Ponašanje Crkve platiće narod, na koji se pozivaju i popovi i političari

12

Pravoslavna Mitropolija crnogorsko-primorska, Eparhija budimljansko-nikšićka, kao i Eparhija mileševska, primaju k znanju nove, pooštrene mjere Vlade Crne Gore u borbi protiv epidemije. Kako su oni rekli, tako će i biti, s obrazloženjem da se u Crkvi ne radi o ”simboličnom konzumiranju hrane koristeći isti pribor za jelo”, već se pričešćuje Tijelom i Krvlju Gospoda i Boga i Spasa našeg Isusa Hrista za iscjeljenje od svih virusa, zdravlje i spasenje duše i tijela i zadobijanje vječnog života, napisano je u saopštenju koje potpisuje Pravoslavna Mitropolija crnogorsko-primorska, Eparhija budimljansko-nikšićka, kao i Eparhija mileševska, u prve dvije rečenice kojima pokušava da objasni da je uzimanje hrane jednom kašičicom sveti čin. To znači, objašnjavaju potpisnici saopoštenja, da nema nikakve opasnosti od moguće zaraze koronavirusom, ni da se zaraza može prenijeti ako je, kojim slučajem, neko od prisutnih vjernika došao inficiran, pa se pričestio kašičicom, a za njim neko drugi, treći ili sto treći. Od zaraze, ako svi mi ostali razumijemo napisano, brani vjernike vjera u koju zli virus ne može i neće priviriti. A i ako priviri i napravi štetu, ona je kratkoročna, jer je u ponudi vječni život, koji čeka one koji se pridržavaju rituala i pravila koja propisuje dogma, a nijesu sa uspjehom prošli prvi čin ove vjerodrame.

Zaista je nevjerovatno da se u 21. vijeku može nekome ovo tumačiti. Niko nema ništa protiv da Crkva, ma kako se ona zvala, izliječi sve one koje bilo koja bolest napada. Je li Bog dao, kazaće narod. Ali vidimo da koronavirus napada jednako i vjernike i nevjernike, i popove i političare, akademike i komunalce, sportiste, agnostike i ateiste. Pričešćem jednom kašikom samo se povećava mogućnost da se, među više hiljada onih koji „zagrizu“ kašiku, ušunja i virus. Znaju to dobro sveštena lica. Znaju i kakva opasnost vreba od širenja virusa i kakva je progresija ako se neko inficiran pojavi na mnogoljudnim manifestacijama. O tome svjedoči golgota kroz koju prolazi Italija i njene najbogatije regije Lombardija i Veneto, u kojima ne stižu da sahrane mrtve. Pa zašto onda SPC u Crnoj Gori nije i de jure i de fakto prihvatila preporuke Vlade Crne Gore o potrebmom korigovanju ponašanja, kako bi sačuvali stanovništvo od ove strašne pošasti koja je okupirala svijet?

Možda odgovor na ovo pitanje daje sljedeća rečenica u pomenutom saopoštenju? A ona glasi, citiram: Žalimo, međutim, i smatramo štetnim, što se ove odluke, makar bile i privremenog karaktera, donose jednostrano, bez konsultacije sa Crkvom – iako je ona, od pominjanja prvih vanrednih mjera, pokazala maksimalnu saradnju i susretljivost u pogledu Vladinih sankcija u borbi protiv zarazne bolesti. Smatrali smo i smatramo da se jedinstvo i povjerenje koje nam je danas najpotrebnije, ne stiču prijetnjama i demonstracijom sile, nego spremnošću da se čujemo i razumijemo. Nažalost, i ovog puta je to izostalo.

E sada je već sve mnogo jasnije. Crkva, iz slobodnog tumanjenja napisanih konstatacija, postavlja osnovno pitanje: Ko je šef u Crnoj Gori? Ona ili država? Jasno je da je u mnogo čemu i u mnogo učinjenom na ovim prostorima u minulom periodu Crkva bila šef, pa je sad i njoj samoj nejasno što se to dešava? Je li Zakon o vjerskim zajednicama pokrenuo lavinu u koju će završiti ničim opravdana ali ustoličena ideja da je u Crnoj Gori Crkva jača od države? Je li posljedica onoga što se dešava uistinu inat, bez obzira na moguće strašne posljedice. Jer, Crkva kaže da je država trebala da se konsultuje sa njom oko donošenja odluke da vjerske organizacije obavljaju svoje obrede bez prisustva vjernika. A koja to država još pita crkvu što treba da uradi kada su joj nacionalni interesi ugroženi i kada se nadvila žestoka prijetnja nad životima njenih građana? Ni jedna jedina, gospodo popovi, pa vjerujemo, neće ni ova.

