Poslodavci primoravaju roditelje da odsustvo zamijene odmorom

0

Unija slobodnih sindikata obratila se potpredsjedniku Vlade Milutinu Simoviću uz tvrdnju da je u Crnoj Gori sve izraženija pojava da poslodavci primoravaju roditelje koji koriste pravo na navedeno plaćeno odsustvo da to pravo zamijene godišnjim odmorom, za prošlu ili tekuću godinu.

Oni su kazali da im se ovih dana obraća za pomoć veliki broj zaposlenih koji su korisnici prava na plaćeno odsustvo.

NKT je, kako su podsjetili, obavezao poslodavce da jednom od roditelja/staratelja/hranitelja/usvojitelja ili samohranom roditelju djeteta koji nije stariji od 11 godina života obezbijedi pravo na plaćeno odsustvo sa rada, sa izuzetkom roditelja zaposlenih u određenim djelatnostima. Istovremeno država je preuzela obavezu subvencioniranja dijela naknade zarade za sve zaposlene koji to pravo koriste.

Poslodavci primoravaju roditelje da odustvo zamijene odmorima, a sve to rade, kako tvrde u USSSCG svjesni činjenice da im se zaposleni pojedinačno ne mogu suprostaviti iz straha od revanšizma koji bi mogao da uslijedi ukoliko bi se usprotivili takvom nezakonitom postupanju poslodavca.

“Gospodine Simoviću, ovom prilikom posebno želimo da ukažemo na flagrantno kršenje ne samo obavezujuće mjera koju je utvrdio NKT u cilju suzbijanja epidemije koronavirusa, već i fundamentalnog prava zaposlenih na korišćenje godišnjeg odmora u vremenu i na način kako je to propisano Zakonom o radu. Istovremeno, nezakonitom zamjenom pomenutog prava na plaćeno odsustvo sa pravom na godišnji odmor, poslodavci zloupotrebljavaju i
budžetska sredstva namijenjena isključivo za subvencionisanje plaćenog odsustva koje koriste roditelji za vrijeme epidemije. Zbog toga, od NKT-a očekujemo da, sa istom posvećenošću kao i kod drugih mjera, istraje na poštovanju ove mjere i sankcioniše novčanom kaznom ili kaznom zatvora sve one koji se iste ne pridržavaju. Takođe, očekujemo da se NKT po ovom ovom pitanju obrati crnogorskoj javnosti na prvoj narednoj
konferenciji”, piše u saopštenju Unije.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].