Postavljene bove radi zaštite Zlatnog korala u Bokokotorskom zalivu

0

Postavljanjem bova na lokalitetima Dražin vrt i Sopot u Bokokotorskom zalivu završene su sve aktivnosti na zaštiti staništa kolonija Zlatnog korala, saopšteno je iz Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom.

U preduzeću su naveli da je krajem avgusta, realizovano čišćenje dvije podvodne bašte koralnih zajednica zlatnog korala na tim lokacijama, koje su sproveli stučni saradnici Instituta za biologiju mora iz Kotora, jer je bilo potrebno da se otpad pažljivo sakupi, a da pri tom ne dođe do ugržavanja i oštećenja korala.

“Nakon toga, na lokacijama su postavljene informativne table sa informacijama o podvodnim baštama ovog korala, kao i o zabrani ribanja i sidrenja plovnih objekata na ograđenim lokacijama. Na osnovu saglasnosti Uprave za pomorsku sigurnost i Ministarstva saobraćaja i pomorstva, ova dva lokaliteta ograđena su bovama na moru, koje imaju za cilj da fizički onemoguće prolaz i sidrenje plovila, a sve u cilju zaštite staništa Zlatnog korala”, rekli su u Morskom dobru.

U cilju informisanja javnosti izrađena je i informativna brošura kojom je dočarana priča o životu Zlatnog korala u Bokokotorskom zalivu. Brošura će biti distribuirana ribarima, školama i svim zainteresovanim građanima. Zaštita zlatnog korala predviđena je projektom “Istraživanje i promocija koralnih zajednica u Bokokotorskom zalivu”.

Zlatni koral ili lažni crni koral je, kako su objasnilu Morskom dobru, rijetka vrsta koja naseljava Sredozemno more i istočni Atlantski okean. Najveći broj kolonija je zabilježen na Kanarskim ostrvima dok se najveći broj kolonija za Sredozemno more nalazi u Bokokotorskom zalivu.

U blizini vrulja kod Sopota i kod Dražin vrta se nalaze najveće grupacije kolonija Zlatnog korala u Sredozemnom moru.

Na ovim lokacijama je zabranjeno sidrenje i ribarenje kako bi se izbjeglo lomljenje i uništavanje korala.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].