Skandal Ane Brnabić: Ja, Vlada i cijela Srbija se slažemo sa izjavom ambasadora Božovića

5

 

Premijerka Srbije Ana Brnabić večeras je napravila svojevrsni skandal rekavši da se ona, Vlada te zemlje i cijela Srbija slažu sa izjavom protjeranog ambasadora Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića da je “slavna Mojkovačka bitka bila uvod u oslobođenje Crne Gore i Podgoričku skupštinu 1918. godine”.

U prilog tezi da je riječ o skandalu sa najvišeg državnog nivoa Srbije govori i činjenica da je crnogorski parlament 29. novembra 2018. usvojio Rezoluciju povodom 100. godišnjice Podgoričke skupštine, kojom se poništavaju odluke skupa kojim je prije tačno 102 godine Crna Gora pripojena Srbiji, detronizovana dinastija Petrović i ukinuta autokefalnost crnogorske crkve.

Brnabić je prilikom objave da Srbija odustaje od protjerivanja ambasadora Crne Gore Tarzana Miloševića iz te zemlje, pravdajući Božovićevu izjavu, kazala kao se čitava Srbija se slaže sa njegovom izjavom.

“Pola Crne Gore se takođe, mogu da pretpostavim, slaže sa njom. Ona ne može nikako biti povod da se ambasador jedne zemlje u kojoj poziva na prijateljstvo i pomirenje, izbaci iz jedne zemlje”, navela je premijerka, napominjujući “da to nikako nije za proglašavanje persone non grata jednog ambasadora u jednoj zemlji”.

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore proglasilo je jučne ambasadora Republike Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića za personu non grata i zatražilo da napusti Crnu Goru.

“Nakon dužeg i kontinuiranog miješanja u unutrašnje stvari Crne Gore, ponašanja i izjava nespojivih sa uobičajenim i prihvatljivim standardima obavljanja diplomatske funkcije, nakon više usmenih i pisanih upozorenja na neprihvatljivost ovakvog ponašanja, juče je ambasador Božović nelegalnu i nelegitimnu Podgoričku skupštinu 1918. nazvao “oslobođenjem” i “slobodnom voljom” crnogorskog naroda, čime je još jednom, na najdirektniji način, omalovažio državu koja mu je dala diplomatsko gostoprimstvo”, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Srbija je na ovo odgovorila recipročno i donijela odluku o protjerivanju ambasadora Crne Gore Tarzana Miloševića iz te zemlje. Ta odluka je sada preinačena.

M. Dušević

CdM

 

5 KOMENTARI

 1. …A KAD JE PODGORICA-I U KOJEMU VIJEKU PRIPOJENA-PRIŠIVENA cRNOJ gORI NŽE PREO MORAČE?..A BIJAŠE TURSKO VJEKOVIMA-KOJIMA NIJESU PREDHODILE KRVAVE BORBE POPUT “EPOPEJE MOJKOVAČKE BITKE”?!…PA NAM NIKO O SRAMTI EZBORI?…ZAŠTO-RADI ČESA I KOGA?

 2. Kakva farsa. Ponistili odluku donijetu pre 100 godina. Pa cak i da su u pravu u vezi sa tim dogadjajima, a cijela Crna Gora zna da nisu, odluka je komicna. Pa ponistili bi oni i to da je Njegos zivio

 3. Otkrili su se i to sto posto.
  To je zvanično mišljenje i inženjering srpskog rukovodstva.
  Ali malo śutra što će im poć za rukom.

 4. Sramotnici.
  Naravno nije to srpski narod.Ima tamo časnog, obrazovanog i plemenitog svijeta.
  Ovo je šporka politika i perfidna igra sa Crnom Gorom. Neće im se obistiniti naum, sa sve promjenom vlasti koja obećava evropski put i široku demokrartiju.

 5. Što ova insinuira i laže?
  Mirenje sa maltretiranim Crnogorcima je potrebno osvajačkoj politici i asimilatorskim naumima “srpskog svijeta”.
  Ove izjave liče na spiritualizam i okultizam , Nikolaja, “vrtoglava”
  Velimirovića !

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].