Rok Gjonlešaj: Vjernici da se suzdrže od dolazaka na svete mise

0

 

Barski nadbiskup Rok Gjonlešaj obratio se katoličkim vjernicima povodom novonastale situacije o koronavirusu.

Obraćanje nadbiskupa prenosimo u cjelosti: 

Pozivam da kao vjernici spremno i bez oklijevanja damo svoj doprinos u borbi s ovom iznenađuje nejasnom i opasnom situacijom.

Draga braćo i sestre u Hristu!

Suočeni s velikom kušnjom i neizvjesnošću nastalom zbog izbijanja pandemije novog korona virusa (COVID-19), obraćam Vam se kao duhovni pastir, podtaknut istom brigom i pitanjima koje ovih dana obuzimaju ljude u cijelom svijetu.

Najprije sve pozivam da kao vjernici spremno i bez oklijevanja damo svoj doprinos u borbi s ovom iznenađuje nejasnom i opasnom situacijom. Osobito je važno da se nikako ne predamo očaju, strahu i panici, već da svoj pogled upremo u našeg Spasitelja Isusa Hrista koji je „naše bolesti ponio, naše boli na se uzeo, dok smo mi držali da ga Bog bije i ponižava“ (Iz 53,4) i našu blaženu majku Mariju koju zazivamo kao Zdravlje bolesnih i Pomoćnicu hrišćana.

Posebno u ovom vremenu Korizme, s novom kušnjom koja se pojavila u našoj sredini, nastojmo još usrdnije i ustrajnije moliti za što skoriji prolazak pandemije, za ozdravljenje oboljelih i zaraženih, za snagu zdravstvenih radnike te za mudrost odgovornih u civilnom i državnom vodstvu.

Naša nas vjera obvezuje da u društvu u kojem živimo uvijek dajemo svijetli primjer svjedočanstva krsne vjere ponajprije životom i djelima, stoga nam je i u ovim trenucima dužnost djelovati u skladu s preporukama Crkve, ali i dati vlastitim angažmanom doprinos pridržavajući se mjerodavnih smjernica i preporuka civilnih vlasti Crne Gore.

Imajući gore rečeno u vidu, kao nadbiskup Barske nadbiskupije i apostolski administrator Kotorske Biskupije dajem sljedeće obavještenje i upute:

Prema međunarodnim zdravstvenim propisima, sve države imaju pravnu obavezu da neodložno reaguju na proglašenje vanredne situacije opasne po javno zdravlje. Vlada Crne Gore je to učinila na transparentan način, te je preduzela različite mjere za sprečavanje i suzbijanje novog koronavirusa (COVID-19). I mi katolici u Crnoj Gori, kao poslušni sinovi i kćeri Crkve, pozvani smo na veći oprez i odgovornost u kontaktima s drugim osobama kako bismo zaštitili sebe i druge.

Naša je sveta dužnost, da ovoj situaciji pristupimo vjernički odgovorno i da učinimo sve što je u našoj moći kako ne bismo mi sami bili uzrok širenja zaraze.

Poštujući već spomenute i javno poznate odluke Vlade Crne Gore koje su donesene u najboljem i općštm interesu svih građana, sve pripadnike Katoličke Crkve ovim putem obavještavam:

1. Dok god traje obustava redovite nastave u osnovnim i srednjim školama te fakultetskim ustanovama u Crnoj Gori, neka se odgode svi biskupijski i župni programi i aktivnosti, a to se posebno odnosi na katehezu i različiti pastoralne susrete i okupljanja.

2. Slavljenje svetih misa:

Dok se drugačije ne odredi, neka se vjernici suzdrže od dolaska na svete mise, bilo u župnim crkvama, bilo u kapelama, na groblju i na svim javnim mjestima. Kao dijecezanski ordinarij, oslobađam vjernike dužnosti sudjelovanja na nedjeljnoj svetoj misi i potičem ih da svetu misu prate na radiju, televiziji ili na internetu, a potičem ih i na duhovnu pričest tako da dublje posvješćuju stvarnu Isusovu prisutnost u euharistijskim prilikama i bude želju za sjedinjenjem s Njim.

3. Sprovodi-sahrane:

Neka se sprovod ili sahrana održi u krugu porodice. Tom prigodom, neka se prisutni suzdrže od pružanja ruke ukoliko neko dođe da izrazi saučešće.

Neka se suzdrže od većeg okupljanja povodom sahrane, bilo u porodičnoj kući, bilo na samom groblju ili za to predviđenom objektu, te nakon sprovoda.

Ipak zbog pastoralne brige i ljubavi prema pokojniku i tugujućoj obitelji, neka svećenik obavi obredni čin na groblju pred polaganje pokojnika u grob.

4. U skladu s odredbom br. 1. vjeronauk i sve vjeronaučne/katehetske/pastoralne aktivnosti i okupljanja se obustavljaju do daljnjega.

5. Sva druga crkvena događanja podliježu ovom režimu do daljnjega.

6. Sve vjerničke porodice koje će zbog zakonskih propisa ovih dana duže boraviti u svojim domovima zajedno sa svojom djecom, potičem da otkriju ljepotu zajedničke porodične molitve, posebno  svete krunice i križnog puta, te da suvremene medije iskoriste za upoznavanje i produbljivanje vjere, čitajući između ostalog i duhovnu literaturu, te gledajući izgrađujuće sadržaje duhovne i vjerske tematike.

7. Još jednom, molim i pozivam sve svećenike, redovnike, redovnice i sav narod Božji na ustrajnu i pouzdanu molitvu, na dobra djela, pokoru i žrtvu, te odgovornu brigu prema svemu stvorenom, a osobito braći ljudima s kojima dijelom životni prostor ove Države.

Uzdižući svoje molitve našem Raspetom Spasitelju, i proseći zagovor Blažene Djevice Marije, srdačno Vas pozdravljam i na sve zazivam blagoslov Trojedinog Boga.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].