Šeki Radončić: Crna Gora pokazala sposobnost da se suoči sa ozbiljnim problemom i da ga riješi

1
Šeki Radončić

Kako u ovom vremenu, bolje reći nenajavljenom nevremenu, živi, piše, razmišlja i na svijet gleda novinar i publicista britkog pera Šeki Radončić?

Doma je. Manje, više živi normalno. Puno radi. Trenutno  na jednom novom projektu. A kad je uz nove i ozbiljnije projekte, onda sebe sam stavi u karantin, kako bi mogao da završi posao. Ovoga puta, kroz osmijeh zu Skala radio kaže Radončić, u karantin ga je smjestila korona. Ona mu je i pomogla da završi nešto što je trebao da uradi znatno ranije. Dakle, vrijeme provodi radeći. Ne šeta, ne izlazi, ne druži se, ali zato mnogo komunicira telefonom.

Radončić piše novi roman. Kaže da se drži i dalje žanra dokumentarnog romana. Opet je tema vezana za Crnu Goru i za medijsku koronu u njoj. To je knjiga o suđenjima i silnim procesima koje protiv njega vodi medijska korona iz Crne Gore.

Naš sagovornik nije baš prezadovoljan ponašanjem građana nakon popuštanja mjera. Na pitanje kako vidi situaciju u Crnoj Gori kada je pandemija Covid-19 u pitanju, i da li smo se malo zaboravili nakon labavijih mjera NKT-a, novinar i publicista od formata je istakao da su crnogorska vlast, zdravstvo i sistem uopšte, zaista odradili  sjajan posao i da su, zajedna  sa građanima,  postigli izvanredan rezultat.“ Iskreno je uplašen sam da se sve to zbog ove primijetne opuštenosti sada ne prospe i da se ne počne sa nule“ dodaje on.

Razumije dijelom što je to tako, jer, navodi primjer, da je recimo u Kotoru, uz more, sigurno da bi došao u iskušenje da skine masku i da se nadiše čistog morskog vazduha. Ipak se nada da će svi, nakon dan, dva opuštanja, ponovo postati svjesni činjenice da nam ovo mora postati stil života u narednom periodu, i to onoliko koliko kaže struka i nauka.

Mala Crna Gora je zaista napravila fantastičan uspjeh u borbi sa ovom pošasti, kaže Radončić, koji je poznat kao oštar kritičar, ali isključivo na bazi činjenica, crnogorskog sistema i njegovih institucija, kada svoj posao ne obavljaju kako treba. Međutim, ako uporedimo ono što je Crna Gora uradila u odnosu na komšije, region, Evropu i svijet, vidimo sjajan rezultat a on nije pao sa neba. To je rezultat promišljen, na osnovu zajedničke strategije vlasti i struke  i već sada se može reći da je postignut rezultat mimo svih očekivanja. Crna Gora je pokazala i dokazala da je ozbiljna država, sa ozbiljnim institucijama i kada dođe do ozbiljnog problema da zna da se i ozbiljno suoči sa tim problemom, a Boga mi, i da ga riješi, jasan je Radončić.

Na pitanje kako vidi rad medija u ovoj situaciji, Radončić je odgovorio da mediji i u ovoj situaciji ostaju isti.

Oni koji su bili neprofesionalni, nestručni, zlonamjerni, ostali su takvi kakvi jesu. Mediji koji su bili profesionalni, ostali su takođe takvi kakvi jesu. Prijatno ga je iznenadio javni servis koji je, napokon, počeo da liči na javni servis, kako je kazao.

Posebno emisija koju vodi Šofranac i koji radi ono što rade angažovane televizije i angažovani novinari u regionu i širom svijeta. Naravno, zbog toga je odma stavljen na stup srama. Od koga drugo već od medijske mafije, jer se osjetila ugroženom. A oni se osjete uvijek ugroženim kad struka pokaže svoje i kad ljudi dobro rade svoj posao, objasnio je Radončić.

1 KOMENTAR

  1. Ljudina koja je imala snage da lupežima saspe sve u oči.
    Ovaj me novinar oduševljava još iz nekadašnje perjanice a sada pokojnog Monitora.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].