Šehović: Pripremni radovi za vrtić u Herceg Novom, vrijednost investicije tri miliona eura

0
Damir Šehović

Počelo je rušenje objekta starog hercegnovskog vrtića na Savini i pripremni radovi za novi objekat. Gradnja vrtića će početi u narednih mjesec dana, saopšteno je danas iz Ministarstva prosvjete.

Rok završetka je godinu dana, a dolazak djece u nove prostorije očekuje se tokom naredne školske godine. Vrtić će biti kapaciteta za oko 150 djece, poručili ministar prosvjete Damir Šehović i direktor direktorata u Ministarstvu ekonomije Marko Radulović.

Kako je saopšteno, procijenjena vrijednost je oko 2,4 miliona eura, od čega će radovi koštati oko 2,2 miliona, dok je za opremanje objekta predviđeno oko 200 000 eura. Prethodno rješavanje problema klizišta značilo je investiciju od oko 620.000 eura. Što znači da je riječ o ukupnoj investiciji od oko tri miliona eura.

“U novom vrtiću, predviđeno je devet prostorija sa toaletima za boravak djece, tri kancelarije za upravu vrtića, kuhinjski blok, tehničke i pomoćne prostorije, multifunkcionalni hol, odnosno sala za fizičke aktivnosti, toalet za djecu sa posebnim potrebama, dvorište i parking prostor za zaposlene”, rekao je Šehović.

Ono po čemu je ovaj projekat tako karakterističan, jeste činjenica da je rađen u fazama, kroz nekoliko projekata. Naime, gradnja vrtića zahtijevala je prvo rješavanje problema klizišta na Savini, koje je u saradnji sa Upravom javnih radova sanirano u prethodnom periodu. Dodatna obaveza bila su ispitivanja u procesu sanacije klizišta. Potpuno odvojeno od toga čekala nas je procedura projektovanja i izgradnje faktički novog objekta.

“No, ono što je važno da smo sve te procedure sproveli na zakonom propisan način i da će Herceg Novi dobiti jedan od najljepših i najmodernijih vrtića u Crnoj Gori, a ovo je ujedno i najznačajniji projekat u oblasti obrazovanja u ovoj opštini”, naveo je Šehović.

Kako je saopštio Radulović, ova totalna rekonstrukcija izvodi se kroz Program energetske efikasnosti u javnim zgradama sa Njemačkom razvojnom bankom, kojim koordinira Ministarstvo ekonomije, a najveći korisnik je Ministarstvo prosvjete i objekti obrazovanja.

#Projekat je podijeljen u dvije faze, a ukupna vrijednost je oko 35 miliona. Prva faza je počela sa realizacijom 2012. godine i trajala je do kraja 2015. godine i ona je uključivala 20 osnovnih i srednjih škola i jednom studentskom centur i bila je vrijedna oko 15 miliona eura. Druga faza počela je sa implementacijom 2016. godine i planirana je do kraja 2020, a uključuje 13 obrazovnih objekata“, naglasio je Radulović, dodajući da se u okviru ovog projekta vrši primjena mjera energetske efikasnosti u 33 obrazovne ustanove.

Šehović je zaključio da je uz aktuelnu gradnju vrtića u Rožajama, te gradnju vrtića u Pljevljima i Bloku 6 koja počinje u narednih mjesec dana, siguran da će jednakim tempom nastaviti sa značajnim projektima u predškolskom obrazovanju i obrazovanju uopšte.

“Zato cijenim da će prosvjeta biti, kako mjesto novih projekata, tako i mjesto koje će činiti sve da, kroz te projekte, bude važan element oživljavanja privrednih aktivnosti“, saopštio je Šehović.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].