Povučena Vladina odluka o raspuštanju SO Šavnik objavljena u Službenom listu

0

Foto: gradski.me

Odluka o prinudnoj upravi stupa na snagu danom objavljivanja

Povučena Vladina odluka o raspuštanju SO Šavnik objavljena u Službenom listu

Funkciju Skupštine opštine Šavnik, do njenog konstituisanja,  obavljaće Odbor povjerenika u kojem su: predstavnik Ministarstva javne uprave Boban Jovović, predstavnik Ministarstva javne Zlatko Gligorović, predstavnik Ministarstva finansija Dragan Darmanović, predstavnica Ministarstva ekonomskog razvoja Milena Strugar, predstavnica Generalnog sekretarijata Vlade Crne Gore Gordana Pleskonjić, te Miljan Petrušić i Marko Tomašević

Vladina odluka o raspuštanju Skupštine Opštine Šavnik, nakon što je prošlog petka povučena iz procedure, objavljena je danas u Službenom listu Crne Gore.

Našem portalu je iz Vlade nezvanično potvrđeno da je odluka koja je objavljena danas ista ona koja je povučena krajem prošle sedmice.

Pravni osnov

Podsjećamo, iz Vlade su u četvrtak 28. aprila obavijestili javnost o donošenju odluke da se u opštinama Andrijevica i Šavnik uvede prinudna uprava. S ciljem da preduhitri stupanje na snagu odluke Vlade, Skupština opštine Šavnik sazvala je sjednicu i većinom glasova odbornika sebi skratila mandat.

Iz Vlade su, obrazlažući povlačenje odluke dan kasnije, kazali da odluka Skupštine opštine Šavnik o skraćenju mandata lokalnom parlamentu stupa na snagu danom donošenja, a Vladina odluka o uvođenju prinudne uprave danom objave u Službenom listu.

S obzirom na to da je odluka lokalnog parlamenta o raspuštanju uslijedila prije nego je Vladina stupila na snagu, u izvršnoj vlasti su zaključili da ona ne bi imala pravni efekat.

Nakon što je Vlada povuklu odluku, predsjednik Crne Gore Jakov Milatović se oglasio, te kazao da nema pravnog osnova za raspisivanje izbora u Šavniku.

– Odluka o skraćenju mandata odbornika Skupštine Opštine (SO) Šavnik ne pruža valjan pravni osnov za donošenje odluke o raspisivanju izbora u toj opštini – naveo je, pored ostalog, Milatović.

On je apelovao na nadležne institucije da preduzmu sve neophodne mjere kako bi se već započeti izborni proces u Šavniku najzad okončao, a ta opština, kako je naveo, prestala da bude talac političkih prepucavanja.

Odbor povjerenika i obaveze

Funkciju Skupštine opštine Šavnik, do njenog konstituisanja, kako se navodi u odluci Vlade, obavljaće Odbor povjerenika u kojem su: predstavnik Ministarstva javne uprave Boban Jovović, predstavnik Ministarstva javne Zlatko Gligorović, predstavnik Ministarstva finansija Dragan Darmanović, predstavnica Ministarstva ekonomskog razvoja Milena Strugar, predstavnica Generalnog sekretarijata Vlade Crne Gore Gordana Pleskonjić, te Miljan Petrušić i Marko Tomašević.

– Ova odluka stupa na snagu danom objavljivanja u Službenom listu Crne Gore – navodi se u dokumentu.

Odredbama člana 185 Zakona o lokalnoj samoupravi propisano je da će Vlada Crne Gore, u slučaju kada skupština opštine duže od šest mjeseci ne održava sjednice, ne izvršava odluke nadležnih sudova ili ne izvršava zakonom utvrđene obaveze čime se onemogućava ostvarivanje prava građana ili nanosi znatna materijalna šteta, upozoriti skupštinu da, u određenom roku, obezbijedi ostvarivanje svojih funkcija, odnosno izvrši zakonom utvrđene obaveze.

– Na osnovu navedenog ovlašćenja, a budući da Skupština opštine Šavnik već duži vremenski period nije izvršila zakonom utvrđene obaveze, čime se narušavaju interesi građana na području ove opštine, Vlada je na sjednici 14. marta donijela odluku o upozorenju Skupštini opštine Šavnik, koja je objavljena u Službenom listu 15. marta. Ovom odlukom Skupština opštine Šavnik je upozorena da u roku od deset dana izvrši zakonom utvrđene obaveze, i to da preduzme mjere prema Opštinskoj izbornoj komisiji Šavnik sa ciljem izvršavanja rješenja Državne izborne komisije kojima je naloženo da Opštinska izborna Komisija Šavnik donese odluku o ponavljanju glasanja na biračkim mjestima 1. Sala SO Šavnik i 14. Kafana Kruševice i donese Strateški plan razvoja Opštine Šavnik – navodi se u obrazloženju.

U postupku izvršavanja odluke o upozorenju Skupštini opštine Šavnik, predsjednica Skupštine opštine Šavnik dostavila je Ministarstvu javne uprave odluku o razrješenju Opštinske izborne komisije Šavnik od 20. marta 2024. godine, odluku o produženju roka za primjenu Strateškog plana razvoja Opštine Šavnik od 20. marta 2024. godine, odluku o donošenju Strateškog plana razvoja Opštine Šavnik za period od 2024. do 2028. godine od 22. marta 2024. godine i odluku o imenovanju Opštinske izborne komisije Šavnik od 21. marta 2024. godine – navodi se u odluci.

Sa aspekta primjene propisa kojima se uređuje imenovanje, odnosno razrješenje opštinske izborne komisije upućen je zahtjev za mišljenje Državnoj izbornoj komisiji na Odluku o razrješenju Opštinske izborne komisije Šavnik 20. marta 2024. godine i Odluku o imenovanju Opštinske izborne komisije Šavnik od 21. marta 2024. godine.

