Solidarnost u doba korone: Crnogorski ugostitelji ustupaju svoje kapacitete

0

 

Da krizne situacije, kakva je i pandemija virusa COVID19, znaju probuditi najbolje u ljudima pokazao je primjer crnogorskih privrednika koji su svoje smještajne kapacitete stavili na raspolaganje Vladi Crne Gore i Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti (NKT). Osim smještaja za ljude koji se nalaze u karantinu, brojni su crnogorski hotelijeri ponuduli mjesto za privremeni boravak zdravstvenim radnicima.

Tako je društvo sa ograničenom odgovornošću Comp Comerc na čijem je čelu predsjednik Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva PKCG Ranko Jovović ustupilo svoje objekte na Vučiju, hotel Onogošt u Nikšiću i hotel Lighthouse u Igalu. Trenutno se na Vučju nalazi 37 ljudi, u Igalu 189, dok se 14 zdravstvenih radnika, koji zbog novonastale situacije ne smiju da odlaze svojim kućama, nalaze u hotelu Onogošt.

“Koristim priliku da se zahvalim svim našim zaposlenima koji su u ovom trenutku na svojim radnim mjestima. Oni našim građanima koji se nalaze u karantinu pomažu da prevaziđu ovu situaciju. Svakako velika zahvalnost zdravstvenim radnicima, vojsci i policiji jer sada smo svi zajedno kao jedna porodica i pokušavamo da olakšamo našim sugrađanima u karantinu da prevaziđu ovu situaciju. Mi smo sastavni dio ovog sistema, radimo za dobrobit građana i tako ćemo nastaviti u narednom periodu”, poručio je Jovović.

On se osvrnuo i na ekonomske posljedice pandemije po crnogorsku privredu. Podsjetivši da je Vlada Crne Goredonijela prvi set mjera, kazao je da se po tom osnovu sada se rade analize u Privrednoj komori i Odboru za turizam.

“U dnevnoj smo komunikaciji sa svim turističkim poslenicima i pripremamo prijedloge prema Vladi. Radni tim koji je oformio premijer Duško Marković ovih dana će izaći sa novim mjerama koje će doprinjeti tome da što više rasteretimo privrednike. Svi smo svjesni da je turizam četvrtine BDP, i da on generiše i druge privredne grane kao što su saobraćaj i trgovina. Treba da sačekamo Vladu, turistički poslenici su iznijeli svoje prijedloge. Pratili smo mjere iz regiona, poslali smo ih, sad čekamo rezultate”, dodao je Jovović.

Upravo se danas ističe mjera karantina za 95 osoba koje su od 23. marta boravile u hotelu Voco Podgorica, koji posluje u sklopu Čelebić grupe.

“Mogu reći da su se sve dnevne aktivnosti obavljale nesmetano u odličnoj saradnji sa Vojskom Crne Gore i Upravom za imovinu. Vjerujem da su svi naši gosti zadovoljni uslovima boravka, imajući u vidu činjenicu da borave u hotelu sa pet zvjezdica. Najbitnija stvar je da do današnjeg dana nismo imali nijedan potvrđen slučaj zaraze Korona virusom, i nadam se da će tako i ostati”, kazala je izvršna direktorica voco Podgorica Milena Brajović.

Situaciju sa korona virusom u Crnoj Gori pomno prate i u hotelskoj grupi (HG) Budvanska rivijera, koji su, osim donacije u iznosu od 10.000 eura NKT-u, ustupili i hotel Castellastva u Petrovcu.

“HG Budvanska rivijera u saradnji sa Institutom za javno zdravlje i NKT takođe je donirala preko 1.000 kompleta posteljine za potrebe privremene bolnice u Bemax areni gdje je planiran smještaj oboljelima od Korona virusa sa lakšim simptomima. Mi ćemo nastaviti da pratimo situaciju i shodno našim mogućnostima i raspoloživim kapacitetima biti u službi i pomoći našoj državi da se izbori sa ovom bolešću”, navela je Jelena Kaluđerović, PR menadžerka ove HG.

Kada je posrijedi smještaj ljudi koji su na prvim linijama fronta bitke za ljudske živote, svoju pomoć je ponudila kompanija Montenegro Premier DOO.

“Mi smo interno u firmi razmišljali što možemo da učinimo da pomognemo državi i našem narodu. Odlučili smo da hotel Premier damo Kliničkom centru na raspolaganje, pa tako tenutno u hotelu boravi oko 50 medicinskih radnika. Smatram da ovaj problem sa virusom možemo samo složno prevazići”, poručio je direktor te kompanije Ranko Petrović.

Svoje su kapacitete ponudili i iz Instituta Igalo, gdje se u trenutku proglašavanja pandemije nalazilo 400 pacijenata. Kako je kazala izvršna direktorica Instituta Gordana Rajović, menadžment i ostali zaposleni su odmah reagovali, evakuisavši pacijente, kako bi, nakon dezinfekcije prostora sve bilo spremno za prijem crnogorskih državljana koji su morali biti smješteni u karantin.

“Moram da kažem da smo se jako angažovali, i nismo imali ni jedan problem. Što se tiče radne snage javljali su se dobrovoljci, što ukazuje na jedan visok stepen odgovornosti u ovoj situaciji”, dodala je Rajović.

CdM

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].