Pośeta novinara Kulturno-ekonomskom centru Azerbejdžana

0

Piše: Božidar Proročić, savjetnik u Kulturno-ekonomskom centru Azerbebejdžana

 

Juče je u Kulturno-ekonomskom centru Azerbejdžana u Podgorici upriličena pośeta istaknutih poslenika medija i javne riječi. Zvaničnu pośetu činili su istaknuti crnogorski novinari Slavko Mandić, urednik i vlasnik Radio “Skala” kao i urednik TV emisije na TV A1 “Tamo i natrag”. Pored njega Balša Knežević, portal “Aktuelno” i dvije istaknute dame crnogorskog novinarsta, najstarijeg dnevnog lista u Crnoj Gori “Pobjede”, Radmila Uskoković i Nada Kovačević. Pored navedenih poslenika medija, bili su prisutni i predstavnici savjeta najstarije biblioteke u Crnoj Gori “Njegoš” sa Cetinja, na čelu sa Oliverom-Macom Martinović, đe je i održan najveći broj programa u kulturnoj saradnji sa Kulturno-Ekonomskim centom Azerbejdžana u prethodnom periodu.

U srdačnom i toplom razgovoru direktor Kulturno-ekonomskog centra Azerbejdžana u Podgorici gospodin Seyran Mirzazada je u otvorenom i iskrenom razgovoru sa novinarima fokusirao se na dešavanja na okupiranoj teritoriji Azerbejdžana Nagoro-Karabahu od strane Jermenskih separatista. Novinare je intresovala pozadina sukoba ali i istorijski aspekti državnosti i očuvanja tertorijalnog integriteta Azerbejdžana. Seyran Mirzazada je nastavku razgovora sa novinarima istakao da Jermenija ne poštuje rezolucije savjeta bezbjednosti UN  i to UN su: rezolucije 822, 853, 874. i 884, koje traže hitno povlačenje Jermenskih snaga sa okupiranih područja Azerbejdžana i povratak prognanih. Jermenija nije ispoštovala ni jednu od ovih rezolucija ignorišući UN direktno i nacionalistički kršeći međunarodno pravo. Polažući pravo da oružjem a ne diplomatijom riješe ovo pitanje. Azerbejdžan nikada u svojoj istoriji nije imao pretenzije prema drugim državama, niti vodio ratove. Uvjek je branio i čuvao svoje granice pa i u sadašnjem sukobu.
Novinari su pokazali veliko intresovanje za poziciju i politiku Azerbejdžana na Evro-Azijskoj političkoj i vojnoj i ekonomskoj sceni. Seyran Mirzazada je odgovarao na brojna pitanja novinara vezano ne samo za rat na ovim prostorima već i na ulogu i značaj Azerbejdžana kao geo-političko-strateške države bogate prirodnim fresursima. Seyran Mirzazada je dao brojne odgovore na pitanja novinara. Takođe je u razgovoru predstavio kompletnu istorijsku sliku Azerbejdžana kroz dugu, bogatu, ali često i tešku istoriju.

Na samom kraju razgovora gospodin Seyran Mirzazada zahvaljujući se poslenicima medija na inresovanje i podršku u ovim teškim trenucima istakao je ulogu i značaj Azerbejdžansko-Crnogorskih diplomatskih odnosa, prijateljsvu i partnerstvu. Između ostalog je istakao da Crna Gora i Azerbejdžan imaju odlične odnose i da je Crna Gora njen partner. Azerbejdžan je duži niz godina ne samo najveći investitor nego i donator u mnogobrojnim kako humanitarnim tako i društveno odgovrnim akcijama na području i širom Crne Gore. Na kraju razgovora u ime novinara se zahvalio istaknuti novinar Slavko Mandić  koji je rekao da su istorija Azerbejdžana i Crne Gore kroz njenu borbu za očuvanje integriteta i identiteta prilično slične i da je i ovo jedan način da dva bratska i prijateljska naroda razviju još jaču saradnju na svim poljima.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].