Sportsko-rekreativni ribolov dozvoljen, uz pridržavanje neophodnih mjera

0

Tamara Lompar

Odlukom Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti prvobitno su bili obuhvaćeni i ribari koji se bave sportsko-rekreativnim ribolovom.

Iz Ministarstva ekonomije je stiglo pojašnjenje u kome se navodi da je svaki sportsko – rekreativni ribolov izuzet od zabrane sportskih i rekreativnih aktivnosti na svim javnim površinama, osim kada su u pitanju prostori nacionalnih parkova.

“U skladu sa tačkom 1 ovog obavještenja, potrebno je obezbijediti dozvolu za obavljanje sportskog ribolova, koju je propisalo Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja”, poručuju iz Ministarstva ekonomije.

Skala radio je pozvao sekretarku kotorskog Sekretarijata za razvoj preduzetništva komunalne poslove i saobraćaj Tamaru Lompar i pitali je kome sportsko-rekreativni ribar, koji poštuje sva propisana pravila Nacionalnog koordinacinog tijela, treba da se javi kako bi dobio dozvolu o kojoj govori Ministarstvo ekonomije? Da li mora da ide u Podgoricu, u Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, ili može na neki drugi način, sobzirom na činjenicu da je zabranjen odlazak iz grada u grad licima kojima to nije djelatnost od javnog interesa?

Sekretarka Lompar nam je kazala da je jutros izašlo obavještenje Ministarstva ekonomije koje se odnosi na sportski ribolov u kome je definisano da je za svaki vid sportsko-rekreativnog ribolova potrebno imati dozvolu za obavljanje sportskog ribolova koju je propisalo Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja.

To je jedino što nam je sekretarka Lompar mogla kazati, budući da nema preciznijih informacija po ovom pitanju.

Ona je podsjetila da je sinoć, prilikom gostovanja na jednoj od televizija, dr Mugoša, direktor Instituta za javno zdravlje, kazao da se ribati može iz barke, ali ne i sa obale.

Kako su informacije po ovom pitanju oprečne, potrebno je zbog toga sačekati da se tačno vidi o čemu se radi, kako se građani ne bi dovodili u zabludu, kazala je Lompar.

Po njenim riječima mejlovi sa Nacionalnim koordinacionim tijelom funkcionišu sporije. Odgovor se dobije ali ga treba čekati. Zbog toga je ona uputila tokom jutra mejl nadležnim organima tražeći odgovor na ova pitanja. Kada ih dobije, dobićemo ih i mi i javno objaviti, dogovoreno je sa sekretarkom Lompar.

Sportski i rekreativni ribari, kojih je u Boki veliki broj treba još malo da se strpe. Nije jasno zašto nije propisano da dozvole koje su neophodne ribarima izdaju sportski klubovi iz ove oblasti, koji znaju ko su članovi i da li su upisani u registar. Nema razloga da to ne bude dovoljan dokaz na osnovu kojeg sportsko-rekreativni ribar, uz poštovanje svih propisa i odluka, može nesmetano da riba iz čamca i sa obale. No, to je ipak u nadležnosti onih koji donose odluke.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].