Simović: Moramo do kraja bez rezerve poslušati savjete struke, dosljedno kao i do sada

1
Milutin Simovič

Potpredsjednik Vlade i predsjednik Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti Milutin Simović poručio je danas da je Vlada u suočavanje sa pandemijom novog koronavirusa zasnovala na principima: blagovremenosti, razumijevanju, odlučnosti, efikasnosti, međuresorskoj saradnji, snazi institucija, kredibilnosti i posvećenosti pojedinaca i najvažnije – slijeđenju preporuka struke i nauke u predlaganju mjera i kreiranju odgovora.

“Posljednjih mjeseci svi zajedno svjedočimo globalnoj krizi, koju je izazvala pandemija novog koronavirusa, krizi koja nije zabilježena u novijoj istoriji. Ovo je vrijeme kada je crnogorsko društvo okupila zajednička briga za zdravlje i živote svih građana, briga koja nadmašuje sve ostale, briga koja sva ostala pitanja, posebno politička, ostavlja po strani”, kazao je Simović u Skupštini na početku parlamentarne rasprave o tome kako je Vlada organizovala odbranu zdravlja i života i ostale aktivnosti u suočavanju sa pandemijom novog koronavirusa.

Kako je naglasio, razmjere ove krize na globalnom nivou su dramatične i još uvijek ih nije moguće sagledati.

“Ova kriza je bila i biće veliko iskušenje za najrazvijenije zdravstvene, ekonomske i socijalne sisteme“, naveo je Simović.

Potpredsjednik Vlade je rekao da su se još od početka januara institucije iz zdravstvenog sistema – prije svega Institut za javno zdravlje i Ministarstvo zdravlja preduzimali niz aktivnosti, u okviru svoje nadležnosti, koje su u narednim mjesecima pokazale svoj puni značaj.

“Još 31. januara IJZ zatražio je od MZ formiranje multisektorskog NKT za koordinaciju i upravljanje reagovanjem na eventualnu pojavu novog koronavirusa u Crnoj Gori, koje je MZ formiralo 3. februara. Od sredine januara nadolazeća prijetnja za zdravlje i živote građana bila je svakodnevna tema koja je okupljala pažnju Vlade, uz neposrednu koordinaciju predsjednika Vlade od tada pa do danas, i uključenost brojnih resora i brojnih nadležnih institucija”, kazao je Simović.

To je, naglašava, bilo presudno važno, kao i jasno definisani način koordinisanja i donošenja odluka bez nepotrebnog administriranja, oslobođen birokratskih pristupa, sa jasnoćom i brzinom donošenja odluka, obaveznog monitoringa donesenih mjera…

“Najkraće rečeno – uspostavljen je efikasan krizni menadžment u skladu sa razmjerama prijetnje. Koliko je sve ovo bilo blagovremeno najbolje govori podatak da SZO 25. marta objavljuje potrebu uklju-čivanja cijelih Vlada na suzbijanju i kontroli pandemije. Naša Vlada nije čekala 25. mart, već se svojim punim kapacitetom posvetila ovoj prijetnji, ponavljam, još polovinom januara, dakle, dva ipo mjeseca ranije“, rekao je Simović.

Predsjednik NKT je rekao da je bilo potrebno obezbijediti povratak naših građana u domovinu, zaštitnu opremu na tržištu koje je praktično bilo u kolapsu.

“Ponude skoro da nije bilo, a za male količine robe koja se mogla pronaći cijene su skakale iz sata u sat; reorganizovati i unaprijediti naš zdravstveni sistem u skladu sa novim hitnim potrebama, formirati karantine, privremene bolnice, respitatorski centri i mnogo toga još. Sva ova i brojna nova pitanja koja su se pojavljivala iz sata u sat trebalo je rješavati odmah i bez odlaganja”, naveo je Simović.

Kako bi stvorila pretpostavke da adekvatno odgovori tolikom obimu aktivnosti, država je formirala sedam operativnih štabova.

NKT i operativni štabovi sa preko 100 članova koordinirali su rad desetina hiljada zaposlenih u brojnim institucijama.

“Posvećen, odgovoran i profesionalan odnos prema svim zadacima pokazali su pripadnici Policije i Vojske, brojne komunalne službe koje su širom Crne Gore i u ovim otežanim uslovima odgovorno izvršavali svoje poslove. Bilježimo i izuzetnu posvećenost, nesebično zalaganje brojnih zaposlenih u uslužnim djelatnostima, od kasirki, poštara, dostavljača, kao i brojnih volontera širom Crne Gore”, naveo je Simović

Kako je dodao, i brojne druge nadležne institucije na čelu sa zdravstvenim timom ljekara i medicinskog osoblja koji su svojim znanjem, požrtvovanošću i savješću pokazali da su dorasli i najvećim izazovima.