U saopštenju se kaže da Crkva prima k znanju nove, pooštrene mjere i da će biti kako su oni rekli. Onda slijedi nabrajanje što se uradilo da se ispoštuju odluke Vlade i što su sve činili prilagođavajući se uputima zdravstvenih ustanova po pitanju javnog zdravlja i novonastale situacije. Suspendovane su narodne litije, odloženi brojni obredi, kao i svi događaji, proslave, predavanja, nastave vjeronauke, hora. Velikom broju vjernika je savjetovano da ovih dana ne dolazi u hramove, nego da sveštenika čeka u svojoj kući. Naročito juče, u nedjelju 22. marta, liturgije su služene u svim crnogorskim gradovima, na osnovu detaljnih i strpljivih dogovora sa predstavnicima Vlade i Uprave policije, o vremenu i načinu njihovog obavljanja, napisano je u saopštenju.

Crkva je valjda zaboravila da je država kazala da se zabranjuju sva javna okupljanja i da oko toga nema više pogađanja. Crkva je bila obavezna da prilagodi svoje vjerske nastupe i obraćanje vjernicima na način kako je to uradio obrazovni sistem. A ne da drži protestne skupovime, poput onih u crkvi Sv Nikole u Kotoru. Ili juče, na dan s kojim se Crkva s ponosom poziva, koji je okupio preko 1300 vjernika. A država je, podsjetiću popove još jednom, zabranila javna okupljanja. Neki, koji tu odluku nijesu poštovali, završili su kod državnog tužioca, a on im je određivao zadržavanje do daljeg pravnog postupka. Naravno, virus se na tim skupovima mogao proširiti, a je li, još ne znamo? I ko će tada biti odgovoran? Država ili Crkva? Ili možda i jedni i drugi?

Nemamo odgovor na to piotanje ali znamo ko će takvo ponašanje da plati i na čija pleća će nevolja udariti. Na narod, na koji se pozivaju i popovi i političari.

Zato je, imajući u vidu aktuelnu zdravstvenu situaciju, neophodno da svi, bez razlike, poštujemo propisane mjere i odluke Vlade, kako bi zajedničkim naporom suzbili širenje koronavirusa. Onima koji to neće i ugrožavaju i sebe i druge, mora da se pozabavi država. Pa bio to i sam državni ili crkveni vrh.

A večeras je prijavljeno još pet novih slučajeva. Koliko ih je zbog nepoštovanja odluka?

S.M.

12 KOMENTARI

 1. Jole pugaju pomalo zapadni vjetrovi!
  Onome kod lanterne je žena odavno utekla, dumam u Bosnu tvoje herce
  govine, znaš li zašto?
  Nije don Niko katica za sve!
  Znaš ti kameleonu, ideološko-politički
  bjegunče štabski!
  Bio si i ostao veliki lutkar, navikao da poteže konce, a počeo si i iz trbuha zboriti, kao i tvoja potrčkala koja te
  razvlače po portalu!
  Od kada si “rukopoložen” ne zaklapaš
  tu žbaju sa poluinformacijama i
  insinuacijama.
  Argumenti su ti tanani i zastarjeli!

 2. ..BUĐONI-BUZDOV AN,U NARAVAI-POTOMAK TUSO- VIĆ..~~~ZAVRNITE LISTOVE POVIJESNE KNJIGE “PRČANJ-1937″-OD AUTORA DON NIKA LUKOVIĆA,KANONIKA KOTORSKE BISKUPIJE I PRČANJSKOG ŽUPNIKA OD 13.OKTOBRA.1913 DO 15.MARTA.197O GODINE~~~NA STRANICI 96….NA KOJOJ JE NA NAŠKOM NARODNOM JEZKU-ĆIRILIČNIM PISMOM(znate li zašto-baš ćirilica?)..IZMEĐU OSTALOG OŠTAMPANO-ZA VJEKOVE VJEKOVA…I OVO:”Naša su obštelstva imala čast primiti mnoga pisma d Hrvackoga naroda u kojima e bitna Vaša vaša želja da se današnja Kraljevina Dalmatinska vašoi državi saedini.
  Najperva i naisvetia naša dužnost ta e javiti prEd svietom da MI DALMATINCI NIESMO NO B O K E Z I. ŠTO SMO POTRAJALI DO DANAS…

  ALI DANAS U DOBAR ČAS SKUPILISE KAO PRAVOM NARODA BOKOKOTORSKOGA PODANICI EDINOKUPNOG VAMA NAŠI ODGOVOR KAKO TI ŠALJEMO..”

