Smanjenje plastike za jednokratnu upotrebu u državnim organima

0

 

Ministarstvo održivog razvoja i turizma počinje sa primjenom novih „zelenih“ praksi u okviru projekta „Tehnička podrška javnim insititucijama u prevenciji upotrebe jednokratne plastike u Crnoj Gori“, čiji je cilj smanjenje plastike za jednokratnu upotrebu u državnim organima.

Projekat je dio većeg portfolija aktivnosti kojim upravlja Regionalni centar za održivu potrošnju i proizvodnju u Mediteranu uz podršku Ministarstva za zaštitu životne sredine, kopna i mora Republike Italije i Evropske banke za obnovu i razvoj, a pored Crne Gore obuhvata Albaniju i Bosnu i Hercegovinu.

Ova inicijativa predstavlja segment programa rada Programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu – Mediteranskog akcionog plana u kontekstu pružanja podrške zemljama potpisnicama Barselonske konvencije u sprovođenju Regionalnog akcionog plana za upravljanje otpadom u moru.

Tim povodom, državna sekretarka MORiT-a Dragana Čenić obratila se zaposlenima Ministarstva pozivajući ih da pruže puni doprinos sprovođenju mjera za smanjenje plastike za jednokratnu upotrebu, izražavajući nadu da će ove mjere postati trajna praksa u Ministarstvu i nakon završetka projekta „zelenim“ praksama.

Neke od mjera koje će biti sprovedene u okviru implementacione faze projekta predstavljaju zamjena vode u plastičnim bocama staklenim bokalima sa ugraviranim logom Ministarstva u kojima će se služiti voda sa česme, zatim izbacivanje iz upotrebe plastičnih slamčica, kašika i miješalica. Takođe, iskorišćeni papir, koji se i do sada prikupljao u Ministarstvu, odlagaće se u namjenske kutije sa oznakom u svakoj od kancelarija, dok će se za higijeničarke obezbijediti pamučne krpe za čišćenje i rukavice koje ne sadrže plastiku. Pored ovih mjera, u Ministarstvu se već neko vrijeme organizuje i posebno prikupljanje PET ambalaže.

Ove aktivnosti i preporuke u skladu su sa odredbama najskorijih direktiva Evropske unije kojima se u državama članicama Evropske unije od 2021. zabranjuju određeni plastični proizvodi.

Implementacija projekta u Crnoj Gori sprovodi se uz podršku NVO „Zero Waste Montenegro“, koja je u prvoj fazi projekta pripremila detaljnu analizu trenutnog stanja i predložila preporuke za smanjenje plastike za jednokratnu upotrebu u Ministarstvu, navodi se između ostalog u saopštenju koje je dobila naša redakcija iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].