“Svakako, u svemu ovome bila je presudno važna iskazana zavidna svijest građana u poštovanju mjera koje je propisala struka. I to uprkos tome što su brojne donesene mjere značile privremeni gubitak velikog broja radnih mjesta i brojna ograničenja u odnosu na uobičajene i naše tradicionalne navike. Ključno je bilo razumijevanje svih da su zdravlje i životi građana bili i da će vazda biti najpreči, a da ćemo sve ostalo ponovo zajedno nadoknaditi”, kazao je Simović.

Zbog toga se zahvaljuje svim građanima na svemu što su pokazali.

“Možemo biti ponosni na ono što smo do sada zajedno uradili. Svakako, još nije vrijeme za opuštanje i zato moramo do kraja bez rezerve poslušati savjete struke. Dosljedno kao i do sada. Ova struktura NKT i operativnih štabova koju je Vlada organizovala kao odgovor na pandemiju koronavirusa pokazala je svoju efikasnost posebno u uslovima kada je trebalo donijeti hitne odluke”, kazao je potpredsjednik Vlade.

Simović se zahvalio i medijima na profesionalnoj saradnji.

S.Đ.

CdM

1 KOMENTAR

 1. ..DA NE BJEŠE CORONE…NEBI SMO NI ZNALI-DA I- D P S -UMIJE VEOMA DOBRO- SAVJESNO I KOOPERANTIVNO SA SVOJIM “JADO KOALICIONIM PARTNERIMA”-OZBILJNO I EFIKASNO DA RADI I IZVRAVA SVOJE ZADATKE ZAŠTO SU PLAĆENI !!!
  ČESTITAM!!! I HVALA VAM!

  A OPOZICIJI-KOJA ČEŠĆE MIJENJA PARTIJE I POKRETE-KUKURIKU KOALICIJE. NEGO PERU ZUBE…NAREĐUJEM:…”PRAVO NA SVOJE ZRCALO(Njegoš…)”! JEDINO TAMO “ĆE TE ĆE”-VIĐETI SEBE I SVOJE USPJEHE USMJEENE NA “POBOLJANJE USLOVA-INTERESA OSOBENIJE BLIZNICA!!!! DOSTA JE I VAŠEGA BILO…!!!

  BOG SA VAMA I UZ NJEGOVU POMOĆ-SREĆNO..! NE PONOVILI SE NI U ARHEOLOGIJI!!! AMIN,AMEN…!!!

  I NA ULTIMU OD ULTIME-DAJEM RIJEČ-NA IZBORE ĆU PO PRVI PUT IZAĆI-KAD BUDEM SIGURAN DA NA IZBORINIM LISTAMA NEMA VIŠE-OVIH GORE (SVIH) POPOBROJANIH!!! UZ JEDAN USLOV-PRIEDLOG DA SE :..NA LISTAMA PORED IMENA I PREZIMENA KANDIDATA- VELIKIM “POCRNJENIM” BROJKAMA I SLOVMA -O B A V E Z N O-UNESU PODATCI …”ZANIMAJE-MJESTO ZAPOSLENJA,DAN,MJESEC,GODINA ROĐENJA I MJESTO ROĐENJA!!!…SVE U I ZA-INTERES BIRAČA-“A NE GLASAČA-KOJE TREBA POSTEPENO U KONTINUITETU ELIMINISATI- DA VIŠE-BIKAD NE REŠAVAJU SUDBINU DOMOVINE I NARODA!!! DOSTA JE BILO RABOTE-GLASAČA-“PIONIRA…DUGOVJEČNIH VLASTODRŽACA”!!!

  PORED OVOGA-PRETRESOM USTAVA”- DOMOCINE-DONIJETI ODREDBE-USLOVE DA NIKO NE MOŽE BITI POSLANIK-FUNKCIONER VIŠE OD DVA PUTA U TOKU SVOJE PLITIČKO DRUŠTVENE KARIJERE..!KAKO SU STARI CRNOGOCI ZBORILI-KAD SU PRIGALI SLANINU U MAST:”ŠTO JE BOLJE-BOLJE JE”?!!!

  LIJEPE POZDRAVE I ŽELJE VI ŠIČJEM IZ LJEKOVITOG PRČNJA-U KOJEM SE U POTPUNOSTI POŠTUJU SVE ZAŠTITNE MJERE “ORGANA VLASTI-KONTRACORONAŠA”…ĐE NE MOŽETE VIĐETI VIŠE OD JEDNOGA-KAM DA PUKNE DVA RADNIKA…DA RABOTAJU (okrenuti ŠKINOM-jedan drugome?)-GRADE-ZIDAJU-MALTERIŠU…PITURAVAJU OZIDANO…

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].