Poslodavci prijavili 12.767 radnih mjesta

0
Mubera Kurpejović

Prijavljivanje korisnika za učešće u 9. ciklusu Programa stručnog osposobljavanja počelo u ponedjeljak, 19. oktobra.

 

Direktorica direktorata za visoko obrazovanje u Ministarstvu prosvjete Mubera Kurpejović kaže za TVCG da je više od 3.000 poslodavaca ponudilo 12.767 radnih mjesta.

“To je do sada najviše mjesta, odnosno 1.500 više nego lani”, pojasnila je Kurpejović.

Od tog broja preko 8.000 mjesta je oglašeno u privatnom sektoru, a više od 4.000 u javnom sektoru.

Kurpejović kaže i da, zbog pandemije koronavirusa, nijesu očekivali ovako veliki broj ponuđenih poslova.

Podsjeća i da svaki korisnik ima pravo na mjesečnu naknadu oko 250 eura, odnosno polovinu prosječne plate u Crnoj Gori.

Budući korisnici Programa, mogu se prijaviti elektonskim putem, preko portala www.euprava.me .

Podsjećamo da pravo na stručno osposobljavanje imaju lica sa stečenim visokim obrazovanjem koja nemaju radno iskustvo u određenom nivou obrazovanja, odnosno sa visokim obrazovanjem, i koja su na evidenciji Zavoda za zapošljavanje.

Stručno osposobljavanje korisnika traje devet mjeseci i priznaje se kao radno iskustvo u trajanju od 12 mjeseci i kao uslov za polaganje odgovarajućeg stručnog ispita sa stečenim visokim obrazovanjem.

Cilj Programa je da olakša prelazak mladih iz svijeta obrazovanja u svijet rada kroz pružanje mogućnosti za dodatno sticanje znanja, vještina i kompetencija. Program treba da doprinese i smanjenju nezaposlenosti mladih, sa kojim se suočava čitava Evropa, kao i da pruži smjernice ustanovama visokog obrazovanja u koncipiranju upisne politike.

Prema analizi koju je sprovelo Ministarstvo prosvjete u saradnji sa Poreskom upravom, a koja se odnosi na prethodne godine realizacije Programa, oko 50% korisnika Programa je nastavilo radni angažman, što nesumnjivo doprinosi smanjenju nezaposlenosti mladih ljudi.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].