Socijalisti Crne Gore: Socijalna pravda u Crnoj Gori i dalje mrtvo slovo na papiru

1

Crna Gora i ovaj Svjetski dan socijalne pravde dočekuje u atmosferi drastičnih socijalnih razlika, jer i dalje postoji ogroman jaz između malog broja bogatih i većine ekonomski osiromašenih građana.

Iako u Ustavu piše da je Crna Gora država socijalne pravde realnost je potpuno drugačija, jer, u praksi, značajan broj građana i dalje jedva sastavlja kraj s krajem.

Prosječna plata iznosi 518 evra, ali čak 40 odsto zaposlenih u Crnoj Gori prima zaradu od 250 evra, dok je vrijednost minimalne potrošačke korpe 647 evra.

Prosječna penzija iznosi 289 evra, a oko 11,5 hiljada penzionera prima najnižu od 128 evra, što nije ni peti dio minimalne potrošačke korpe. U državi je i preko 30 hiljada korisnika materijalnog obezbjeđenja porodice, 2.500 onih koji primaju ličnu invalidninu, te preko 15 hiljada korisnika tuđe njege i pomoći.

Svaki četvrti građanin Crne Gore je, prema podacima Monstata, u riziku od siromaštva. Naročito je zabrinjavajuće što svako deseto dijete u Crnoj Gori živi u siromaštvu. Sve ovo ukazuje da Crna Gora ne ispunjava ni preporuke Ujedinjenih nacija, prema kojima je trebalo povećati socijalna davanja i poboljšati životni standard za socijalno ugrožene.

Prvi cilj Socijalista je Crna Gora bez siromaštva, a prioritet je socijalna sigurnost, odnosno smanjenje drastičnih socijalnih razlika između građana i unapređenje socijalne zaštite onih koji su najviše ugroženi.

Pored radnika koji su ostali bez posla i marginalizovanih grupa – osoba sa invaliditetom, siromaštvo je sve izraženije kod muškaraca i žena koji žive i rade na selu, penzionera, nekvalifikovanih radnika, ali i mladih, visoko obrazovanih žena i muškaraca, koji ne mogu da nađu prvo zaposlenje.

Najveći uzrok siromaštva i socijalne isključenosti je nezaposlenost, a društvena solidarnost prema siromašnim sve više izostaje.

Svakome ko je siromašan moramo da pružimo ruku pomoći, ali isto tako se zalažemo da se siromašni pruže mogućnosti da se osposobe, dodatno obrazuju i kvalifikuju, da aktivno traže posao, kako bi prevazišli status pasivnih primalaca socijalne pomoći.

Siromašni moraju ponovo da se vrate na legalno tržište rada. Nelegalno tržište rada – rad na crno, ne može im omogućiti izlaz iz začaranog kruga nemaštine i bijede. Zato se zalažemo da se što veći broj siromašnih ljudi uključi u programe zapošljavanja i obuke kako bi im se omogućilo da rade i žive od svoje plate.

Insistiramo na redovnom i striktnom poštovanju obaveza plaćanja doprinosa za socijalno, zdravstveno i penzijsko osiguranje i podržavamo objavljivanje „crnih lista“ onih preduzeća i organizacija koje ne poštuju svoje zakonske obaveze i njihovo sankcionisanje – u skladu sa zakonom.

Da bi Crna Gora krenula naprijed što prije se mora revitalizovati takozvani srednji sloj, koji se smatra glavnim osloncem jednog društva, a Crnoj Gori sve više nestaje. Osnaživanje takozvanog srednjeg sloja, koji zbog svog obrazovanja mora i treba da bude značajan oslonac svakog društva, i mora uticati na odluke koje se tiču cjelokupnog društva, važan je za političku i ekonomsku stabilnost i razvoj čitavog društva, kaže se u saopštenju Socijalista Crne Gore dostavljenom Skala radiju.

1 KOMENTAR

  1. Boze lijepog li teksta. Da ne znamo jos da ga je pisala Jonica da i povjerujemo da se nesto konacno desava i da neko vodi brigu o gradjanima.
    Ali, obzirom da je o Jonici rijec, sve pada u vodu i svodi se na cistu demagogiju. Ako je iko majstor lazi i prevare i zakulisnih radnji onda je to ona, naravno daleko ispod cenzusa na izborima. Vise je vrijeme da se i ona ukloni sa politicke scene

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].