Saobraćajne nesreće vodeći uzrok smrti djece i mladih; Šaranović: Čuvajte život

0

Podatak da su saobraćajne nesreće vodeći uzrok smrti djece i mladih – do 29 godina, mora nas sve zabrinuti. A naročito činjenica da ni Crna Gora, nažalost, ne zaostaje za tim globalnim trendovima, istakao je direktor Policijske akademije PA Boban Šaranović na otvaranju takmičenja povodom Dana bezbjednosti u saobraćaju, koje je danas održano u Policijskoj akademiji u Danilovgradu.
Šaranović je naveo da se radi o zastrašujućim brojkama i istakao da je neophodno barem pokušati podići svijest o tom problemu, kako bi se ublažile posljedice i uticalo na sve učesnike u saobraćaju da poštuju pravila i obaveze.
“Ovo su sve inicijalni razlozi koji su nas opredijelili da pokrenemo ovaj projekat i na tome nećemo stati. Akcenat smo stavili na upotrebu alkohola i psihoaktivnih supstanci prije i za vrijeme upravljanja motorim vozilom, ali u narednim projektima ćemo se posvetiti i drugim štetnim pojavama u saobraćaju, kako bi ukazali na ozbiljnost problema“, kazao je Šaranović.
Naveo je da neće sve ostati samo na projektima već će inicirati i izmjene zakona koje će se odnositi na tzv. mlade vozače, što predstavlja pozitivne prakse koje su zastupljene i u nekim izuzetno naprednim društvima.
Pomoćnik načelnika Odsjeka za bezbijednost drumskog saobraćaja Uprave policije Ilija Janjušević istakao je da najveći broj žrtava na putevima širom svijeta predstavljaju mladi, uzrasta od 15 do 29 godina, te da se u tom poređenju sa međunarodnim standardima ni Crna Gora mnogo ne razlikuje.
“U jednu ruku veoma smo zadovoljni radom Uprave policije, koja odgovorno obavlja svoj posao. Međutim naše zadovoljstvo ne može biti potpuno sve dok postoji i jedna žrtva u saobraćaju”, istakao je Janjušević.
Šaranović je naglasio da se samo izuzetnom sinergijom svih segmenata društva problem smrtnosti u saobraćaju može učiniti vidljijivim, pa i uticati na smanjenje tog problema.
“Smatram da ne može postojati opravdanje za nedostatak aktivnosti u ovom segmentu, te upućujemo apel svim zainteresovanim ustanovama i institucijama da zajednički osmislimo i realizujemo slične aktivnosti koje bi dovele do implementacije neophodnih mjera i, u krajnjem, do čuvanja života naše omladine, jer mladi predstavljaju budućnost i oslonac svakog društva“, zaključio je Šaranović.
Današnje takmičenje je okupilo 15 srednjoškolaca koji su prethodno prošli online testiranje o poznavanju saobraćajnih pravila.
Deset najboljih učesnika dobilo je vaučere za polaganje vozačkog ispita, koje su donirale auto-škole iz Podgorice, Nikšića i Danilovgrada.
Takmičenje „Budi odgovoran, čuvaj život“, koje je sprovedeno u saradnji sa Upravom policije Crne Gore, obuhvatilo je i predavanje za srednjoškolce na temu prevencije i bolesti zavisnosti koje su učenicima održale predstavnice javne ustanove Kakarička gora i Kancelarije za prevenciju narkomanije.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].