Prva osuđujuća presuda na osnovu Skaja: 20 godina zatvora za planiranje ubistva Ljubiše Kana

0
Sudovi

Ovo je prva presuda koja je izrečena na temelju SKY komunikacije koja je dostavljena iz Francuske o tamošnjih pravosudnoh organa.

Presudom su obuhvaćeni Ilić Lazar, Savić Strahinja,  Milićević Grga, Klečak Miloš i Milenković Nikola, koji su proglašeni krivim za krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije. Lazar Ilić optužen je za krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, dok je Milenković optužen za ubistvo u pokušaju izvršeno putem podstrekavanja.
Optuženi Savić osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od četiri godine u koju kaznu m se uračunava i vrijeme provedeno u pritvoru od 25. januara 2021. godine, a optuženog Milićevića osuđuje na kaznu zatvora u trajanju od tri godine i šest mjeseci u koju kaznu mu se uračunava vrijeme provedeno u pritvoru od 28. januara 2021. godine.

Miloš Klečak osuđen je na kaznu zatvora od tri godine, dok je Nikola Milenković osuđen na kaznu zatvora od pet godina zatvora.

Obrazloženje

Sudija Vesna Kovačević, obrazlažući zašto je prihvatila navode iz Skaj komunikacije kao dokaz, navela je da je Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore je zamolnicom za pružanje pravne pomoći koju je uputilo Francuskoj, zatražilo od nadležnih pravosudnih organa te zemlje, da u cilju sprovođenja ovog krivičnog postupka pruži pravnu pomoć u vidu dostavljanja dokaza i dokaznog materijala – podataka sa platforme SKY, i to u formi koja se može koristiti pred krivičnim sudom.

– Što je ovaj sud I prihvatio jer nema osnov da sumnja u vjerodostojnost ovih dokaza, imajući u vidu da su ih izdvojili francuski nadležni pravosudni organi I dostavili pravosudnim organima Crne Gore – navela je u obrazloženju.

Dalje je navela i da sud cijeni Evropsku konvenciju o ljudskim pracima i slobodama koja se odnosi na poštovanje privatnog života, ali da sud daje primat javnom interesu koji je pretežniji u odnosu na privatni.

-Odnosno daje primat st.2 člana 8 Konvencije, što čini opravdanim zadiranje javne vlasti o pravu pojedinca na nepovredivost komunikacije, što ima za cilj spriječavanje vršenja jednih od najtežih krivičnih djela koji su propisani našim zakonodavstvom – navela je u obrazloženju.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].