  ODLUKE VELIKE NARODNE SKUPŠTINE BOKEZA-ODRŽANE U PRČANJU-U SAMOSTANU SVTOG NIKOLE..SU PROSLIJEĐENE…:

  1. SLAVNOM SABORU HERVACKO -SLAVONSKOMU U ZAGRBU…I
  2. GOSODINU MITROPOLITU CRNOGRSKOMU U CETINJE….

  LIJEPE I ISKRNE POZDRAVE ŠILJEM SVI ISKRENIM I PRAVIM BOKEZIMA IZ UBVAOG RODNOG MI PRČANJA-UZ BLAGOSLOV..DA SVI ONI KOJI NISU ČITALI-PROČITALI OVAJ “BOKEŠKI USTAV/BUKVAR”..OBAVEZNO PROČITAJU-DA IM ŽIVOT NEBI PASAO..ŽIVLJEĆI U ZABLUDAMA DOBROVOLJNOG ROBOVANJA -SVOME NEZNANJU I ZABLUDAMA..” O VELCINI VOLUMENA TABULE RAZE-UNIKATNOG..BUZDOV AN-a OITI BUDJONI/a…..DJETIC SA PERIFERIJE/njegovog PASNJAKA na PLANINI BOKESKOJ/VRMAC…_!

   • …NIJE TEMA DON NIKO LUKOVIĆ..NEGO “vaši srbi” I NJIHOVO PONAŠANJE-KAO DA STE ZABORAVILI “KONAVOJSKU VAŠU SRPSKU KRVAVU EPOPEJU-ODAKLE STE PRIĆERANI KAO MOKRE KUČKE-NA SLIČAN NAČIN-KAO KAD SU VAS IZBAČILI “IZ VAŠIH CRKAVA”-U KOJE NE ĆETE VIŠE ULAZITI-NI LITARITI SE IZ ONOGA GLIBAVOGA VAGANA-KORITA SA ONOM ZAKORJALOM JEDNOM OŽICOM-OD ZOBI ..?DALJE -DO DANA DANAŠNJEGA NI SLOVA NE REKOSTE-ŠTO VAM SE I ZAŠTO VAM SE OVO DEŠAVA-DA VAS DUŠKO ZAPREĆA-ZAĆERA KA INTAKANE KUČKE IZ CRKAVA KOJE NEĆE VIŠE BITI VAŠE…JA MNIM..DA VAM JE BILO DOSTA ARČENJA-EVO OVE GODINE NAPUNI SE TOČNO 1OO GODINA-OD KAD VAS JE U TUĐE CRKVE USEKAO KRVAVI KRALJ KERAĐORĐEVIĆ-KRALJEVINE “bracana srba-krvata-slovenaca…RUŠITELJA KRALJVINE CRNE GORE-KA ZAFALU ŠTO SU VAM CRNOGORCI-UJČEVINA ŽIRILA-BUDUĆEGA KRALJA NA CETINJE-NJEGA I ONOGA IDIPTA-ZETA KOJI VAM JE UBIO KRALJICU-MAJKU KERAĐORĐVIĆA-KRVNIKA CRNE GORE..NE MANJI NO AUSTRIJANSKI OKUPATORI.POTOMCI KOPILADI BEČKIH KONJUŠARA-RUŠIOCA NAJVEĆE CRNOGORSKE SVETINJE-KAPELE I GROB NJEGOŠEV-NA LOVĆEN SVETI NA STARU PRAVOSLAVU GODNU-1916…!!!!
    ZATO GOSPON..GUDIN Moj gade-BAČITE KOJE SLOVO NA OVE VAŠE KRVAVE SVINJARIJE-I IZJASNITE SE O VAMA-LITILIJAĆIMA-FESTA LA FINITA…TU, TU PA,PA.,VIA PLJEVLSKE JABUKE..KOME BIDNE VOĐEN TESNO.?JER NIŠTA NIJE VJEČNO-LIŠI ČASTI I ČOJSTVA!!!

 3. Jes vala Slavko je genije, sve zna. Samo je malo omatorio, slabije vidi, neprepoznaje da deca ministra Hrapovica arce maske i medicinsku opremu, ( za koju inace sindikat i medicinski radnici kazu da fali, da je nema ) eto pa pomozite Slavku da kupi nova stakla za naocare ta ruzicasta koja mu je Pink poklonio ne pasu mu. Da vas Bog cuva.

