Rutović: Evropska komisija prepoznala napredak u medijskom zakonodavstvu

1
mr Željko Rutović

Imajući u vidu kontinuirane aktivnosti Ministarstva kulture u cilju normativnog unapređenja slobode izražavanja, a shodno nadležnostima koje se ogledaju isključivo u harmonizaciji medijskog zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU, raduje i hrabri ocjena iz Izvještaja Evropske komisije kojom se prepoznaje napor posvećen dodatnom normativnom snaženju slobode medija, kaže Vikend novinama generalni direktor Direktorata za medije Ministarstva kulture i šef radnih grupa za izradu Zakona o medijima i Zakona o nacionalnom javnom emiteru RTCG Željko Rutović.

Rutović, odgovarajući na pitanja da prokomentariše ocjene EK u dijelu koji se odnosi na slobodu izražavanja, pojašnjava kako je Evropska komisija konstatovala da je “postignut napredak u medijskom zakonodavstvu”, naglašavajući da su Zakon o medijima i Zakon o RTCG, usvojeni jula ove godine, utemeljeni na svim relevantnim međunarodnim dokumentima i najboljim komparativnim praksama ove oblasti.

“Podsjećam da su predmetni zakoni, u širokom inkluzivnom procesu multiresorskih radnih grupa svih zainteresovanih strana (državni organi, predstavnici medijske zajednice, civilni sektor iz oblasti medija, akademska zajednica, regulator za oblast audiovizuelnih medija, Sindikat medija), saradnje sa međunarodnim ekspertima, javne rasprave produžene van maksimalnih definisanih rokova, na zahtjev Vlade Crne Gore, prvi put u svojoj normativnoj evoluciji u svim fazama izrade teksta bili predmet višestruke monitoring ekspertize Savjeta Evrope i Evropske komisije, nakon čega su od strane ovih organizacija, u finalnom mišljenju, ocijenjeni da su u potpunosti usaglašeni sa međunarodnim standardima”, kaže Rutović.

Napominje da su zakoni involvirali znatan broj sugestija i predloga upućenih od medijskog i NVO sektora u okviru Vladine inicijative Savez za Evropu, odnosno dijaloga sa svim relevantnim subjektima crnogorskog društva.

“Kapitalni instituti prvi put definisani Zakonom o medijima, i ne samo u Crnoj Gori, već i u regionu prepoznati kao iskorak u medijskoj oblasti, između ostalog odnose se na formiranje Fonda za podsticanje pluralizma i raznovrsnosti medija, transparentnost medijskog vlasništva kroz obavezu objavljivanja osnovnih vlasničkih podataka, transparentnost finansiranja medija iz javnih prihoda, uključujući i oglašavanja državnih organa u medijima, finansiranje eksterne i interne samoregulacije u okviru Fonda za podsticanje pluralizma, definisanje online medija sa pravima i obavezama koje imaju i tradicionalni mediji, utvrđivanje odgovornosti osnivača online portala za objavljivanje komentara treće strane, zaštitu ugleda novinara i isključenje odgovornosti za štetu ukoliko je novinar postupao u skladu sa dužnom novinarskom pažnjom, pravo na ispravku i odgovor”, podsjeća generalni direktor Direktorata za medije.

Novim Zakonom o RTCG baziranim, kako kaže Rutović, na principima institucionalne, političke i finansijske nezavisnosti RTCG, dodatno preciziraju pitanja konflikta interesa članova Savjeta, kriterijuma za člana Savjeta.

“Po novom Zakonu broj nominacija neće biti odlučujući za članstvo u Savjetu. U cilju jačanja odgovornosti prema javnosti normira se institut ombudsmana RTCG, te sa zadovoljstvom mogu istaći da je predmetni zakon nakon trostruke monitoring ekspertize, u finalnom mišljenju Savjeta Evrope (oktobar 2019) ocijenjen kao ‘u potpunosti usaglašen sa standardima Savjeta Evrope’, odnosno u finalnom mišljenju Evropske komisije (oktobar 2019) da ‘isti ne zahtijeva dodatne izmjene’. Imajući u vidu da oblast slobode medija predstavlja temelj demokratskog društva, kao i javni interes ove oblasti, cijenim da dosegnuti nivo medijskog zakonodavstva Crne Gore, utemeljen na najvišim međunarodnim standardima, nakon višestruke ekspertize Evropske komisije i Savjeta Evrope pozitivno ocijenjen, predstavlja značajan društveni kapital, kako za slobodu i pluralizam medija, tako i na daljem putu ka EU, odnosno nastavku pregovaračkog procesa, te u tom duhu treba sagledavati pozitivnu ocjenu Evropske komisije upućenu u dijelu koji se odnosi na napredak normativnog aspekta medijskih sloboda”, zaključuje Rutović odgovarajući na pitanja Vikend novina.

CdM

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].