Savović tvrdi da je u Podgorici 40 nastavnika inficirano koronavirusom

1
Slobodan Savović

Predsjednik Gradskog odbora Sindikata prosvjete Podgorica Slobodan Savović kazao je da su prema njihovim informacijama u 20 obrazovnih ustanova u glavnom gradu evidentirana najmanje po dva nastavnika inficirana virusom korona, piše Dan.

Savović u izjavi za Dan ističe da je infekcija virusom Kovid ušla u polovinu podgoričkih škola i da bi to trebalo da zabrine čitav sistem.

On navodi da je postojala inicijativa da se naprave spiskovi prosvjetnih radnika koji su zdravstveno ugroženi, kako bi se na vrijeme zaštitili.

“Od 45 vaspitno-obrazovnih ustanova u Podgorici, u 20 imamo makar po dva i više slučaja obolijevanja. Ovo je procjena iz kontakata sa kolegama i podaci se svakodnevno mijenjaju. Praksa je da se kolege koje imaju simptome i kojima se utvrdi oboljenje izoluju i nađe im se zamjena. Strahujem kako će sistem reagovati ukoliko infekcija Kovidom uzme maha. Mnogi prosvjetni radnici su narušenog zdravlja i sve ovo može doprinijeti i ostaviti posljedice po njihove porodice i same učenike”, rekao je Savović.

Poziva Ministarstvo prosvjete da odgovore šta je bilo sa inicijativom da se naprave spiskovi kolega koji su zdravstveno ugroženi.

“Takva inicijativa je postojala, ali nažalost nije finalizovana. Prvi naši podaci govore da u oko 20 vaspitno-obrazovnih ustanova imamo evidentirane slučajeve zaraženih kolega. Razumljivo je da tim podacima treba pristupati oprezno zbog zaštite identiteta. Činjenica je da je i pored brojnih epidemioloških mjera kojih se pridržavamo epidemija ušla među nastavni kadar podgoričkih škola i to dodatno unosi neizvjesnost i pitanje kako ćemo završiti polugodište, a problem je i iscrpljenost kolega koji sa učenicima rade od ujutru do uveče onlajn nastava kombinovana sa konsultacijama u prvom i drugom ciklusu u školi. Sve ovo će dodatno ugroziti zdravlje naših kolega i volio bih da je do kraja sprovedena aktivnost na popisu kolega koji su vunerabilna kategorija”, rekao je Savović.

On smatra da “kombinovani oblik nastave ne može duže potrajati ni zbog učenika ni nastavnika, jer je svima nama veoma zahtjevan”.

Vršilac dužnosti predsjednika Sindikata prosvjete Slavka Bošković kazala je Danu da su prosvjetni radnici, kao uostalom i cjelokupuno crnogorsko društvo, u opasnosti da budu zaraženi, ali i naglasila da se mjere u školama u potpunosti poštuju.

“Škole su se potrudile da organizuju nastavu uz striktno poštovanje mjera protiv virusa korona. Nastavnici navode da su sve preporuke sprovedene i da je pravo zadovoljstvo raditi sa učenicima, koji poštuju sve što je propisano. Prema našim informacijama, ni starije kolege nijesu otišle na bolovanje, nego su nastavili sa radom”, rekla je ona.

Pratiće, kaže, hoće li i dalje biti zaraženih.

“Zasad sve funkcioniše kako treba. Trenutno imamo dovoljno zaštitne opreme i maski, ali je pitanje hoće li to biti dovoljno, jer je školska godina duga. Ipak, ne sumnjam da će se svi prosvjetni radnici javiti ukoliko osjete simptome virusa korona. Znam da kolege imaju tu vrstu odgovornosti prema sebi i učenicima kako se virus ne bi širio”, kazala je Boškovićeva.

1 KOMENTAR

  1. Sad ovome LITIJAŠU ima korone a prije je nije bilo dok su litije bile u modi hahahaha šedi 1 ni za 1 nijesi

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].