Radulović: Abazovićev obilazak stana i depoa skandalozan, nedostatak objektivne odgovornosti govori kakvi kadrovi rukovode institucijama

0
Veselin Radulović

Nedostatak objektivne odgovornosti govori kakvi kadrovi rukovode institucijama u Crnoj Gori, kakav je sistem i koliko se taj sistem teško mijenja. Iako brojni funkcioneri svakodnevno podsjećaju na vladavinu DPS-a, čini se da su loše prakse iz toga perioda u prethodne tri godine dodatno unaprijeđene u negativnom smislu“, ocijenio je advokat Veselin Radulović.

Govoreći o stanju u pravosuđu, Radulović ističe da je dovoljno podsjetiti se kako je vođen i završen postupak protiv Svetozara i Miloša Marovića, kako su oni izbjegli primjenu zakona i kako su uspjeli sačuvati imovinu stečenu kriminalnom djelatnošću.

– Danas se vodi krivični postupak protiv Vesne Medenice koja je tada upravljala pravosuđem, a u tom postupku imamo gotove sve iste aktere iz pravosuđa, uz dodatnu činjenicu da se dokazi kradu ili mijenjaju u sudu, što ukazuje na ozbiljan rizik da će se i taj postupak završiti neslavno kao i postupak protiv Marovića – navodi on.

Pokušaj skretanja istrage u pogrešnom smjeru

Osvrnuvši se na slučaj „Tunel” koji ovih dana potresa crnogorsku javnost, Radović navodi da su izjave predsjednika Višeg suda povodom ovog događaja u kontinuitetu neozbiljne, neodgovorne i neprofesionalne.

– Još nije ni završen popis svih stvari koje su se nalazile u depou suda, pa je svakako bila neodgovorna izjava data sljedećeg dana da „gotovo ništa ne nedostaje“. Takođe, neozbiljna je izjava da je licima koja su kopala tunel bio cilj da organizuju bjekstvo ili likvidaraju nekog od okrivljenih, kao što je neodgovorna i nerazumljiva izjava poslije dva dana da su „skoro svi“ zaposleni u sudu prošli poligraf – poručuje Radulović.

Prema njegovim riječima, osim neozbiljnosti, ovakve izjave mogu negativno uticati na tok istrage i tumačiti se kao pokušaj njenog skretanja u pogrešnom smjeru.

– Isto tako, obilazak depoa i stana iz koga je prokopan tunel od strane premijera Abazovića i ministara je skandalozan čin koji bi mogao ozbiljno kontaminirati tragove i dokaze i ugroziti istragu. Pokušaji pravdanja da su za to dobili odobrenje od strane predsjednika suda i da je uviđaj bio završen nijesu prihvatljivi jer predsjednik suda nije imao ovlašćenja da takvo odobrenje daje zato što uviđajem rukovodi državno tužilaštvo, a uviđaj sigurno nije mogao biti završen za tako kratko vrijeme, što potvrđuje i činjenica da se još uvijek vrši popis stvari koje su bile u depou – rekao je advokat.

Prema riječima Radulovića, u ovakvim slučajevima uviđaj često traje danima jer je neophodno izvršiti pregled čitavog tunela, identifikovati i izuzeti tragove, pa je nesporno da premijeru, ministrima i ostalim neovlašćenim licima tamo nije bilo mjesto.

– Zato slika premijera i ministara kako gledaju u rupu i kako rupa gleda u njih samo slikovito pokazuje kolika je promaja sa svake strane – naglašava on.

Izlazak iz ovog stanja moguć dosljednom primjenom zakona

Odgovornost za ovakvo stanje u pravosuđu, kaže Radulović, počinje od zakonodavne vlasti koja godinama ne vrši svoje dužnosti i ne bira članove Sudskog savjeta i VDT-a.

– Dalje, odgovornost za ovakvo stanje u pravosuđu snosi izvršna vlast koja takođe godinama izbjegava da obezbijedi elementarno pristojne uslove za rad, prvo državnom tužilaštvu, a onda i sudovima, dok istovremeno nemilice troši ogromna sredstva i vrši zloupotrebe zbog kojih bi upravo državno tužilaštvo trebalo da reaguje i krivičnopravno goni brojne funkcionere – dodaje advokat.

Stava je da izlazak iz ovoga stanja jedino je moguć dosljednom primjenom zakona i utvrđivanjem krivične odgovornosti na strani nosilaca vlasti jer, kako kaže, za to ima dovoljno osnova i dokaza.

– To što javni funkcioneri, po pravilu, nemaju kod sebe ljudske, moralne i objektivne odgovornosti, pokazuje o kakvim ličnostima se radi. Međutim, iako oni ne osjećaju moralnu odgovornost, za brojne zloupotrebe koje svakodnevno vrše morali bi snositi krivičnu – ocjenuje Radulović.

Slučaj „Tunel“ odraziće se i na pregovarački proces

Advokat ističe da je izvjesno da će se slučaj „Tunel“ loše odraziti na pregovarački proces sa EU.

– Određeno vrijeme taj proces je faktički stopiran i nakon prošlogodišnje ocjene da je postignut samo ograničeni napredak u pravosudnom sistemu i borbi protiv korupcije, afera tunel može da ugrozi i značajne rezultate koje je Specijalno državno tužilaštvo sa Specijalnim policijskim odjeljenjem postiglo u borbi protiv organizovanog kriminala – zaključuje Radulović.

Izvor: Portal Analitika

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].