Regionalno takmičenje kviza “Koliko poznaješ bokeške izraze”

12

 

U Osnovnoj školi “Njegoš” u Kotoru u subotu 7. marta je održano regionalno takmičenje kviza “Koliko poznaješ bokeške izraze”.

Organizatori takmičenja su Osnovna škola “Njegoš” iz Kotora, uz svesrdnu pomoć Savjeta roditelja i Facebook grupe “Bokeški izrazi”.

Takmičenja u okviru obrazovnih ustanova na području Kotora, Tivta i Herceg Novog održana su tokom protekle dvije sedmice.

Na finalnom takmičenju, koje podrazumijeva i znanje i glumački talenat, učestvovalo je osam ekipa.

Iz Herceg Novog su stigle TRE SORELE iz OŠ “Milan Vuković” – Andrea Proročić, Dorotea Jurišić i Lana Velas sa mentorkom Mirjanom Rašović.

POPICE iz OŠ “Ilija Kišić” iz Zelenike – Jovana Mićunović, Anja Čirevicki i Milica Radulović sa mentorkom Tamarom Komar.

Tivatsku školu “Drago Milović” su predstavljali BEREKINI – Anamarija Božović, Andrija Bjelica i Balša Borozan sa mentorkom Katicom Čavor.

Iz OŠ “Veljko Drobnjaković” iz Risna su stigli MAKARULI – Anđela Krivokapić, Anđela Vulović i Milica Travar sa mentorkom Milicom Subotić.

Iz OŠ “Ivo Visin” iz Prčanja FEŠTAĐUNI – Aneta Čavor, Katarina Belan i Rastko Ćosović sa mentorkom Martinom Lompar.

OŠ “Narodni heroj Savo Ilić” iz Dobrote su predstavljali KAVALIJERI I BELECA – Darija Čižek, Vigor Vuleković i Stefan Popović sa mentorkom Majom Grgurović.

OŠ “Nikola Đurković” iz Radanovića BALAFURDIJA – Neđeljko Tujković,Đuro Janjetović i Vlado Štilet sa mentorkom Nikoletom Mršuljom.

Domaćine iz Kotora, OŠ “Njegoš” su predstavljali FARABUTI- Elena Marković, Stasija Perović i Damjan Vušković sa mentorkom Lidijom Vasić.

Petočlani žiri u čijem sastavu su bili Rozalija Hrobaš, Dušanka Petrović, Neđeljko Moškov, Ivica Biskupović i Ranko Borozan nije imao ni malo lak zadatak da ocijeni ove mlade, vesele i talentovane ljude.

Treće mjesto pripalo je BALAFURDIJI, dok su se za prvo, nakon završetka osnovnih disciplina, dodatno takmičili KAVALIJERI I BELECA i FARABUTI.

Pobijedu su odnijeli KAVALIJERI I BELECA.

Međutim, kako su svi učesnici poslali jasnu poruku da im je Boka u srcu, svi su dobili prigodne poklone.

Nakon uručenja diploma, zahvalnica i poklona, učesnici i posjetioci su uživali u bokeškim delicijama koje su pripremile majke učenika OŠ “Njegoš” i članice FB grupe BOKEŠKI IZRAZI.

Voditeljka programa je bila Dolores Fabian, a da fiskulturna sala OŠ “Njegoš” na Benovu bude raspjevana, pobrinula se Marija Samardžić, nastavnica muzičke kulture.

Ovu manifestaciju su pomogli Opština Kotor, TO Kotor, članovi FB grupe Bokeški izrazi, Savjet roditelja OŠ “Njegoš”, uz nesebično zalaganje predsjednice Adele Barbe, kao i Tihomir Danilović iz Đenovića koji je, osim što je pomorski kapetan, i pisac.

Koordinatorka kviza je bila Lidija Vasić, nastavnica u OŠ “Njegoš”.

12 KOMENTARI

  • Rke koke ne fajdi se, drnda narod,
   polako, povuci – potegni, iščupati ne
   možeš !
   Živhela Crna Gora !

 1. Dobro si reko. Odlicno!!! Samo nisi rekao gde? nema ga Drzava ni to nije obezbedila. Ima samo crkveni samo crkva kuva za sve kome je potrebno i ne pita ni za veru ni za naciju ni za partijsko opredelenje. Bravo ! Samo nastavi bices ti pravi.

 2. Dolores Fabijan neka prikaci jos 5 imena i prezimena,
  ali pojma nema o Kotorskom akcentu i intonaciji recenice!
  Priucene su joj rijeci i losa gluma!
  Necuveno i nedopustivo za bilo koju manifestaciju u Kotorskom duhu!!!

  • Tacno! Nisam upoznata sa navedenim kvizom, ali Doloresu sam imala prilike cuti da pokusava da parla kotorski. Ma nikako joj to ne ide. Dube je kraljica za nju!

  • Slažem se Kole jedino da je tzv.
   “bokeški govor” anahron, već
   arhaizovan i maštrakanje preostalih
   fetivih kotorana i onih malo drugačijih nije primjereno!
   Što se tiče mencovane dame, mislim da nisi uviđavan , ni kompetentan, da je napadaš iz busije.
   Merdaš na ljubomoru, zavist i zlobu,
   a to Ti ne ide na čast i obraz!
   Gospodična se valjano potrudila, da
   pošteno obavlja svoje društvene uloge i
   ulogu turističke poslenice, vodićkinje,
   kao i druge aktivnosti.
   A što se znanja i umjeća tiče, ima i
   drugih sugrađana, koji treba da daju svoj objektivan sud.
   Ima Nas koji znamo i puno riječi, koje cijeli forum nije nikad ni čuo, pa niti se razmećemo, niti kome spočitavamo
   znanje ili neznanje, a i ne volimo baš
   “aktueliziranje” bokeštine i beštijanja !
   Zato smiri strasti Kole, nema više Feral
   Tribuna, počni sa Slobodnom Dalmacijom i sa Osservatore Romano!

   • …u “muške gaće-brez brageša” dostojne zamjenice-JEZIČARE oliti a la pače-katunske.. Đurđe Josipove…kole i Ranko bazd en..Kakvi Bokeški govor i prosulje-krcati..talijanštine i drugoga okupatorskoga torokanja-“porco dio”?! Važno-najvažnije im je da cik zore prolaju-a što laju i kome se ispvijedaju ispred osobenije ZRCALA…(po Njegošu)-njima nije važno..Jerbo su ugledali u svoja ZRCALA sebe i svoje pretke..-Centralno afrikanci skakutala-olajoni po granama palmi-osušenih ,ka njihove moždane kore…?!!!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].