Skoro 58000 građana i 3,64 hiljade firmi tražilo moratorijum na kredite

0

 

Skoro 58.000 građana i 3,64 hiljade firmi tražilo je moratorijum na kredite, saopšteno je iz Centralne banke Crne Gore.

Centralna banka je na bazi dostavljenih podataka od strane svih banaka koje posluju u Crnoj Gori, pripremila analizu o dosadašnjim efektima primjene Odluke o privremenim mjerama za ublažavanje negativnih uticaja novog korona virusa na finansijski sistem.

Prema preliminarnim podacima, od 22.marta kao prvog dana primjene odluke, do 31.marta, za aktivaciju moratorijuma se ukupno prijavilo 61.434 korisnika kredita, odnosno 48,2 odsto ukupnog broja korisnika kredita.

“Iznos kredita za koje je predat zahtjev za moratorijum iznosi 1,23 milijarde eura, što predstavlja 44 odsto ukupnih kredita u sistemu”, navode u CBCG.

Od ukupnog broja predatih zahtjeva za moratorijum – 61.434 korisnika kredita (fizičkih i pravnih lica) – na fizička lica se odnosilo 57.793 zahtjeva, odnosno 94 odsto ukupnih zahtjeva, dok se 3641 zahtjev se odnosio na pravna lica.

“Iznos kredita fizičkih lica za koja je predat zahtjev za moratorijum iznosi 698,67 miliona eura, odnosno 51 odsto
ukupnih kredita fizičkih lica, prema podacima sa kraja februara 2020. godine”, podaci su CBCG.

Prema dostupnim podacima sa kraja februara o broju fizičkih lica – korisnika kredita banaka, zaključuje se da je ovo pravo iskoristilo 47 odsto fizičkih lica, korisnika kredita.

Kada je riječ o pravnim licima, pravo na aktiviranje moratorijuma je iskoristilo 73,4 odsto, odnosno gotovo tri četvrtine pravnih lica koji su korisnici kredita crnogorskih banka.

Od ukupno 4964 pravnih lica korisnika kredita, zahtjeve za moratorijum je predalo njih 3641.

“Iznos kredita za koja su predati zahtjevi za moratorijum za pravna lica iznosi 535,12 miliona eura, odnosno 37 odsto ukupnih kredita pravnih lica prema podacima sa kraja februara 2020. godine”, navode u CBCG.

Proces prijava se nastavlja i u CBCG navode da je već izvjesno da će preko polovine potraživanja banaka biti obuhvaćeno moratorijumom.

S.Đ.

CdM

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].