Redovne kontrole moraju se poštovati

0
prof. dr Dragana Bogdanović Stojanović

Oktobar je posvećen prevenciji raka dojke. Koronavirus bacio je u drugi plan sve ostale bolesti, pa tako i karcinom dojke, smatra specijalistkinja radiologije i subspecijalistkinja onkologije prof. dr Dragana Bogdanović Stojanović.

Ona je za TVCG pozvala sve žene da preventivno reaguju i spriječe eventualno veće posljedice.

“Veliki broj pacijenata nije došao na svoje redovne preglede, jer mnogi nijesu radili ni u Srbiji ni kod nas što je kod pojedinih dovelo i do gubljenja dragocjenog vremena,” smatra Bogdanović Stojanović.

Treba se navići na novu fazu i novu situaciju, navodi ona.

Redovne kontrole se moraju poštovati, a dodaje da je prevencija ključna.

“Većina žena razmišlja ništa ne osjećam, nemam tegobe, zašto da idem na preglede. Suština je da je to najbolji period da se vodi računa o preventivi. Samopregledi su najbitniji,” navela je ona.

Ona je istakla da žene nakon 30 godine treba da se obrate radiologu koji će ih iskontrolisati.

“Sa 40 godine treba raditi mamografinu. Mladi i digitalni aparati imaju minornu količinu zračenja, i ne smiju da bole, jer u suprotnom to bi značilo da tehničar nije obučen ili da nešto nije u redu s aparatom”, istakla je ona.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].