Stanje Kovid pacijenata brzo promjenljivo

1
dr Jelena Borovinić Bojović

Dinamika bolesti je toliko nepredvidiva i veoma često stanje Kovid pacijenta može veoma brzo da se promijeni, kazala je za TVCG načelnica Odjeljenja za pulmologiju na Internoj klinici Kliničkog centra Crne Gore dr Jelena Borovinić Bojović. Ona je saopštila da se u KCCG jutros liječi 56 Kovid pacijenata.

“Situacija nije zavidna, međutim što se tiče hospitalizovanih pacijenata mi se maksimalno trudimo da držimo pod kontrolom taj broj i čini mi se da za sada u tome uspijevamo. Kako će biti u narednom periodu to sada nije zahvalno da se kaže, ali svakako smo tu da pratimo stanje i reagujemo u svakom trenutku”, navodi Borovinić Bojović.

Od 56 Kovid pacijenata, na Institutu za bolesti djece je jedan pacijent, a 55 u KCCG. 20 ih je u težem stanju na Internoj klinici, četiri u jedinici intenzivne njege, 16 u poluintenzivnoj, a jedan težak pacijent je na kardiohirurgiji u izolacionom apartmanu i intubiran.

Od pacijenata na Internoj, četiri pacijenta u intenzivnoj jedinici je životno ugroženo, svi se nalaze na neinvazivnoj ventilaziji.

Od 16 na poluintenzivnoj jedini, četvoro je takođe na neinvazivnoj ventilaciji i nestabilni.

Devet Kovid pacijenata, kako je kazala doktorka, je na visokim protocima kiseonika, a četiri na sobnom vazduhu.

“Šarolika je starosna grupa Kovid pacijenata i virus je pokazao da nema pravila, ali pacijenti starije životne dobi sa komorbitetima češće obolijevaju i teže prolaze. Virus ne bira po godinama i u Kliničkom centru trenutno se liječi zavidan broj pacijenata mlađe životne doba sa veoma teškim kliničkim slikama”, kazala je Borovinić Bojović za TVCG.

Nerijetko se, kako navodi, dešava da pacijent ujutru ima stabilne vitalne parametre, a da se to stanje brzo promijeni.

“Dešava se da pacijent sa blažom kliničkom slikom bude primljen ujutro u bolnicu, već popodne ima ima na rendgenu pluća obostrnu difuznu upalu pluća, što je već životno ugrožavajuće stanje”, navodi načelnica Odjeljenja za pulmologiju.

1 KOMENTAR

  1. Opomena
    Teške kliničke slike i kod blažih slučajeva, a naši “hrabri” građani smatraju da im ne treba maska! Na jednog sa maskom dođu i preko 100 bez maski! A tek oni u kafićima! Tamo ni konobari ne nose maske.Takav je Kotor

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].