Podgorica se ne zatvara, pooštravaju se mjere na Žabljaku, Cetinju, u Budvi, Ulcinju, Kolašinu i Bijelom Polju

0

Na osnovu podataka koji su stigli iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore i testova odrađenih u Njemačkoj, neće doći do zatvaranja Podgorice.

Pooštravaju se mjere na Žabljaku, Cetinju, u Budvi, Ulcinju, Kolašinu i Bijelom Polju. Do ublažavanja mjera će doći u Nikšiću, Beranama i Andrijevici.

Naime, nakon 14 dana primjene ristriktivnih mjera u Nikšiću, koji je prešao u grupu dva, će ugostiteljski objekti raditi do 22 sata uz obavezno poštovanje epidemioloških mjera, a nastava u školama će se održavati online. U Beranama i Andrijevici, koji su prešli u grupu jedan, biće pojačana kontrola nošenja maski i poštovanja mjera.

Kako pojašnjavaju iz Instituta, iako je situacija unekoliko poboljšana u Pljevljima, zbog neophodnosti sprovođenja strožih mjera u trajanju od najmanje 14 dana nastaviće se sprovođenje mjera iz grupe tri koje su započete prije sedam dana, uključujući i online odvijanje nastave.

“Zbog pogoršanja epidemiološke situacije u narednih 14. dana doći će implementacije strožijih mjera u opštinama. Žabljak koji prelazi u grupu četiri, gdje će uvesti ograničenje kretanja od 22 do 6 sati, zabrana kućnih posjeta i rad ugostiteljskih objekata. Budva, Ulcinj, Cetinje i Kolašin prelaze u grupu tri, pa će u tim gradovima biti zabranjen rad ugostiteljskih objekata kao i kućne posjete. Bijelo Polje prelazi u grupu dva u kojoj je ograničen rad ugostiteljskih objekata kao i pojačanje epidemioloških mjera”, kaže se u saopštenju Instituta.

Kotor ostaje u grupu dva, znači i dalje važe ranije donešene mjere na području kotorske opštine.

U cilju adekvatnog postupanja i reagovanja na kretanje obolijevanja od novog koronavirusa (SARS-CoV-2) Institut za javno zdravlje predložio je uvođenje metodologije na kojoj će se po automatizmu, a u zavisnosti od 14-o dnevnih opštinskih stopa incidencije (broja novih slučajeva infekcije registrovan tokom prethodnih 14 dana u odnosu na broj stanovnika opštine), zasnivati dalje postupanje i implementacija restriktivnih mjera.

Sve navedene protivepidemijske mjere se moraju sprovoditi najmanje 14 dana od dana započinjanja implementacije.

“Stope incidencije i listu opština utvrđuje Institut za javno zdravlje a osnovu broja novoregistrovanih slučajeva u 14-o dnevnom periodu prije objavljivanja spiska. Spisak se objavljuje subotom prije podne i sadrži sve slučajeve koji su otkriveni zaključno sa 24 sata dana koji prethodi objavljivanju (petak)”, navode iz Instituta.

Sa objavljivanjem ovonedeljnog spiska se kasnilo zbog kasnog pristizanja rezultata laboratorijskih analiza uzoraka poslatih u Njemačku od kojih je posljednja grupa od 212 pristigla u nedelju 18. oktobra. Među 212 uzoraka, 102 su bili pozitivni i to, gledano po opštinama:

Ulcinj 29
Kotor 20
Žabljak 16
Pljevlja 13
Podgorica 12
Rožaje 10
Cetinje 1
Bar 1

Na osnovu svih registrovanih slučajeva obolijevanja u periodu od subote 3. oktobra u ponoć do izaključno sa petkom 16. oktobrom 2020. u ponoć izračunate su vrijednosti 14-o dnevnih opštinskih stopa kumulativne incidencije za navedeni period i sačinjena lista opština u kojima će se sa primjenom mjera započeti po automatizmu od ponedeljka 19. oktobra u ponoć.

Grupe opština, tj. lokalnih samouprava, i mjere čija će primjena zavisiti od 14-o dnevne stope kumulativne incidencije (KI) su:

GRUPA 1: stopa manja od 400 / 100.000 stanovnika: nastavljaju se striktno poštovanje i stroga kontrola sprovođenja važećih epidemioloških mjera koje su propisane Naredbama Ministarstva zdravlja

GRUPA 2: stopa je između 400 i 799, uz važeće mjere uvodi se:

  • Ograničenje rada ugostiteljskih objekata do 22:00 sata;
  • Ograničavanje uslova rada ugostiteljskih objekata tako što je uz važeće epidemiološke mjere dozvoljeno da za jednim stolom i u objektu i izvan njega (terase, bašte i sl.) budu najviše dvije osobe;
  • Obaveza striktnog poštovanja razmaka od najmanje jedan metar od stolice do stolice kada lica sjede za stolovima i okrenuti su leđima jedni drugima.

GRUPA 3: stopa je između 800 i 1.199 uz važeće mjere:

  • Zabranjuje se rad ugostiteljskih objekata (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani) osim za goste hotelâ;
  • Zabranjuje se okupljanje u objektima stanovanja licima koja nijesu članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva.

GRUPA 4: stopa je veća od 1.200 uz važeće mjere:

  • Zabranjuje se izlazak iz objekta stanovanja od 22:00 do 05:00 (uz definisane izuzetke koji su važili i prilikom ranije mjere: djeca sa poremećajima iz autističnog spektra; lica koja koriste invalidska kolica, u pratnji jednog lica, najviše 60 minuta dnevno; lica koja obavljaju redovne radne zadatke u djelatnostima dozvoljenim naredbama; zaposlene kod stranih diplomatsko-konzularnih predstavništava; lica koja pružaju usluge od javnog interesa, a nezamjenljiv su uslov života i rada građana (zdravstvo, inspekcijski organi policija, vojska, službe bezbjednosti, vatrogasne službe, komunalne službe, mediji – uključujući lica koja gostuju u medijskim emisijama, poljoprivredne djelatnosti na gazdinstvima i sl.), što se dokazuje potvrdom kojuizdaje poslodavac; osobe koje njeguju lica koja usljed bolesti, stanja ili posljedica povrede nijesu sposobna da samostalno obavljaju svakodnevne životne aktivnosti, što se dokazuje potvrdom koju izdaje izabrani doktor ovih lica; te lica koja izvode kućne ljubimce, najviše 60 minuta dnevno;
  • Zabranjuje se rad ugostiteljskih objekata (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani) osim za goste hotelâ;
  • Zabranjuju se posjete po kućama lica koja nijesu članovi istog domaćinstva

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].