Škole dobile uputstvo za ocjenjivanje, roditelji preko aplikacije mogu da prate ocjene

0
Damir Šehović

Svim osnovnim i srednjim školama u Crnoj Gori poslato je uputstvo za ocjenjivanje sa jasnim instrukcijama u vezi sa izvođenjem ocjena za četvrti klasifikacioni period i konačnih ocjena, a u skladu sa realnom mogućnošću da se školska godina završi od kuće, saopštio je ministar prosvjete Damir Šehović povodom ocjenjivanja rada od kuće.

Kako je istakao, kako su djeca bila u klupama skoro tri tromjesečja, moguće je na racionalan način i uvažavajući situaciju, izvesti ocjenu, i to na principima podrške i pomoći učenicima.

“Ono što je novina, jeste da je sa Telekomom urađena i mobilna aplikacija Dnevnik putem koje će roditelji još lakše i preciznije moći da prate svaku promjenu u vezi sa školom, uključujući naravno svaku ocjenu koja bude unesena u dnevnik”, naglasio je ministar.

On je istakao da poseban senzibilitet treba imati prema učenicima čije porodice žive u otežanim socio-ekonomskim uslovima i obrazovno nepodsticajnom okruženju.

“Kada je riječ o osnovnim školama, ključno usmjerenje jeste da se za ocjenu četvrtog klasifikacionog perioda odnosno tromjesečja, mora imati u vidu situacija, što znači da bi ocjena trebalo značajno da se oslanja na kreativnost, aktivnost, ažurnost i uključenost učenika u proces učenja od kuće, te njegov odnos prema radu. Takođe, dijete ne smije biti oštećeno, što ne znači poklanjanje ocjena već da, ukoliko nastavnik ima dilemu, ocjenu treba da izvede na način koji đaka neće dovesti u položaj nepovoljniji od zasluženog”, napomenuo je Šehović.

Osim toga, kako je pojasnio, završna ocjena kod osnovaca, uzimajući u obzir činjenicu da se praćenje postignuća ne može izvršiti na standardni način, mora u velikom dijelu biti zasnovana na periodu prije obustave klasične nastave, te na učešću učenika u procesu učenja na daljinu nakon obustave nastave.

“Stoga zaključna ocjena ne bi, ukoliko je to realno i moguće, trebalo da bude niža od ocjena iz prethodnog perioda odnosno polugodišta i trećeg klasifikacionog perioda. Takođe, potrebno je đacima, ukoliko nijesu zadovoljni, dati mogućnost da poprave ocjenu. Pismeni zadaci za četvrti klasifikacioni period odnosno četvrto tromjesečje se nećeorganizovati”, naveo je on.

Kako je dodao, kada je riječ o srednjim školama, Uputstva se takođe baziraju na sličnim principima, te na potrebi da se prati angažovanost učenika i da se ocjena izvodi na pedagoškim principima, uvažavajući realne okolnosti.

“Prosvjetni radnici su još jednom pokazali da su temelj društva, te su upravo oni, svojim entuzijazmom i posvećenošću, održali sistem prosvjete i u ovim momentima. Nemam nikakve dileme oko toga da će tako biti do kraja, odnosno da će znati da odgovore zahtjevnom zadatku, a to je da pri ocjenjivanju uvažavaju okolnosti, razumiju in podrže učenike, a istovremeno budu realni i jednakih kriterijuma za sve”, naglasio je on.

Uputstvo je rezultat rada ekspertskog tima sačinjenog od predstavnika Univerziteta, Udruženja pedagoga, Zavoda za školstvo i Ministarstva prosvjete.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].