Pomoć u doba korone: Crveni krst organizovao obuke za volontere

0

Crveni krst Crne Gore je organizovao dvije obuke za volontere “Pripremljenost u doba korone” i “Zdravlje i prva pomoć u zajednici u doba korone”, koje su održane od 6. do 8. novembra u Domu solidarnosti u Sutomoru, saopšteno je danas iz te organizacije.

 

Kako se ističe, edukacije za volontere opštinskih organizacija Crvenog krsta su realizovane u okviru projekta “Odgovor na COVID-19 u Crnoj Gori”, koji podržavaju USAID i Međunarodna federacija društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca.

“U okviru projekta se, pored obuka, vrši i podjela humanitarnih paketa za socijalno ugrožene porodice, kao i komunikativne aktivnosti sa ciljem podizanja svijesti građana o aktuelnoj situaciji”, navode u CKCG.

 

Dodaju da su u Sutomoru, uz poštovanje svih mjera zaštite, održane dvije paralelne trodnevne obuke koje je pohađalo po 20 volontera iz organizacija Crvenog krsta širom Crne Gore.

“Cilj obuke “Pripremljenost u doba korone” je bio da volonteri Crvenog krsta koji su organizaciji pristupili neposredno prije situacije sa koronavirusom i koji nisu imali osnovna znanja o organizaciji, radu sa korisnicima, djelovanju u ovakvim situacijama, ista znanja i vještine steknu, kako bi u narednom periodu bili u mogućnosti da se aktivnije uključe u aktivnosti na saniranju posljedica korona virusa”, ukazuju iz CKCG.

 

Grupa koja je pohađala obuku “Zdravlje i prva pomoć u zajednici u doba korone”, naglašavaju u toj organizaciji, imala je priliku da stekne dodatna znanja o načinima procjene potreba zajednice i organizovanju odgovora na te potrebe, posebno kad je zdravlje u pitanju, jer je zdravstveni aspekt veoma značajan u doba epidemije Covid-19.

“Rad je bio organizovan kroz predavanja, individualne i timske vježbe, koliko su to mjere dozvoljavale. Svakako su radionice bile interaktivne i polaznici su stekli i teorijska i praktična znanja koja će im koristiti u daljem angažmanu, a koja su dobili obavezu da prenesu ostalim volonterima u svojim lokalnim organizacijima Crvenog krsta”, ističu.

O stečenim iskustvima najbolje govore izjave volontera.

Milica sa Cetinja kaže da joj je, kao novom volonteru Crvenog krsta, seminar mnogo značio.

“Naučila sam dosta novih informacija o samom djelovanju Crvenog krsta i upoznala volontere iz drugih opština. Ovo je za mene “stepenik” znanja više i radujem se daljem sticanju istog u svom radu kao član ove organizacije”, dodaje ona.

Nemanja iz Andrijevice je, takođe, veoma zadovoljan obukom.

“Ovim seminarom promijenila se moja svijest i moje razmišljanje, naučio sam nešto novo, a time obogatio svoje znanje. Seminar mi je pomogao i da budem spremniji za regovanje tokom izazovne situacije kakav je COVID-19”, rekao je.

U okviru projekta je planirano održavanje još dvije obuke, na temu Angažman i odgovornost u zajednicama i Psiho-socijalna podrška za pomagače.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].