Sistem semafora za škole u primjeni od naredne nedjelje

0

Sistem “semafora” koji je za potrebe Ministarstva prosvjete izradio Institut za javno zdravlje Crne Gore, a na osnovu koga će Ministarstvo prosvjete sa upravama škola odlučivati o načinu radu škola po opštinama, biće u primjeni od naredne nedjelje, nakon što Institut objavi najnoviji presjek stanja za vikend.

“Sistem semafora podrazumijeva procjenu epidemiološke situacije po svakoj opštini ponaosob, koja će se izražavati bojama, te će se u opštinama koje eventualno budu “u crvenom” škole privremeno zatvoriti, a u onim koje budu u “zelenom”, mjere će se privremeno relaksirati. Ovo znači da će država imati potpuno jasan i na podacima zasnovan sistem rada škola, koji će javnost moći pratiti”, saopštili su iz Ministarstva.

Kako pojašnjavaju, sistem ”semafora”, koji je za obrazovni sistem izradio Institut, podrazumijeva, između ostalog, da se u “crvenim” opštinama, gdje vrijednost 14-o dnevne kumulativne incidencije bude preko 800/100 000, škole prelaze na online način rada.

“Te škole mogu se otvoriti najranije za dvije nedjelje, ukoliko parametri budu poboljšani. Sa druge strane, u “zelenim” opštinama, u kojima kumulativna incidencija bude ispod 5/100,000 biće relaksirane mjere, poput izlazaka đaka na odmor, a velika je mogućnost i relaksiranja odredbi o nošenju maski”, dodaju oni.

Napominju da će se praktična nastava stručnih škola sprovoditi nezavisno od sistema semafora, zbog specifičnosti stručnih škola i nemogućnosti da se praksa, kao suština stručnog obrazovanja, vrši online.

“Naravno, samo ukoliko škola i poslodavac kod koga se praksa obavlja mogu da ispune sve epidemiološke mjere i zahtjeve. Na kraju, Institut za javno zdravlje će periodično razmatrati sami sistem „semafora“ i njegove granične vrijednosti, te procjenjivati da li je i kada potrebna njegova korekcija. Vrtići će se posebno tretirati, i o svakoj eventualnoj izmjeni u njihovom radu javnost će biti blagovremeno obaviještena”, zaključuju iz Ministarstva prosvjete.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].