Predloženi novi članovi Odbora direktora Luke Kotor AD iz redova većinskog akcionara

4

sa zasijedanja SO Kotor

Predsjednik opštine Kotor Željko Aprcović je punomoćnik-predstavnik Opštine Kotor kao većinskog vlasnika na vanrednoj Skupštini akcionara Luka Kotor AD, koja je zakazana za 16. mart, u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi i članom 82 Statuta opštine.

On se ovlašćuje da glasa za Prijedlog odluke o razrješenju članova odbora direktora Luke Kotor dr Branka Ivanovića, Branimira Maslovara i Slađane Živković (svi iz redova tadašnje Socijalističke narodne partije).

Ovaj zaključak danas su usvojili odbornici SO Kotora, a za članove novog Odbora direktora Luke Kotor ispred Skupštine opštine su sa 17 glasova za i jednim uzdržanim predložili prof. dr Tatjana Stanovčić (DPS), mr. Ljubomir Radović (DPS) i Draško Krivokapić, diplomirani pravnik (SD).

Gradonačelnik Kotora Željko Aprcović je upoznao odbornike sa Informacijom o održavanju vanredne Skupštine akcionara Luke Kotor AD, podsjetivši da su se još u septembru 2019. godine, kada je jedan član Borda direktora Luke podnio ostavku, stekli uslovi za razrješenje kompletnog borda direktora.

On je naglasio da je odlukom sadašnje vlasti dobijena saglasnost na dugoročno korišćenje dijela parking prostora na gradskoj rivi i u narednom periodu će se prtistupiti zaključenju tog ugovora o čemu će odbornici lokalne skupštine biti obaviješteni.

Ovih dana prilikom posjete predstavnika američke obalne straže, sigurnosno-bezbjedonosne agencije „COUSGARD“ Kotoru, biće riječi o sistemu budućeg upravljanja parkingom.

Ne zanemarujući stav lokalne samouprave da  dio parking mjesta koji nije u obuhvatu Luke i ne služi za bezbijednost brodova i putnika će se regulisati ugovorom na način da se ne prave gužve koje stvara dio taksista i turističkih agencija, kazao je Aprcović.

Odbornica Tena Boživić iz SDP je pitala zašto vanredna Skupština akcionara Luke Kotor nije ranije zakazana, smatrajući da su se za to trebala iskoristiti sva pravna sredstva.

“Dosadašnji Odbor direktora Luke Kotor AD ima nezakonit mandat, bez saglasnosti Skupštine. Oni su postavljeni mimo zakona o lokalnoj samoupravi i Statuta opštine, uzurpiranjem ovlašćenja i samovoljom tadašnjeg predsjednika opštine Vladimira Jokića, koji ih je privatno, sam za sebe imenovao”, riječi su Božovićeve.

Samim tim, na taj način postavljeni predstavnici su nastavili da donose štetne odluke, a najdrastičniji primjer je bio plan razvoja Luke prekršivši niz zakonskih akata.

Vido Drašković u ime Liberala je kazao da je sve vrijeme aktivnost ove partije bila usmjerena na to da koristi Luke Kotor pripadaju opštini i građanima Kotora, ali u prethodnom vremenu za to nije bilo razumijevanja.

Luka Kotor samo je koristila interesima pojednih partija, prvo SDP-u koja je iskoristila posredstvo privatnih agencija sa kojima su imali odličnu saradnju za izbornu kampanju, a potom i SNP koji je vladao Lukom.

“Oni su iz Luke osnovali svoju partiju. Luka će im i sada poslužiti i za formiranje izborne  infrastrukture”, rekao je Drašković.

Ljiljana Popović Moškov iz URE je apelovala da informacije u vezi održavanja vanredne sjednice Luke Kotor ne trebaju ni u kom slučaju da budu usmene.

“Odbornici treba da dobiju decidne informacije sa tačkama dnevnog reda uz odgovor da li je to samo smjena postojećih članova Borda direktora. Zar nije profesionalno da ovaj dom koji je jedini nadležan  za sva javna preduzeća čiji je osnivač ova Skupština, mora čuti razloge razrješenja Borda direktora”, pitala je Popović Moškov.

“Zašto otvoreno ne reći da je taj bord u prethodnom periodu solirao i ponašao se kao da je Luka Kotor država u državi ili grad u gradu. Nikada više ne smije da se desi da Bord direktora bilo kojeg preduzeća saziva vanrednu Skupštinu o suštinskim pitanjima   poslovanja, a da o tome ne upozna svog osnivača”, poručila je Popović Moškov.

Budući da se tema proširila i ispolitizovala, kako je rekao predsjednik Skupštine Jovo Suđić, on je poručio odbornicima da je spreman da na ove teme sazove vanrednu posebnu sjednicu na kojoj bi učestvovao i sadašnji menadžment Luke Kotor, a da se na današnjoj odbornici drže dnevnog reda.

4 KOMENTARI

  1. Koliko ce nas konacno kostati ovaj vodeni tunel kod luke, spominje li ko to od ovih sto vole Kotor, dok se dijele fotelje, evo i radnici koji rade na Bager i Dizalicu kazu: Mnogo brate, mnogo!

  2. ..KOME OĆU JA I DAM-MOJA JE..i GOTOVA STVAR! ZAKON TO SAM JA…DOK TRAJE BIĆE MOJA I NIČIJA VIŠE-PUZEČA ILEGLANA VLAST U KOTORU-EVO 29 GODINA 1 MJESEC I 22 ULIČARSKA DANA I GODINA TOVAR-RAČUNAJUĆI OD STARE SRBPSKE GODINE.1989..PASANE U BEZTRAG -PLJAČKE OVOGA NARODA OD ISTIH ČINBENIKA-BIVŠIH ČLANOVA SeKaJu..SE NA OKOLO I U VLASTI-U “NARAVI MALO VIŠE OD NIŠTA”-OD ZLIH OČEVA I GORIH MATERA…NA RUKE IM IDE NAFAKA?

    TO JE NAŠA BOKA MILA -OD VERIGA DO VERIGA-SA POČIJEVALOM..PODNO SVETOGA JEREMIJE -U “VLADARSKI apartmanski DNEVNI BORAVAK”-TURSKI RT…PODNO KOSTANJIČKIH BANANA- PLANTAŽA..ZAŠTITNA ZONA STARINA I ANTIKE NAŠE BOKE-NASPRAM DREVNOG PERASTA-GRADA HOTELA “KASTELO ARIA”…?!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].