Poruka Srbiji i Varheljiju: Crna Gora neće povući odluku o protjerivanju ambasadora Božovića, iznosio stavove zvaničnog Beograda

4
Vladimir Božović

Crna Gora neće povući odluku o protjerivanju ambasadora Srbije Vladimira Božovića.

Iako je evropski komesar Oliver Varhelji pozdravio odluku Srbije da promjeni odluku o protjerivanju crnogorskog ambasadora Tarzana Miloševića u Beogradu i pozvao Crnu Goru da uradi isto iz Ministarstva vanjskih poslova kažu da o tome nema riječi.

“Ministarstvo vanjskih poslova, kao i evropski komesar Oliver Varhelji, pozdravlja odluku Vlade Republike Srbije da odustane od protjerivanja ambasadora Crne Gore u Srbiji, jer za to nije ni  bilo razloga. Ambasador Milošević predstavlja svoju zemlju poštujući Republiku Srbiju, ne miješajući se u njena unutrašnja pitanja, sa uzdržanošću prema zemlji domaćinu čak i onda kada se Crna Gora grubo vrijeđala i ponižavala sa različitih adresa u Srbiji, crnogorski državni simboli skrnavljeni, a zbog toga reagovale i različite međunarodne adrese”, saopšteno je danas iz MVP-a.

U MVP-u ističu da se za razliku od Miloševića, ambasador Srbije u Crnoj Gori u kontinuitetu se miješao u unutrašnja pitanja zemlje u kojoj službuje, svojim interpretacijama istorije dovodeći u pitanje njenu samostalnost i nezavisnost, negirajući Rezoluciju Skupštine Crne Gore o nelegitimnoj Podgoričkoj skupštini, za koju se zna šta je predstavljala u našoj istoriji.

“Na ovo mu je iz Ministarstva vanjskih poslova više puta skrenuta pažnja, uz upozorenje da se radi o nedozvoljenom i nediplomatskom ponašanju prema zemlji domaćinu. Nažalost, uzalud i bez razumijevanja. Zbog toga ova Vlada i ovo Ministarstvo vanjskih poslova neće povući svoju odluku”, napominje se u saopštenju.

Tim više, kako je naglašeno, što neshvatljiva izjava premijerke Ane Brnabić u stvari govori da je ambasador Božović zapravo prenosio i zvanične stavove srpske Vlade, što je potvrda i nastavak grubog miješanja u unutrašnja pitanja Crne Gore.

“Nažalost, komesar Varhelji je ovog puta propustio da, prije izrečene sugestije, sa partnerima i prijateljima u Crnoj Gori, sa kojima je mnogo puta razgovarao o težim i delikatnijim pitanjima regiona, barem razmijeni osnovne informacije i mišljenja o meritumu stvari. Vjerujemo da bi i on, posebno kao neko ko dolazi iz Mađarske, zemlje koja ima pojačan senzibilitet za pitanja ovakvog karaktera, kao političar i zvaničnik bolje razumio naš odnos prema ambasadoru koji se u kontinuitetu miješa u unutrašnje stvari i povređuje nacionalne interese zemlje prijema”, kažu u MVP-u.

Crna Gora je, dodaju u ovom Vladinom resoru, u potpunosti i istinski posvećena regionalnoj saradnji i dobrosusjedskim odnosima, što predstavlja ne samo stub evropske integracije, kako je istakao komesar Varhelji, već ključni element naše vanjske politike koju godinama promovišemo u svim bilateralnim i multilateralnim okvirima, što je veoma dobro poznato našim evropskim partnerima.

“Stoga, čvrsto smo uvjereni u ispravnost svoje odluke, s obzirom da ne možemo tolerisati ponižavanje crnogorskog državnog i nacionalnog dostojanstva od strane diplomatskih predstavnika u našoj zemlji”, zaključuje se u saopštenju MVP-a.

Podsjetimo da je Božović više puta ove godine pozivan na razgovor u MVP zbog njegovih statova i poteza prilikom obavljanja ambasadorske funkcije u Crnoj Gori.

Nakon najave da će ambasador Božović položiti vijenac na Spomen ploču ispred Starog grada Budve, ranije ovog mjeseca Ministarstvo vanjskih poslova ga je pozvalo na razgovor, gjde mu je predočeno da je najavljeni čin neprihvatljiv i da predstavlja grubo falsifikovanje istorije i miješanje u unutrašnja pitanja Crne Gore.

Božoviću je tokom razgovora skrenuta pažnja na istorijske činjenice – Budva je već bila oslobođena prije nego što je srpska vojska ušla u ovaj grad i kao što je dobro poznato, Crna Gora je 1918. okupirana od iste te vojske, ostala bez države i dinastije.

“Ambasador je obaviješten da Crna Gora ne može dozvoliti ovakve pokušaje prekrajanja sopstvene istorije, jer bi u protivnom uslijedile neminovne diplomatske posljedice”, dodaje se u saopštenju.
Božović je, potom, prihvatio stav Ministarstva vanjskih poslova i odustao od najavljene ceremonije.

Takođe, ranije je Božović pozivan na razgovor nakon što je na Facebooku komentarisao emitovanje pjesme hrvatskog pjevača Marka Perkovića Thompsona na Javnom servisu Radio Televizije Crne Gore.

Tada je iz MVP konstatovano da ovakvi istupi, koji predstavljaju miješanja u unutrašnje uređenje suverenih država su, ne samo u suprotnosti sa odredbama Bečke konvencije o diplomatskim odnosima, već i sa elementarnim uzusima pristojnosti i dobrosusjedskih odnosa.

Božović je početkom januara ove godine bio na razgovoru u Ministarstvu vanjskih poslova povodom dešavanja u Beogradu nakon što je u Crnoj Gori usvojen Zakon o slobodi vjeroispovijesti i pokušaja paljenja crnogorske zastave.

CdM

4 KOMENTARI

 1. Mađar se pokažuje kao UGAR Austrijski
  u Crnoj Gori, naklonjen Srbiji, a Srbija igra igrice, vapi za nezasluženim emocijama, dok Jordan beriČetuje!
  Podrška MVP, iako nisam nikada glasao DPS, kao ni bilo koga , 100% ispravno!

 2. Ko god da si makar i neko ko se najviše pita u EU ne puštamo na svoju državu.
  Srbijanci i crkvenjaci nam je neće krojit.
  Narod se ipak pita.
  Da vidimo ko je većina.

 3. …KO JE TAJ “crnogorac”.TE “VARDA PO CRNOJ GORI I TRAŽI BRDA PUSTA-IZGUBLJENA-TE “CRNO GOR…E”?…VARHELJI-VARGELJA DALEKO BILO IZ NIŠTA NEŠTO?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].