Počela primjena izmijenjenog Zakona o bezbjednosti saobraćaja

0

 

Primjena Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, koji je u crnogorskom parlamentu usvojen krajem prošle godine, danas je stupio na snagu.

Kazne za one koji se za volanom nađu pod dejstvom opojnih droga ili alkoholom, osim novčanih, biće i zatvorske.

Veće kazne namijenjene su i onima koji prekorače brzinu, a iznosi novčanih kazni su značajno veći.

Novina je da se neće oduzimati vozačke dozvole, ali će se, sudskim putem izricati mjere zabrane upravljanja motornim vozilom. Ko prekrši ove odredbe zakona, biće kažnjen najoštrije.

Za najteže saobraćajne prekršaje, Zakonom je predviđena isključivo zatvorska kazna, od 15 do 60 dana i to za vozače:

Novine u Zakonu su sljedeće:

Za najteže saobraćajne prekršaje, Zakonom je predviđena isključivo zatvorska kazna, od 15 do 60 dana i to za vozače:

  • koji upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola u koncentraciji od 2g/kg ili većoj,
  • koji upravljaju vozilom pod uticajem opojnih droga ili drugih psihoaktivnih supstanci,
  • koji se u naselju kreću brzinom koja je za 70 km/h i više veća od dozvoljene brzine ili van naselja brzinom koja je za 90 km/h veća od dozvoljene brzine,
  • koji upravljaju vozilom za vrijeme trajanja mjere zabrane upravljanja ili ograničavanja prava na upravljanje motornim vozilom,
  • koji ne zaustave vozilo na propisani znak ili naredbu ovlašćenog policijskog službenika,
  • koji odbiju da se podvrgnu ispitivanju pomoću odgovarajućih sredstava i aparata (alkometar, droga test i dr.), radi provjere prisustva alkohola u organizmu, ili postojanja znakova alkoholne poremećenosti ili dejstva opojnih droga.

Još jednom iz UP podsjećaju, da je cilj usvojenih izmjena Zakona, poboljšanje bezbjednosti svih učesnika u saobraćaju i smanjenje broja saobraćajnih nezgoda sa najtežim posljedicama.

“Takođe, u skladu sa novim zakonskim rješenjem, prema vozačima koji su počinili prekršaj će se preduzimati mjere na osnovu sakupljenih kaznenih bodova, koji se vode u Prekršajnoj evidenciji, a na osnovu rješenja sudova za prekršaje ili konačnih prekršajnih naloga. Iz zakona je brisana odredba o fizičkom odzimanju vozačke dozvole na licu mjesta, već će se ograničavanje prava na upravljanje motornim vozilom evidentirati u posebnoj evidenciji, o čemu će vozači dobijati rješenje. Na isti način biće realizovane i zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom, izrečene od sudova za prekršaje ili izrečene konačnim prekršajnim nalogom”, saopštili su ranije iz policije.

Uprava policije još jednom upućuje apel svim učesnicima u saobraćaju, da poštuju Zakonom propisane odredbe i time doprinesu ličnoj i bezbjednosti ostalih učesnika u saobraćaju, kao i poboljšanju ukupnom stanja bezbjednosti u saobraćaju na crnogorskim putevima.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].