Put prijeti da se uruši

12

Put može da se uruši

Ivo Magud

Rupa na glavnoj saobraćajnici preko puta gradske pijace u Kotoru ugrožava saobraćaj, pogotovo u danima turističke sezone i pojačane frekfencije saobraćaja.

Na koji način se može hitno riješiti ovaj problem, pitali smo Iva Maguda direktora opštinske Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora koji nam je odgovorio da ovaj put nije u njihovoj već nadležnosti Crnagoraputa, preduzeća koje se bavi održavanjem puteva.

Međutim, riječ je o složenijem problemu, jer se ispod rupe nalazi kanal koji je snimila Direkcija i dok se on ne sanira, problem se neće riješiti.

Čak se može desiti da čitav dio puta potone i prekine saobraćaj, kazao je Magud.

Na ovom dijelu ne može intervenisati Direkcija jer je Crnagoraput dobio na tenderu održavanje magistralnih puteva kazao je on.

Iz Crnagoraputa smo dobili obavještenje da je sve zapisano u Zakonu o putevima, član 42 u kome jasno piše da je sanacija kanala ispod asfaltnog stoja u nadležnosti lokalne uprave, a da njima nalog za asfaltiranje izdaje Direkcija za saobraćaj Crne Gore.

Pozvali smo Slobodana Inića, savjetnika u Direkciji za saobraćaj Crne Gore, koji nam je kazao da je upoznat sa problemom i da je Direkcija u više navrata intervenisala.

Radi se, kazao je Inić za Skala radio o kanalu koji ima drvenu konstrukciju i koji zahtijeva ozbiljnu sanaciju.

To je posao lokalne uprave, ali cijeneći važnost saobraćajnice i turističku sezonu koja je u punom jeku izdaće hitan nalog Crnagoraputu da rupu sanira asfaltnom masom.

Problem bi trebao da bude riješen za nekoliko dana, uz zavisnosti kada će Crnagoraput obezbijediti asfalt, jer se radi o maloj količini.

Krpljenje rupe koja prijeti da izazove ozbiljne probleme, samo je privremeno rješenje.

Potrebno je sanirati kanal i tako trajno izbjeći moguće urušavanje jedinog puta kroz Kotor.

12 KOMENTARI

 1. Dobri moji kotorezi, to vam je dio kanala koji pocinje sa desne strane ulaza u Opstinu (ispod prozora Gradjanskog Biroa) a zavrsava Pod Markat. Izvodjaci radova, dobro upamtite sljedece: NEMOJTE ZATRPATI KANAL KAO STO ZATRPASTE KANALE IZMEDJU CENTRA ZA KULTURU I GURDICA!

 2. Ako ja dobro čitam-ovaj član 42.on niđe ne tretira propuste-tumbine kao komunalne objekte-ili nešto posebno koje je rađeneo u sklopu profila puta?Ovaj kanal đe je ova “rupica” je dio profila puta(nije kanalizacije-fekalne vode nego tumbin-propust).Inače član 42 zakona o putevima kaže-stav 1.: jedinice lokalne samouprave održavaju sledeće:
  -objekte i naprave na ,uz ili nad kolovozom državnih puteva koje su namijenjene uređenju saobraćaja,odnosno sigurnosti odvijanja saobraćaja kroz naselja;…
  Postavlja se pitanje-što radi ovaj kanal ispod ove “rupice” ako ne služi obezbeđenju sigurnosti saobraćaja? Meni se čini-neđe sam pročitao da se propusti rade ne po ćeifu-postoje noramtivi na koliko se metara-kilometara puta mora imati propusta-tumbina,rigola -bankina i dr.
  Dakle,doktor te operiše na stomak i kaže :”ja ću te operisati-otvoriti i sašiti ,a ko će te unutra operisati nije moja nadležnost”?
  Je li baš tako?

 3. Rupa ce biti zakrpljena kada se usvoji PUP Kotora ipak je on prioritet opstine eve pet godina sramota. Ako nam bude svaki posao kao ovaj i čekanje planske dokumentacije mi smo j..ali ježa.

