je pad koji je evidentiran na nekih od 86 procenata. Imamo značajno povećan broj slučajeva, što je dovelo do ograničenog broja putovanja  i samim tim period post sezone neće biti onakakv kakav smo se nadali”, ističe Damir Davidović iz Ministarstva turizma i održivog razvoja.

Boljim rezultatima nadali su se i turistički radnici, a njih je, kažu, moglo biti da su nadležni bolje upravljali krizom, pa u narednom periodu očekuju više.

“Šta želim reći da treba individualni pristup tržištima koji imaju potencijal za dolazak, jačanje zdrastvenog sistema na nacionalnom nivou, obezbjeđivanje zaštitnih mjera na našim aerodromima”, smatra članica odbora za turizam PKCG Ana Marojević.

Naši sagovornici saglasni su da iz korona krize svi moramo izvući pouke, a najvažnija je da sa Covidom-19 naučimo da živimo.

“Svi mi moramo da se pridržavmo mjera koje predlaže IJZ i da na taj način demonstriramo prema vani i nama važnim emitivnim tržištima da je Crna Gora bezbjedna destinacija i da je mogućnost da neki turista dođe u kontakt sa virusom svedena na najmanju moguću mjeru”, dodaje Davidović.

“Treba da se povezujemo da se povežemo sa Hrvatskom i da otvorimo kao i oni koridore, bezbjedonosne koridore, za dolazak turista i to je vrijeme sada da počnemo da radimo”, kaže Ratković.

Marojević dodaje da ponuda u netaknutoj prirodi sa manje ljudi je naša šansa uz pametnije upravljanje morskim resursima zbog značaja mora i sucnca u borbi protiv kovida.

Prognoze svjetske turističke organizacije predviđaju da će turistički tokovi, ukoliko se pronađe vakcina i uspostavi kontrola nad pandemijom, normalizovati sredinom naredne godine. No, ako se to i tad desi, za oporavak turizma na globalnom nivou biće potrebno najmanje nekoliko godina.

Biljana Rovčanin, TVCG

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].