Sistem semafora: O načinu radu škola po opštinama u Crnoj Gori

0

 

Sistem semafora, koji je za potrebe Ministarstva prosvjete izradio Institut za javno zdravlje, a na osnovu koga će taj resor sa upravama škola odlučivati o načinu radu škola po opštinama, biće u primjeni od naredne nedjelje, nakon što IJZ objavi najnoviji presjek stanja za vikend. Iz Uprave za inspekcijske poslove navode da poštovanje mjera nošenje maski i držanje distance u 200 škola kontrolišu zdravstveno-sanitarni inspektori, a pomažu im Prosvjetna inspekcija i Inspekcija za sport. Na terenu je svakog dana 28 inspektora.

Zdravstveno-sanitarni inspektor Višnja Orban kazala ja za Dan da je svaki dan različit broj inspektora uključen u kontrole, jer se obavljaju i drugi poslovi.

“Važno je da Sanitarna inspekcija, Prosvjetna inspekcija i Inspekcija za sport svaki dan kontrolišu škole u svim gradovima Crne Gore. Zasad se preporuke poštuju. Nadzor će se nastaviti i u sljedećem periodu”, kazala je Orban.

Iz Ministarstva prosvjete su saopštili da sistem semafora podrazumijeva procjenu epidemiološke situacije po svakoj opštini ponaosob, koja će se izražavati bojama, pa će se u opštinama koje eventualno budu u „crvenom“ škole privremeno zatvoriti, a u onima koje budu u „zelenom“, mjere će se privremeno relaksirati.

Pojašnjavaju da to znači da će država imati potpuno jasan i na podacima zasnovan sistem rada škola, koji će javnost moći da prati.

Prema aktuelnim podacima Instituta, u škole neće ići đaci iz Nikšića, gdje su zaražene 1.253 osobe na 100.000 stanovnika, i Berana, sa 800 zaraženih na 100.000 stanovnika, a moguće i Rožaja.

“Sistem semafora, koji je za obrazovni sistem izradio Institut, podrazumijeva, između ostalog, da se u „crvenim“ opštinama, gdje vrijednost 14-dnevne kumulativne incidencije bude preko 800/100.000, škole prelaze na onlajn način rada. Te škole mogu se otvoriti najranije za dvije nedjelje, ukoliko parametri budu poboljšani. Sa druge strane, u „zelenim” opštinama, u kojima kumulativna incidencija bude ispod 5/100.000, biće relaksirane mjere, poput izlazaka đaka na odmor, a velika je mogućnost i relaksiranja odredbi o nošenju maski”, saopštili su iz Ministarstva prosvjete.

Iz tog resora su pojasnili da će se praktična nastava stručnih škola sprovoditi nezavisno od sistema semafora, zbog specifičnosti stručnih škola i nemogućnosti da se praksa, kao suština stručnog obrazovanja, vrši onlajn.

“Naravno, praksa će se sprovoditi samo ukoliko škola i poslodavac kod kojeg se praksa obavlja mogu da ispune sve epidemiološke mjere i zahtjeve. Na kraju, Institut za javno zdravlje će periodično razmatrati sami sistem semafora i njegove granične vrijednosti, te procjenjivati da li je potrebna njegova korekcija. Vrtići će se posebno tretirati i o svakoj eventualnoj izmjeni u njihovom radu javnost će biti blagovremeno obaviještena”, naveli su iz Ministarstva prosvjete.

Kako su dodali, bez obzira na to što dio učenika nastavu prati u školama, Ministarstvo prosvjete je učenicima svih razreda osnovne i srednje škole obezbijedilo i snimljeni materijal za najveći broj predmeta, koji se od 1. oktobra emituje na TVCG2, i to 1,2,3, 4. i 5. razred osnovne škole; Uči doma 2 (MNE sport 2), i to 6,7,8. i 9. razred osnovne škole i 1. razred srednje škole; Uči doma 3 (MNE sport 3), i to 2,3 i 4. razred srednje škole.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].