Slobodan Franović: Hitno potrebne dalje reforme u pravosudnom sistemu

2
Slobodan Franović

Slobodan Franović

Dalja reforma u oblasti pravosudnog sistema je hitno potrebna u Crnoj Gori, uz akcenat na pravo na pošteno suđenje, kazao je za Skala radio Slobodan Franović, predsjednik Helsinškog komiteta za ljudska prava, povodom međunarodnog dana ljudskih prava.

U posljednje vrijeme je naročito došlo do grubog kršenja pretpostavke nevinosti, i u vezi sa tim i dalje je veliki problem djelotvornih pravnih sredstava za zaštitu ljudskih prava kako u krivično pravnoj tako i u građanskoj sferi.

O ovom svjedoči i veliki broj predstavki koje su građani Crne Gore podnijeli Evropskom sudu za ljudska prava i to oko 1000 u ovom trenutku, što Crnu Goru svrstava u vrh, po broju pritužbi, i treba da bude zabrinjavajući indikator za sve, kazao je Franović.

Sljedeći problem je problem prava na kulturno nasljeđe koje je temeljno ljudsko pravo, to jest namjerna destrukcija kulturnog nasljeđa sa eklatantnim primjerom crkve na Rumiji.

Ovaj slučaj su u Komitetu za ljudska prava uporedili sa primjerom kada su ekstremni Talibani namjerna srušili statuu Bude kao kulturnog nasljeđa sa liste svjetske baštine, kazao je Franović.

2 KOMENTARI

  1. Ovaj lik se oglasi samo kad treba izraziti srbožderstvo.
    Pogledajte na Tv Vijesti, kako sramotno i bezočno tvrdi
    da je Crkva na Rumiji opasnija od Talibana i onoga šta su oni učinili. (!)
    Izbriši i ovo gospodine Mandiću.

  2. Kakva prava , vidite li Franoviću da se sudije i ostali iz pravosuđa izvinjavaju maltene popu Plamencu.A on neka prijeti i još zbori da su novinari to sve iskrivili i da nije on to kazao. Ne ne, ne pozivaju oni na rat a samo to i čine.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].