Spriječimo obmane i manipulacije!

1

 

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) i naš portal Raskrinkavanje.me pozivaju građanke i građane da nam prijave sumnjive vijesti koje se tiču COVID-19, a koje primijete u medijima, na društvenim mrežama, koje dobijaju preko SMS-a, vajbera ili drugih platformi.

Pandemiju koronavirusa, nažalost prati i infodemija tj. širenje brojnih dezinformacija koje su vezane za gotovo sve aspekte života građana u ovoj kriznoj situaciji.

Građanke i građani su ključni faktor u savladavanju pandemije ali i infodemije – oni su prva brana širenju virusa, ali i širenju lažnih i neprovjerenih informacija o COVID-19.

Zato ih pozivamo da nam prijave sumnje na širenje lažnih informacija i narativa a mi ćemo ih, u okviru projekta Raskrinkavanje.me provjeriti, objaviti naše zaključke i povratno ih informisati.

Budući da su ključni mediji, u najvećem broju slučajeva, svoj zadatak obavljali profesionalno i u skladu sa javnim interesom, posebnu pažnju treba obratiti na portale “na periferiji” našeg medijskog prostora. Jer su oni, nerijetko, baza sa pokretanje lanca lažnih vijesti koje se onda, svjesno ili ne, šire na društvenim mrežama, a svoje mjesto nađu i kroz cirkularne poruke.

Zato je današnji poziv u stvari poziv na građanski aktivizam i pomoć u suzbijanju svih negativnih pojava koje prate pandemiju. Ovo je poziv da zajednički spriječimo obmane i manipulacije koje za posljedice između ostalog mogu imati i ugrožavanje zdravlja ljudi. Ovo je, takođe i poziv na akciju protiv stigmatizacije zaraženih ali i opasnih pokušaja širenja kažnjivih i diskriminatornih narativa protiv čitavih naroda koji žive u Crnoj Gori.

Građani nam mogu pisati preko portala Raskrinkavanje.me ili direktno preko društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram.

U saradnji sa kolegama iz regiona koji se bave sličnim poslom i kompanijom Viber Rakuten smo pokrenuli vajber zajednicu “COVID-19 Provjereno” na kojoj možete naći sve relevantne informacije iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Sjeverne Makedonije i Crne Gore koje su vezane za ovu oblast.

Pažljivo čitajte, filtrirajte informacije i razmislite prije postavljanja ili proslijeđivanja sumnjivih poruka!

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].