Šehović: Đaci da se ove školske godine ne vraćaju u klupe

1
Damir Šehović

Zdravlje djece i njihovih porodica je apsolutni prioritet, i to govorim kako ljudski, tako i sa pozicije ministra obrazovanja, koji vodi sistem sa preko 100000 djece i 13000 nastavnika.

Upravo zato, stava sam da školska godina treba i može da se završi bez vraćanja učenika u školske klupe, kazao je ministar prosvjete Damir Šehović.

“U skladu sa trenutnim informacijama od zdravstvenih institucija, cijenim da bi upravo to bila najbolja odluka, jer bi aktiviranje čitave prosvjete kao ogromnog sistema neminovno nosilo i određene rizike. Naravno, krajnju odluku donijeće NKT i nadležna tijela“, saopštio je Šehović.

Kada je riječ o završetku školske godine, Šehović je saopštio da školska godina treba da se završi shodno postojećem školskom kalendaru u junu, odnosno maju za maturante jer bi, ocjenjuje, velika pomjeranja u smislu produženja školske godine izazvala tektonske promjene u sistemu, kako u dijelu nastavka školovanja tako i u dijelu upisa u srednje škole i fakultete.

“A mi smo tu ne da stvaramo haos već da djelujemo kvalitetno, ali i u skladu sa situacijom. Nastavnici svakako, uz podršku #UciDoma inicijative, rade odličan posao sa djecom u trenutnim okolnostima. Dodatno, Ministarstvo je izradilo precizno uputstvo za škole u vezi sa ocjenjivanjem, koje će biti poslato narednih dana i sa kojim će javnost biti detaljno upoznata”, navodi Šehović.

U skladu sa epidemiološkom situacijom, kako je rekao ministar, u pripremi su elektronski upisi i za vrtiće i za osnovne i za srednje škole.

“O detaljima i tačnim datumima javnost će brzo biti obaviještena. Upisi bi trebalo da se realizuju na jednoj elektronskoj platformi, a procedure će biti jednostavne i efikasne. To jeste veliki posao za jako kratko vrijeme, ali je to i nešto što ostaje sistemu nakon ove situacije“, istakao je ministar.

Kada je riječ o visokom obrazovanju, Šehović je rekao da je, u konsultaciji sa ustanovama viokog obrazovanja, preporučeno: da se završni ispiti organizuju samo na fakultetima odnosno ustanovama visokog obrazovanja u skladu sa Zakonom, kad se za to steknu uslovi; da ustanove blagovremeno obavijeste studente o rokovima, a najkasnije 15 dana prije održavanja ispita;  da prvi upisni rok bude organizovan nakon okončanja mjera koje se odnose na obrazovne ustanove i nakon okončanja eventualnog eksternog maturskog odnosno stručnog ispita u srednjim školama.

1 KOMENTAR

  1. Sta je sa pismenoscu politicara i novinara? Naslov bi pismeno glasio:
    1. Preporuka – Da se djaci ove skolske godine ne vracaju u klupe ili
    2 .Djaci ove skolske godine ne bi trebalo da se vracaju u klupe

    Nikada nije kasno da ucite!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].