  • VALA, da si bio u onaj avion iz Francuske mislio bi da si reko vuala. Nesto VALA nijesi pismen, pa citaj malo gramatiku a Slavko i jeste genije za tebe, dobro zboris. Arci ti sa turcizmima po Kotoru, mozda te zaposli koja suvenirnica za prodaju tapica. Neka te i Bog i Alah paze

 4. Griješite,za njih je carstvo nebesko ideal. Znači popovima je svejedno ko će pod zemlju,jer tamo je raj nebeski . Sve bi oni njih ispratili….

 5. Ma nema tu opraštanja tim “duhovnjacima”neka se stide.
  Od države kona je i ovoga puta položila ispit u organizaciji i ozbiljnosti sprovođenja mjera očekuhem da ih smjesti u “KARANTIN” na jednu ožicu pa će manje Isusa prizivat.

 6. ..Propisala je Vlada Crne Gore-ko se ufati kao treći u auto..vozača sleduje tamnIca i kazna-SPUŽŠKA GLAVICA…Ali, kad je u pitanju “držalotvorna crkva”-ona može LITJATI od zore do mraka-po crkvama-BRACKI ZOBATI ŠENICU SA JEDNOM JEDINOM BOŽIJOM -NEHIGIJENSKOM ŠPORKOM OŽICOM I JEDNOGA VAGANA ŽELJNOG SODE KAUSTIKE-PUNANOGA CORONAVURUSIMA..I BOGU SE MOLITI-žrtvovati..-brez posledica-i tamnice ,koja (NE)sleduje sve prekršioce u našoj miloj držalici..liši božije crkve- poglavara AMFIOKSUSFILOHIJA…
  Fala ti bože..mora biti-da poglavar ne naplaćuje usluge smarenJa-naših štovanih vođa i vođica-PAUŠALACA..?

  Lijepe i iskrene pozdrave i želje…”STRPLJENI SPAŠENI-USPUT OSAMARENI”-VI ŠILJE JOLE JORDAN DRINJAK,PENSIONER IZ DON NIKOVA LUKOVIĆA- PRČANJA…U KOJEM JE PISANA I NAPISANA ISTORIJA BOKE KOTRSKE I BOKEZA-DAVNE 1848.GODINE-NA SVETOGA ANTUNA-PADOVANSKOG…!!! NOTA BENE-U VRIJEME AUSTROUGARSKE OKUPACIJE BOKE KOTORSKE-OD BANDE POTOMAKA KOPILADI BEČKIH KONJUŠARA…?!

  • Niti je Jole sve istina što se pisalo 1848. u godini Risorgimenta, oli po
   naški Preporoda, niti su ni tada svi bili
   kako ti “otkri” Bokezi, nego miksovani, kao i sada!
   Podanik si i ti Mletačke ili providurske
   pameti, pa sad tokom pošasti promovirarš Serenissimu i žuto-crnu
   monarhiju raspalu u bahanalijama i
   nepočinstvima, ne sporeći pojedinačne zaslugu za civilizacijsku emancipaciju ovih krajeva, koju je pogazila ugnjetavanjima i krvoprolićima.
   Zato je i nestala, ali ne i uzdasi potomaka i Tebe rezigniranog, oko
   šibajuće Gavrilove, a potom super
   i mega planetarne Titove revolucije!
   Sanjaš li i planiraš li nove uzengije?
   Kome ili od koga? Dokle, sa kime ili
   protiv koga?
   Ophrvan snovima Jordan u jaslicama spava, uteko sa raz.bojišta a sad kuje
   kao Mujo na mjesecu, štabski dezerter
   i petopozivac, bez portfelja i pertli u
   čizmama !

 7. Dakle crkva nastavlja da zamlaćuje pastvu bajanhem, babarijama i dogmama, tj. okultizmom, opśenjarstvom, spiritualizmom i
  arbitriranjem sa vlastima i drugačijima!
  Malo ih ko od normalnih vjernika
  “sluša”!

 8. Tako je Slavko.
  Oni se s tobom prepucavaju po idiotskim portalima umjesto da se ponašaju kao ljudi.
  Đe im je ta vjera i bog u njima.
  Ko su oni da ruše sve što se krvavo muče ovi štabovi ,doktori i Vlada.
  Ma treba čizmom i kraj!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].