Škole spremne, nadležni će pratiti stanje narednih dana

0

Vrtići i škole spremno dočekuju početak školske godine sjutra, 1. oktobra, od kada će se rad organizovati po smjernicama Instituta za javno zdravlje, ali i intenzivno pratiti stanje narednih dana, jer je uspostavljeni model podložan promjenama. Taj model znači da vrtići počinju sa radom, dok će škole funkcionisati tako što će đaci od 1. do 6. razreda osnovne i 1. razreda srednje škole pohađati nastavu u školi sa skraćenim časovima, a ostali online, ali uz stalne konsultacije i ispitivanja u školi, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Kako je saopštila Arijana Nikolić – Vučinić, direktorica direktorata nadležnog za predškolsko i osnovno obrazovanje, preko Uprave za imovinu organizovana je nabavka dezinfekcionih i drugih sredstava, u skladu sa količinama koje su tražile same škole i vrtići, tako da će ustanove biti opremljene, a držaće se i distanca i poštovati ostale mjere.

“Prema posljednjem istraživanju UNICEF-a i ambasade Velike Britanije koje je sproveo IPSOS, ¾ roditelja se zalaže sa otvaranje škola, uz primjenu adekvatnih mjera prevencije. Škole će, sa svoje strane, učiniti zaista sve da djeca budu sigurna i da škole budu prijatno, ali istovremeno maksimalno epidemiološki kontrolisano okuženje, ali kako je jedan od ključnih elemenata bezbjednosti djece i ponašanje mimo školskog dvorišta, velike nade polažemo i u roditelje, koji su naši partneri. Trenutna epidemiološka situacija vrlo je kompleksna, mijenja se iz dana u dan, tako da očekujemo i mogu’a prilagođavanja i izmjene modela po kome sjutra đaci kreću. No, vidjećemo šta će se dešavati narednih dana”, rekla je Nikolić – Vučinić.

Ministarstvo prosvjete učenicima svih razreda osnovne i srednje škole obezbijedilo je i snimljeni materijal za najveći broj predmeta, koji će se od sjutra emitovati na TVCG2 i to 1. 2. 3. 4. i 5. razred osnovne škole; Uci doma 2 (MNE sport 2) i to 6. 7. 8. 9. razred osnovne škole i 1. razred srednje škole; Uci doma 3 (MNE sport 3) i to 2. 3. 4. razred srednje škole. Programska šema je u prilogu, a biće, zajedno sa detaljnim rasporedom časova, objavljivana svake nedjelje na portalu www.skolskiportal.edu.me gdje će biti pregledno i detaljno data, ali i na sajtu Ministarstva www.mps.gov.me; sajtu www.ucidoma.me i društvenim mrežama Ministarstva.

Snimljeni materijal biće od sjutra dostupan i na YT kanalu UciDoma.

Pozicije kanala kod TV operatora:

TELEKOM

RTCG 2 (UČI DOMA 1) – pozicija 2 (EXTRA TV)
UČI DOMA 2 – pozicija 17 (EXTRA TV)
UČI DOMA 3 – pozicija 18 (EXTRA TV)

RTCG 2 (UČI DOMA 1) – pozicija 2 (TV ZA SVE)
UČI DOMA 2 – pozicija 7 (TV ZA SVE)
UČI DOMA 3 – pozicija 8 (TV ZA SVE)

TELEMACH

RTCG 2 (UČI DOMA 1) – pozicija 2 (EON, D3, TTV)
UČI DOMA 2 – pozicija 13 (EON, D3, TTV)
UČI DOMA 3 – pozicija 14 (EON, D3, TTV)

M-TEL

RTCG 2 (UČI DOMA 1) – pozicija 2 (KABLOVSKA I SATELITSKA)
UČI DOMA 2 – pozicija 21 (KABLOVSKA I SATELITSKA)
UČI DOMA 3 – pozicija 22 (KABLOVSKA I SATELITSKA)

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].