  • Samo za informaciju onima koji nisu upoznati: Opština je svoj dio posla odradila i poslala za PG za to nadleznom tijelu i oni su iskljucivo krivi sto se kasni jer prostim jezikom za.e.avaju nas . Mozda je i opstina kriva sto im ne zajase za vrat jer izgleda da po zakonu i kulturno po redu i na vrijeme se kod nas nista ne moze napravit…

 4. TUPA LUPA BUPA SUPA OKLEN TUNA RUPA ??? KA BI MAGUD KRPIO SVE RUPE DO KRAJA ŽIVOTA IH NE BI ZAKRPIO KAKO VALJA A BROJA IM SE NE ZNA…

 5. Ma nemote mi reć da je rupa velika i da ugrožava prolaz vozilima. Kako nije sramota odgovorne i komunalce, ovaj problem mogu rješit preko noči. Kod nas u Vališta u brdo pa bi to riješili kako valja, Bruke i sramote za veliku rupu. Mogla se angažovat ekipa lijenijeh ljudi pa da odrabotaju i zakrpe ovu rupu preko noći a ne da se od toga napravi veliki rpoblem. Da se ja pitam i da sam ja neka vlast smjenila bih ga istoga ČASA.

  • Neka stoji tun ta rupa do sezone 2015 pa ka dodje na red popravice je neko. Ko zna mozda prije a mozda i ranije. Sve zavisi od logistike i matematike. Ne mora bit uvijek da su dva i dva cetiri…Lijepo tun figura i ne presite da se zakrpi rupetina . To je briga drugijrh s nr vi da brigate. Ako kon upane sto cemo mu mi, sto je trazio to je dobio, Iz ruope se tesko izlazi. Mora se poc natraske a ne sprijeda. E a da…Oko rupe uvijek velike filosofije…

   • Rupa je rupa i rupa ne stoji nego se nalazi. Śutra, kad nam neko dodje u posetu da se stidimo sto imamo malu rupu! Rupa treba da bude velika… kao dvorana u Śkaljare moji śori iz UDruge za kpanje rupa. Vasa UDruga nije velika koliko i nasa!

 6. Koje peripetije oko jedne rupe,majko moja mila! A dabogda se profundala cijela magistrala pa nemali dje prolazit. Zar ne vide oni koji odlucuju da nam je zaobilaznica prijeko potrebna. Preko Rive se ne moze prolazit jer pjesaci koce saobracaj, jer postoji vise pjesackih prelaza na maloj dionici a pjesaci prelaze jedan po jedan i tako cijeli dan kad ima i po 3-4 kruzera a automobili ih moraju propustit jer pjesaci imaju prednost. Zar se ne moze postavit neka montazna pasarela za pjesake i turiste sa kruzera. Ali kad vidim koliko peripetije da se uspe malo asfalta na jednu obicnu rupu onda se ne treba ni nadati nicemu u nasem gradu,pardon, naseljenom mjestu osim rupama. Previse je birokratije i komplikacija za sasvim obicne stvari koje bi trebalo da se rijesavaju ekspresno. Ovo je smijesno da se uopste raspravlja o jednoj rupi , za ne povjerovat.

 7. Saobracaj je ionako crna tacka kotora.Dali je moguce da niko nema rijesenje za prelazak turista I pjesaka preko puta poput mostova ili semafora na rivu minimum 3 uz nedozvoljavanje I kaznjavanje svakog zaustavljanja po principu “kako koga I kad volja”.Policija radi svoj poso kako valja po suncu se przeci na sred svake zebra po putu ali nije kums unistiti policajca po vrucini vec rijesiti problem saobracaja.Ako nemamo mogucnost za jos jednu traku imamo druge mogucnosti ali nema sluha .Bitno je da mi kao papagaji ponavljamo da zivimo u “drevnu bastinu kulture”a kulture nidje I da smo stari Kotorani ao kotorunekamisli neko drugi kad opstinari nece jer da su htjeli imali su kad makar zadnjih deset godina.Sram me pricatidalje u sto se Kotor pretvorio,a vas???

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].