Projekat COVID-19 Slučaj Crne Gore dokaz da država pokazuje razboritost

0
Hrapović- Vukčević

Projekat „COVID-19 Slučaj Crne Gore“ će sa stručnog i naučnog aspekta obraditi izuzetno složen i veliki problem sa kojim se suočava Crna Gora i biće dokaz da i u vrlo komplikovanim situacijama, crnogorska država i njene institucije pokazuju razboritost u pristupu problemu.

To su danas, sa sastanka, poručili ministar zdravlja, Kenan Hrapović i predsjednik Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU), Dragan Vukčević, najavljujući naučni projekat koji će sprovoditi u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Crne Gore i Kliničkim centrom.

Hrapović je kazao da je CANU dala iskrenu podršku i zahvalnost svemu što Vlada, resorno ministarstvo i cjelokupni zdravstveni sistem rade u borbi protiv koronavirusa.

“Danas smo sa predstavnicima CANU-a dogovorili da pokrenemo projekat „Covid-19 Slučaj Crne Gore“. Projekat pokrećemo na osnovu Sporazuma koji imaju CANU i Ministarstvo zdravlja. Članovi projekta, osim CANU-a i Ministarstva zdravlja, su Institut za javno zdravlje i Klinički centar Crne Gore“, rekao je Hrapović.

U pitanju je, kako je pojasnio, inicijativa koja može dati značajan doprinos u saznanjima uzroka, mjera i posljedica koje pandemija koronavirusa može imati na crnogorsko stanovništvo.

“Rezultati ovog projekta će biti, naravno, poznati javnosti, a stručna, medicinska javnost će imati priliku da na osnovu tih pokazatelja i podataka nastavi sa radom i istraživanjima u ovoj oblasti. Ovo je ključni korak, kako će zdravstveni saradnici i stručnjaci imati priliku da, u narednom periodu, razvijaju istraživanja iz ove oblasti, a smatram da je ovo značajan doprinos i svjetskoj zdravstvenoj mreži, u borbi protiv pandemije koja, nažalost, svakim danom odnosi sve više života“, kazao je Hrapović.

Vukčević je rekao da je, povodom situacije koja je zadesila Crnu Goru u borbi sa virusom korona, CANU organizovala naučni projekat koji će sa stručnog i naučnog aspekta obraditi izuzetno složen, veliki problem sa kojim se suočava Crna Gora.

“Drago mi je da smo naišli na podršku institucija, kojima smo uputili poziv i zahvalan sam ministru zdravlja i direktorima Kliničkog centra i Instituta za javno zdravlje, kao i profesoru Lazoviću koji je na čelu jednog od najznačajnijih organa, koji se u ovom trenutku suočavaju sa prilično velikim problemom“, rekao je Vukčević.

On je kazao da se nada da će projekat biti dokaz da i u vrlo teškim i komplikovanim situacijama, crnogorska država i njene institucije pokazuju razboritost u pristupu problemu.

“Dio te razboritosti je, ako struci i nauci, date odlučujuću ulogu u sprovđenju mjera. Ja mislim da je to do sada bio slučaj. Nije u pitanju potcjenjivanje politike, nego je to, po mom mišljenju, vrlo razuman odnos politike prema struci. Sve je ovo došlo i sve će proći, ali je dobro da jednoga dana imamo zapis u obliku monografije ili knjige, koju ćemo uputiti svjetskoj javnosti i koja će, zapravo, biti mali skroman doprinos crnogorske nauke, prije svega medicinske nauke i jedan značajan prilog istoriji medicine u Crnoj Gori“, rekao je Vukčević.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].