Specijalna psihijatrijska bolnica u Dobroti sprovodi sve mjere sprječavanja i širenja koronavirusa

0
Psihijatrijska bolnica Kotor

Petar Abramović

U Specijalnoj psihijatrijskoj bolnici u Dobroti se strogo i pažljivo sprovode sve mjere koje su donijete u interesu sprječavanja i širenja koronavirusa.

Prema riječima direktora ove zdravstvene ustanove Petra Abramovića, aktivnosti koje su preduzete su u skladu sa preporukama Koordinacionog tima i svih nadležnih, prije sveg Institita za javno zdravlje i Ministarstva zdravlja, da se sve snage usmjere u prevenciji  i borbi protiv ovog virusa.

Prije svega, naređeno je portirskoj službi bolnice da strogo kontrolišu i zabrane ulazak u bolnički krug bilo kome, osim vozilima  hitne službe, policije i vozilima koji dostavljaju ljekovi i sanitarni materijal.

Takođe će se svi specijalistički pregledi obavljati isključivo u prijemnoj ambulanti ove bolnice gdje će doktori sa odjeljenja silaziti da obavljaju preglede. Osoblje i pacijenti, njih 260 su u obavezi koristiti zaštitne maske, rukavice i sva ostala sredstva zaštite.

Takođe je donešena mjera da se pregledi u prijemnoj ambulanti bolnice mogu obavljati samo za pacijente sa uputom jedinice Zavoda za hitnu medicinsku pomoć CG i sa uputom izabranog ljekara koji sadrži naznaku hitno.

Svi ostali kontrolni pregledi se odlažu do daljnjeg. Prilikom pregleda svakog pacijenta upućenog na bolničko liječenje neophodno je izmjeriti njegovu tjelesnu temperaturu, a ako se sumnja na infektivni sindrom, takvog pacijenta ne treba primiti već ga uputiti na konsultativni pregled u Opštu bolnicu Kotor.

Svim pacijentima Psihijatrijske bolnice se do daljnjeg zabranjuje napuštanje bolničkog kruga, a za sprovođenje ove naredbe direktno su odgovorni načelnici odjeljenja, glavni tehničari, glavne sestre i smjensko osoblje, naglasio je Abramović za Skala radio.

Do daljnjeg je obustavljena i radno-okupaciona terapija.

Kada su u pitanju zaštitna sredstva, ova bolnica je solidno opremljena ali potreba postoji i za još zaštitnih sredstava. Trenutno je za 260 pacijenata obezbijeđeno 800 maski. Bolnica u dovoljnom broju posjeduje zaštitne rukavice i dezinfekciona sredstva za ruke i prostorije. U postuku nabavke su za još toliko, rekao je direktor ove ustanove.

Takođe se svim pacijentima u popodnevnim satima služi čaj koji će biti pojačan vitaminima.

Abramović je podsjetio da su sve posjete pacijentima koji su na bolničkom liječenju u ovoj ustanovi zabranjene bez mogućnosti dostave lične garderobe i prehrane, osim cigareta.

Korišćenje adaptacionih vikenda za pacijente na bolničkom liječenju, na koje oni imaju pravo, pojašnjava Abramović, neophodno je maksimalno redukovati na način da oni pacijenti koji se nalaze u tzv. inicijalnoj reemisiji bolesti ranije otpuste, a u situaciji kada se već nalaze na vikend razmotri mogućnost produženja boravka kod kuće.

U slučaju da neko od zaposelnih u Psihijatrijskoj bolnici dobije simpome respiratorne infekcije dužan je odmah obavijestiti doktorku Miladinović, koja  je predsjednica Komisije za intrahospitalne infekcije, zaključio je Abramović.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].