Škola neuronauke u kotorskom Institutu za biologiju mora

3
Institut za biologiju mora

Dr Aleksandar Joksimović

dr Aleksandar Joksimović

U okviru programa DAAD – njemačke pomoći razvoju nauke  u partnerstvu sa Univerzitetom iz Lajpciga  i biološkim fakultetima  Univerziteta u Beogradu i Skoplju, u kotorskom Institutu za biologiju mora ovih dana je organizovana ljetnja škola neuronauke.

To je jedna specifična oblast biologije koja ima zadatak da prouči funkcionisanje nervnog sistema ljudskog organizma, prije svega mozga i ostalih komponenti nervnog sitema, ali i organizama koje žive u našem moru koji mogu biti modeli za analize uticaja spoljašnje sredine na njihove sisteme što može bii primjer detektovanja promjene u embriogenezi ili  ranog stadijuma razvoja organizama, odnosno poremećajama u njima.

Cilj ovih predavanja je preslikavanje tih saznanja na eko sisteme u moru i davanje odgovora tih organizama putem neuro reakcija na određene uticaje koji se dešavaju u moru, objašnjava za Skala radio dr Aleksandar Joksimović, direktor kotorskog Instituta.

To je model koji može biti primjenljiv i pokazuje sve ono što morski organizmi trpe pod uticajem spoljašnje sredine, kazao je on.

Dugi niz godina je rađen eksperiment na morskim ježevima, podsjetio je Joksimović i negativnim uticajima na razvoj embriona morskog ježa.

Ova škola se organizuje drugu godinu u Kotoru i veoma je značajna  i zbog razmjene iskustava sa stručnjacima kada je riječ o uticaju zagađenja na žive eko-sisteme u Bokokotorskom zalivu, ali i na otvorenom moru Crnogorskog primorja, zaključio je dr Joksimović.

3 KOMENTARI

 1. I j a se eo pitam ko ce vodit skulu iz gornjijeh Prijevora a da ne znade da plije a ne znade ni da se umije.

 2. Nije vijest DAAD i neronauka, vijest decenije je da je u
  naš akvatorij uplovio brod sa 2400 “različito orjentisanih”.
  Ispod palmi i kafe “Dojmi” idu desetine zagrljenih muškaraca,
  ljubeći se i držeći jedan drugog za g.z..u.
  Nijesam primijetio ni jedno žensko ugo.
  Ispred javnog WC-a formirani su dugi redovi ljudi, čekajući
  da isprazne bešiku.
  Ako išta drugo. Kotor bi morao ozbiljno razmisliti da udesetostruči
  WC-kapacitete.
  Jer, suvenir turista ne mora kupiti, ali – pišati mora.

 3. Dal ovakve i slične škole,mogu uspješno voditi ovi iz Ržanice donje-za koje Bokelj kaže da ne mogu, jer ne osjećaju dah mora?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].