Predatori napast na uzgajalištima školjki u zalivu Boke

6
Institut za biologiju mora u Kotoru

dr Milica Mandić

Pored redovnog monitoringa kvaliteta vode na uzgajalištima u Bokokotorskom zalivu, ono što je obilježilo aktivnosti laboratorije za razvojno istraživanje i marikulturu kotorskog Instituta za biologiju mora, u godini koja je na isteku, je realizacija Balkan divelopment projekta.

Riječ je o rekonstrukciji eksperimentalnog uzgajališta mušulja ispred Instituta u Dobroti, potpunu demontažu, čišćenje bova, zamjenu i postavljanje novih kanapa i nasađivanje mlađi.

U okviru ovog projekta preostala je studijska posjeta stručnjaka kotorskog Instituta nekom od uzgajališta iz regiona, koja će se realizovati u proljeće 2013. godine, kada se mrijesti najveći broj školjkaša, kazala je za Skala radio dr Milica Mandić, naučna saradnica u Institutu.

Najveći problem kada je u pitanju uzgoj školjki je napad predatora, posebno orade sa kojim su se susreli i prilikom rekonstrukcije uzgajališta ispred Instituta.

Samo poslije 20 dana od nasađivanja mlađi u ovom uzgajalištu je izgubljena nasađena mlađ mušulja sa skoro jedne ipo linije.

Količinski to znači blizu 200 pergolara – pletenica na jednoj liniji parka, a samo jedan pergolar daje oko 6 do 7 kila mušulja.

Dakle riječ je o ogromnim količinama, kako izgubljene mlađi, tako i očekivane konzumne dagnje, objašnjava doktorka Mandić.

Stoga je tokom ove godine pokrenuta inicijativa iz Instituta u saradnji sa uzgajivačima školjki, Ministarstvu poljoprivrede da Projekat o zaštiti uzgajališta od predatora nađe svoje mjesto u agro budžetu i na taj način pomognu uzgajivačima.

Mandićeva je podsjetila da se u Bokokotorskom zalivu isključivo uzgajaju mušulje, samo je jedno kombinovano uzgajalište kamenica i mušulja.

Cilj stručnjaka iz Instituta je da se u narednom periodu uvedu i nove vrste školjki za uzgoj i to posebno tzv.”Jakobove kapice”.

Ovo je jedna vrsta školjki čijem uzgoju moguće pogoduju uslovi u Bokokotorskom zalivu, zaključila je dr Mandić.

6 KOMENTARI

  1. Gospari moji,vaš govor nije Bokeški.Vaš je govor prostački i nerazmuljiv u Boki,posebno za divne moje Bokelje starosedeoce.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].