– Državna izborna komisija u odgovoru na zahtjev Ministarstva javne uprave ukazala je na odredbe člana 24 Zakona o izboru odbornika i poslanika  kojima je propisano da opštinsku izbornu komisiju u stalnom sastavu imenuje skupština opštine, na prijedlog radnog tijela skupštine opštine nadležnog za izbor i imenovanja, iz reda kandidata koje predlože političke partije odnosno koalicione liste, odnosno grupe birača koje imaju odbornike u skupštini opštine, te da se odluka o imenovanju opštinske izborne komisije objavljuje u “Službenom listu Crne Gore – opštinski propisi” – rekli su iz Vlade.

Odluke

U odluci navode da je “u odnosu na obavezu preduzimanja mjera prema Opštinskoj izbornoj komisiji Šavnik sa ciljem izvršavanja rješenja Državne izborne komisije kojima je naloženo da Opštinska izborna komisija Šavnik donese odluku o ponavljanju glasanja na biračkim mjestima 1. Sala SO Šavnik i 14. Kafana Kruševice, koja je utvrđena Odlukom o upozorenju Skupštini opštine Šavnik, Skupština opštine Šavnik donijela je Odluku o razrješenju Opštinske izborne komisije Šavnik i Odluku o imenovanju Opštinske izborne komisije Šavnik”.

– Iz dostavljene dokumentacije predsjednice Skupštine opštine Šavnik proizilazi da Odbor za izbor i imenovanja Skupštine opštine Šavnik nije prihvatio prijedloge za člana Opštinske izborne komisije od Demokratskog fronta i Socijalističke narodne partije. Preduzimanjem mjera razrješenja i imenovanja Opštinske izborne komisije Šavnik nije postignut cilj, odnosno Opštinska izborna komisija Šavnik nije postupila po rješenjima Državne izborne komisije kojima je naloženo da Opštinska izborna komisija Šavnik donese odluku o ponavljanju glasanja na biračkim mjestima 1. Sala SO Šavnik i 14. Kafana Kruševice – ocijenili su iz Vlade.

Iz toga proizilazi da izvršenje obaveze naložene Odlukom o upozorenju Skupštini opštine Šavnik nije realizovano.

– Sa aspekta primjene Zakona o regionalnom razvoju u postupku donošenja Odluke o produženju roka za primjenu Strateškog plana razvoja opštine Šavnik od 20. marta 2024. godine i Odluke o donošenju Strateškog plana razvoja Opštine Šavnik za period od 2024- do 2028. godine, upućen je zahtjev za mišljenje Ministarstvu ekonomskog razvoja 26. marta 2024. godine. U mišljenju Ministarstva ekonomskog razvoja od 26. marta 2024. godine u odnosu na Odluku o produženju roka za primjenu Strateškog plana razvoja Opštine Šavnikod 20. marta 2024. godine, ukazano je na odredbu člana 8 stav 3 Zakona o regionalnom razvoju, kojom je propisano da se Strateški plan razvoja jedinice lokalne samouprave donosi na period do sedam godina. Imajući u vidu da se Strateški plan razvoja Opštine Šavnik odnosio na period od 2012. do 2017. godine, kao i da ovom odlukom opština produžava rok njegove primjene, odnosno obuhvata period od 2012. do 2024. godine, tj. dvanaest, odnosno trinaest godina, donošenjem ove odluke izlazi se iz zakonom propisanog vremenskog okvira za koji može važiti Strateški plan razvoja – istakli su iz Vlade.

Pored toga, kako dodaju, u odnosu na Odluku o donošenju Strateškog plana razvoja opštine Šavnik za period od 2024. do 2028. godine od 22. marta 2024. godine, ukazano je da opština Prijedlog plana nije dostavila na saglasnost Ministarstvu ekonomskog razvoja prije donošenja ove odluke, kako je propisano odredbom člana 8 st. 2 i 3 Zakona o regionalnom razvoju, te da je saglasnost organa državne uprave nadležnog za poslove regionalnog razvoja, u dijelu usklađenosti Strateškog plana razvoja sa Strategijom regionalnog razvoja Crne Gore, uslov za donošenje Strateškog plana razvoja od nadležnog organa lokalne samouprave, što znači da u konkretnom slučaju nije postupljeno u skladu sa Zakonom o regionalnom razvoju.

– Odluka o produženju roka za primjenu Strateškog plana razvoja Opštine Šavnik od 20. marta 2024. godine i Odluka o donošenju Strateškog plana razvoja Opštine Šavnik za period od 2024. do 2028. godine nijesu donijete po proceduri propisanoj Zakonom o regionalnom razvoju, odnosno jednica lokalne samouprave nije pribavila saglasnost na Strateški plan razvoja Opštine Šavnik od strane organa državne uprave nadležnog za poslove regionalnog razvoja – rekli su iz Vlade.

Navode i stav Ustavnog suda o Opštini Kolašin, dodajući da “primjenjujući analogiju, Vlada Crne Gore ne može smatrati da je obaveza iz Odluke o upozorenju Skupštini opštine Šavnik ispunjena ako nije izvršena u skladu sa zakonom”.

– Funkciju Skupštine opštine Šavnik, do njenog konstituisanja, saglasno članu 185 stav 3 Zakona o lokalnoj samoupravi, vršiće Odbor povjerenika koji je imenovala Vlada Crne Gore. Cijeneći razloge za donošenje ove odIuke predloženo je da odluka stupi na snagu danom objavljivanja u „Službenom listu Crne Gore“. Shodno navedenim zakonskim određenjima i iznijetim razlozima, Vlada Crne Gore je donijeIa ovu odluku – rekli su iz Vlade.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].