Popa: Radujem se saradnji sa Bečićem kako bi zajedno brže vodili Crnu Goru ka EU

1
Bečić – Popa

Radujem se korisnoj i efikasnoj saradnji sa predsjednikom i novim sazivom Skupštine kako bi zajedno brže vodili Crnu Goru ka članstvu u Evropskoj uniji, kazala je šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa prilikom posjete predsjedniku Skupštine Crne Gore Aleksi Bečiću.

Kako je saopšteno iz kabineta predsjednika Skupštine, Bečić je poželio dobrodošlicu u Crnu Goru novoj šefici Delegacije Evropske unije i izrazio zadovoljstvo što je upravo sa njom njegov prvi susret nakon preuzimanja funkcije predsjednika crnogorskog Parlamenta.

“On je zahvalio na podršci koju je Evropska unija do sada pružila Crnoj Gori u procesu reformi i demokratizacije, čime je potvrdila da je Zapadni Balkan i dalje u fokusu Evropske unije”, navode u Bečićevom kabinetu.

Posebno je naglasio da je prepoznato da je pomoć koju je Evropska unija pružila u borbi protiv epidemije COVID-19 daleko veća u odnosu na druge međunarodne organizacije.

“Imajući u vidu složenu socio-ekonomsku i epidemiološku situaciju veoma je značajno da se što brže i efikasnije konstituiše nova Vlada. Značajno je što su moj izbor podržale manjinske partije i nadam se da će ući u novi sastav Vlade. Naš zajednički cilj je jačanje građanske države”, kazao je predsjednik Skupštine.

Ponovio je da Sporazum koji su potpisali predstavnici koalicija nove parlamentarne većine potvrđuje da će nova vlast biti procrnogorska, proevropska, prozapadna, prograđanska i pomiriteljska i napomenuo da će jačati saradnju u okviru NATO-a i ubrzati proces evropske integracije, koji ujedinjuje crnogorsko društvo.

“Predsjednik je naglasio da će Skupština Crne Gore i u narednom periodu ostati otvorena za projektnu saradnju, naročito na polju nadzorne i kontrolne uloge, transparentnosti i efikasnosti. Govoreći o poglavljima 23 i 24 istakao je da stagnacija u integracijama nije opcija, da novi model pregovaranja daje vjetar u leđa onima koji su efikasni u sprovođenju reformi i da je pobjeda u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije jedina garancija uspješne i stabilne Crne Gore”, dodaju u kabinetu predsjednika Skupštine.

Bečić je zaključio da budućnost Crne Gore i Zapadnog Balkana vidi kao dio Evropske unije i da ovaj put za cijeli region nema alternativu.

 

Šefica Delegacije Evropske unije je govoreći o posljedicama izazvanim epidemijom koronavirusa naglasila da Evropska unija ima operativne mehanizme za podršku Crnoj Gori.

Popa je najavila da će Evropska komisija 6. oktobra objaviti dva važna dokumenta – Izvještaj o proširenju za 2020. godinu i Plan investicija Evropske unije.

“Evropska unija prepoznaje Crnu Goru kao predvodnicu procesa integracije, značajni dio posla je već obavljen i zbog toga imate veliku odgovornost kao model drugim zemljama u regionu. Pitanje integracija država Zapadnog Balkana i dalje je na stolu i evropska perspektiva je nešto što shvatamo vrlo ozbiljno”, naglasila je Popa.

Šefica delegacije Evropske unije čestitala je Bečiću na izboru za predsjednika crnogorskog Parlamenta i izrazila zadovoljstvo zbog mirne tranzicije vlasti.

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].