Šoto voće u Perastu

0

Milan Mikan Kovačević

Milan Mikan Kovačević

12. Međunarodni festival klapa Perast 2013, još jedan segment Kotor Arta održaće se od 26. do 28. jula.

Prve festivalske večeri, na trgu ispred crkve Sv. Nikole, u takmičarskom dijelu festivala nastupiće deset ženskih klapa.

Takmičenje za mješovite, muške klape i klape u kategoriji nova klapska pjesma kojih je ukupno 13, održaće se u subotu 27. jula

Početak obje večeri je u 21 sat.

U revijalnoj noći, u nedjelju 28. jula, biće premijerno izvedene obrade pjesama iz Boke prema zapisima Ludvika Kube iz 1907. godine.

Za ovogodišnji Festival prijavilo se 30 klapa koje dolaze iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore sa preko 300 pjevača i preko 400 učesnika.

Organizatori očekuju oko 1.200 gledalaca tokom tri  festivalske noći.

Sve tri takmičarske grupe ocjenjuje stručni žiri i žiri za tekstove novih pjesama, a publika će ocjenjivati najbolje klape u mješovitim i muškim kategorijama, kao i najbolju novu klapsku pjesmu.

O kvalitetu festivala i njegovom stalnom usponu svjedoče i dvije ženske klape Narenta i Ventula i dvije muške, Baška voda i Podvorje koje su prijavljene za peraški Festival, a u međuvremenu, su ušle u finale čuvenog festivala u Omišu, koji se održava ovih dana.

Po povratku iz Omiša ove klape će stići na revijano veče u Perastu, kazao je za Skala radio Milan Kovačević, direktor Festivala.

On je posebno akcentovao veče posvećeno češkom etnologu, folkloristi, slikaru i književniku Ludviku Kubi.

U pripremi je i knjiga o Kubinom stvaralaštvu, uz obade njegovih pjesama koja će iz štampe izaći na Dan opštine Kotor, 21. novembra.

Iz Kubinih zapisa je za ovogodišnji Festival klapa izvučeno 40 starih pjesama koje su ponuđene kompozitorima i u nedjelju će biti izvedeno preko 20 kompozicija.

Time se nakon 106 godina oživljava klapski život i klapska pjesma iz Boke Kotorske.

Ovaj festival će pratiti i prvi festivalski list Lirica u kome će biti odštampani stari Kubini zapisi i dopunjeni tekstovi i nove obrade, što znači i veliki doprinos očuvanju kulturne baštine Boke Kotorske, zaključio je Kovačević.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].