Podsjećamo na mjere koje važe od ponedjeljka 4. maja

0

 

Od ponedjeljka 4. maja po posebnim uslovima počinju da rade prodavnice, zanatske radnje, servisi, frizerski i kozmetički saloni, fitnes centri, knjižare, stomatološke ordinacije, auto-škole, rent-a-car usluge, muzeji i galerije, kladionice…

U skladu sa tim, Nacionalno koordinaciono tijelo donijelo je mjere u cilju sprječavanja širenja koronavirusa, koje će se od tog dana primjenjivati.

Takođe, od 4. maja je obavezno nošenje maski u svim zatvorenim prostorima.

Novim mjerama propisano je da je poslodavac obavezan da za zaposlene, tokom rada u objektima, prostorijama i vozilima, obezbijedi korišćenje zaštitne maske i sredstva za dezinfekciju.

Takođe je propisano da je odgovornost poslodavca da obezbijedi dosljedno poštovanje mjera, od strane potrošača, korisnika usluga i posjetilaca.

Mjere su:

1. Poslodavac je obavezan da za zaposlene obezbijedi korišćenje zaštitne maske i sredstva za dezinfekciju.

2. Poslodavac je odgovoran da obezbijedi dosljedno poštovanje mjera od strane potrošača, korisnika usluga i posjetilaca.

3. TRGOVINE I ZELENE PIJACE: jedan potrošač na 10 m² i minimum dva metra distance u objektu i ispred, kontrola broja na ulazu/izlazu, nošenje maski, odvajanje na kasama pleksiglasom.

4. ZANATLIJE, SERVISI i sl: jedan korisnik na 10 m² i minimum 2m distance, dezinfekcija ruku na ulazu/izlazu, nošenje maski.

5. FRIZERI I KOZMETIČARI: jedan korisnik na 10 m², izuzetno dva, uz minimum 2m distance ili pregrada između radnih stolica, dezinfekcija ruku na ulazu/izlazu, nošenje maski, a u slučaju tretmana lica zaposleni nosi vizir ili naočari.

6. FITNESS CENTRI I TERETANE: jedno lice na 10 m², izuzetno dva, minimum 2m distance, dezinfekcija ruku na ulazu/izlazu i svake površine sprave nakon vježbanja.

7. KLADIONICE I KOCKARNICE: 1 lice na 10 m² i min 2m distance, dezinfekcija na ul/izl i aparata nakon igre, svako koristi svoju olovku.

8. ŠALTER SALE (DRŽAVNI ORGANI, BANKE i sl.): 1jedno lice na 10 m² i minimum 2m distance, providni paravan između zaposlenog i korisnika, nošenje maski, dezinf. ruku na ulazu/izlazu.

9. BIBLIOTEKE, MUZEJI i sl:jedno lice na 10 m² i minimum 2m distance, nošenje maski, dezinfekcija ruku na ulazu/izlazu.

10. STOMATOLOŠKE ORDINACIJE: obavezno zakazivanje, jedan pacijent na 10 m² i minimum 2m distance između pacijenata, dezinfekcija ruku na ulazu/izlazu.

11. AUTOBUSI: zaštitne maske, samo sjedenje. (Autobuski saobraćaj je moguć unutar opština u kojima nema infekcije koronavirusom).

12. TAXI: da prevoz lica vrše na način da u vozilu budu najviše dva lica koja su smještena na zadnjem sjedištu vozila i da ta lica i vozač nose zaštitne maske. Vozač ima obavezu da nakon završene vožnje dezinfikuje površine koje najčešće dodiruju putnici (kvake i unutrašnji djelovi vrata i sjedišta) sredstvima za dezinfekciju, u skladu sa uputstvom Instituta za javno zdravlje Grne Gore.

13. RENT-A-CAR: U objektima jedno lice na 10 m², dezinfekciju ruku na ulazu/izlazu, dezinfekcija unutrašnjosti vozila prije i nakon korišćenja.

14. AUTO ŠKOLE: jedno lice na 4 m² u prostorijama, dezinf. unutrašnjosti vozila prije i nakon korišćenja.

15. VLASNICI KUĆA ILI POLJOPRIBREDNIH GAZDINSTAVA u drugom opštinama mogu da putuju uz popunjenu potvrdu preuzetu sa sajta Institut za javno zdravlje Crne Gore.

16. RIBOLOVCI ILI VLASNICI PLOVILA mogu da putuju u mjesto ribolova/plovidbe. Moraju nositi ribolovnu/plovidbenu dozvolu.

Zaposleni u javnom sektoru u obavezni su da na poslu nose maske.

Članovi porodičnog domaćinstva mogu zajedno da budu na javnim površinama uz minimum 2m distance prema ostalim licima.

NKT je, razmatrajući epidemiološku situaciju, preporučio svim poslodavcima, uključujući i administraciju, da kad god je to moguće zadrže rad zaposlenih od kuće budući da epidemiološka situacija još uvijek ne nalaže povratak svih zaposlenih na radna mjesta.

Državnim organima u kojima postoji obaveza rada preporučuje se da omoguće smjenski rad svim roditeljima djece mlađe od 11 godina.

Analizirajući pitanje dolaska u Crnu Goru naših građana iz inostranstva NKT je izrazilo opredjeljenje da i dalje bude omogućen organizovani povratak naših građana. Upućen je poziv da niko ne započinje individualna putovanja bez koordinacije sa našim diplomatsko-konzularnim predstavništvima budući da bez koordinacije prelazak granice, odnosno ulazak u Crnu Goru nije moguć.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].